5 tipov na krátky výlet za netradičnými miestami na Slovensku

Na Slovensku je veľa krásnych miest, ktoré sa oplatí navštíviť. Inšpirujte sa tipmi na zaujímavé lokality a spoznajte aj zatiaľ neobjavenú tvár našej krajiny . Navštívite miesta, o ktorých vie málokto. Vyberte sa na miesta vhodné na krátky výlet počas prázdnin.

5 tipov na krátky výlet za netradičnými miestami na Slovensku

Najtmavšie miesto na Slovensku

Národných parkov máme na Slovensku mnoho. Ak hľadáte taký, kde sa nebudete tlačiť s kopou ďalších turistov, vyberte sa do Polonín. Je to oblasť ležiaca na hraniciach s Ukrajinou a Poľskom. Čaká tu na vás nedotknutá príroda a unikátne drevené kostolíky typické pre rusínsku kultúru.

Poloniny ukrývajú aj Park tmavej oblohy. Tento poetický názov označuje najtmavšie miesto na Slovensku. Pri dobrých meteorologických podmienkach sa vám nad hlavami počas noci rozsvieti dokonalé astrologické divadlo.

01kolonicagegenschein.jpg

Park tmavej oblohy Poloniny
Zdroj: Park tmavej oblohy Poloniny

Miniatúry slovenských hradov

Ak hľadáte tip na jednodňový či víkendový výlet, výbornou a netradičnou voľbou bude pre vás návšteva obce Podolie, ktorá sa nachádza pri Novom Meste nad Váhom v Trenčianskom kraji.

V Podolí sa totiž podarilo vytvoriť niečo, čo na Slovensku nemalo obdobu. Reč je o Parku miniatúr, ktorý v sebe ukrýva takmer 60 modelov slovenských hradov a zámkov.

02hradreviste.jpg

Park miniatúr
Zdroj: Park miniatúr (Hrad Revište)

Vďaka šikovným rukám sú zmenšené kópie známych stavieb dotiahnuté do najmenších detailov. Zámky a hrady zachytávajú sú zachytené v podobe ich najväčšej slávy a rozmachu.

Ak našich pevností ani po tomto jedinečnom zážitku nebudete mať stále dosť, stačí prejsť niekoľko kilometrov do dedinky Haluzice, kde nájdete čarovnú ruinu kostolíka.

03haluziceslovensko.jpg

Ruina kostolíka v Haluziciach
Zdroj: Wikipedia


Kostolík pochádza z 13. storočia a vďaka unikátnemu vzhľadu a nezabudnuteľnému výhľadu patrí k najromantickejším miestam na Slovensku.

Z jedného bodu si totiž môžete vychutnať pohľad na hrad Beckov a Trenčiansky hrad, ako aj na pohorie Vtáčnik či Považie. Ak budete mať šťastie, pri vašej návšteve možno bude práve prebiehať tematické podujatie či historický hudobný koncert.

Brazílsky unikát aj na Slovensku

Orava patrí ku krásnym rázovitým regiónom Slovenska. Okrem známeho Oravského hradu či dobre známej priehrady by ste potulkami touto oblasťou mali určite zájsť aj do obce Klin.

V dedinke sa totiž ukrýva skutočný unikát – socha Krista, ktorý svojím vzhľadom dokonale kopíruje originál nachádzajúci sa brazílskom meste Rio de Janeiro.

04riodeklin.jpg

socha Krista v obci Klin
Zdroj: www.fotky.sme.sk

Aj keď rozmermi oravská kópia svojej zahraničnej predlohe nestíha, verte, že pohľad na 10 metrov vysokú sochu si určite užijete, nehovoriac o nezabudnuteľnej oravskej scenérii, ktorá nechá chladným len málokoho.

Krajina plná záhad

Aj na Slovensku je mnoho miest, ktoré svojou existenciou vyvolávajú v návštevníkoch zimomriavky. Ak vás nadchýna tajomno a záhady, nemusíte vôbec cestovať ďaleko. Napríklad blízko Čadce sa nachádza oblasť Megonky, ktorá ukrýva desiatky unikátnych skál v tvare gúľ.

05megonkykamennegule.jpg

skalnatá guľa v oblasti Megonky
Zdroj: www.fotky.sme.sk

Podobný úkaz sa podarilo objaviť len v Južnej Amerike či na Novom Zélande. Teórie o vzniku tohto úkazu sa rôznia, odborníci tvrdia, že za guľatým tvarom skál sa ukrýva storočné pôsobenie spodných vôd.

Niektorí nadšenci však za týmto jedinečným úkazom vidia prácu mimozemšťanov. Skutočný dôvod, ako sa tam 30 ton vážiace gule dostali, však dodnes ešte nik nepotvrdil.

Tajomné miesta naháňajúce zimomriavky

V okrese Martin sa nachádza tajomný hrad Sklabiňa. Už z diaľky majestátna zrúcanina pôsobí záhadne, o to viac, keď sa rozhodnete jej tajomstvá preskúmať zblízka.

Povráva sa totiž, že počas búrok počuť rinčanie reťazí, hlasy a vraj sa po ruinách potuluje duch rytiera. Podľa najznámejšej legendy dokonca podzemné chodby ovláda obrovský had živiaci sa krvou obetí.

06katovdom.jpg

Katov dom v Trenčíne
Zdroj: www.fotky.sme.sk

Záhadou je opradený aj Katov dom v Trenčíne, v ktorom kedysi žil mestský kat. Ešte dnes tu nájdete pozostatky mučiarne, v ktorej prišlo o život mnoho ľudí.

Zimomriavky však naskakujú najmä pri rozprávaní domácich, ktorí tvrdia, že sa v tomto dome hýbu predmety a počuť tu len ťažko vysvetliteľné zvuky.


Buďte s nami v kontakte

Komentáre