6 nádherných európskych serpentín ktoré vás zaručene očaria

Legendárne európske horské priesmyky preveria šoférske zručnosti aj tých najšikovnejších vodičov, ale ich absolvovanie stojí za to! Zdolali ste niektorý z týchto priesmykov na svojej motorke?

 6 nádherných európskych serpentín ktoré vás zaručene očaria

Vyrazte na cestu za dobrodružstvom

Vysoké hrebene hôr s výhľadmi na malebné prírodné scenérie, do neba sa ťahajúce ostré zákruty a neutíchajúca radosť z adrenalínovej jazdy. To je presne to, čo ponúkajú legendárne horské priesmyky Európy, od nórskych fjordov až po najatraktívnejšiu cestu sveta v samotnom srdci Rumunska.

Naštartujte a vyrazte za najkrajšími serpentínami starého kontinentu ešte túto sezónu. Pozrite si náš výber ciest, ktoré sú rajom zákrut.

1. Trollstigen, Nórsko

Cesta Trollov, ktorá je v Nórsku nazývaná Trollstigen, prepája mestá Åndalsnes a Sylte a môže sa popýšiť jedenástimi serpentínami a nesmierne prudkým 9 %-ným stúpaním. Pripravte sa na poriadnu zmenu tlaku, od hladiny mora vystúpite až do výšky 800 metrov nad morom. Na samom vrchu je turistické múzeum a vyhliadková plošina, odkiaľ uvidíte nádherný vodopád Stigfossen.

Tip na cestu:

Pre náročnosť terénu a klimatické podmienky je cesta uzavretá až pol roka. Väčšinou približne od začiatku novembra až do konca mája. / Zdroj foto: Flickr /

trollstigen.jpg

2. Furka Pass, Švajčiarsko

Vysokohorský priechod Furka spája mestečko Andermatt s dedinkou Gletsch. Cestu preslávila bondovka z roku 1964, keď po divokých serpentínach prenasledoval James Bond nebezpečného zloducha Aurica Goldfingera. Namiesto divokého naháňania sa však radšej pristavte pri kamennej budove historického hotela Belvedere, a vychutnajte si celkom zblízka horský ľadovec Rhona majestátne sa týčiaci zo západnej strany priesmyku.

Tip na cestu:

Pozor na prísne švajčiarske dopravné predpisy. Napríklad po hlavných cestách môžete jazdiť maximálnou rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu. Pri jej prekročení by ste mohli prísť o vodičský preukaz až na jeden rok./ Zdroj foto: Flickr /

furkapass.jpg

3. Col de Turini, Francúzsko

Horský priesmyk Col de Turini na juhu francúzskych Álp je nie len krásny, ale býva zároveň označovaný ako jeden z najnebezpečnejších cestných úsekov sveta. Túto cestu tvorí až 34 šialených serpentín, kde si svoje pevné nervy a šoférske schopnosti prichádzajú preskúšať aj profesionálni jazdci rallye Monte Carlo. Keď už budete vo Francúzsku, bola by škoda neodskočiť si smerom na západ do mesta Millau. Približne po 5 hodinách cesty a 500 kilometroch sa dostanete na najvyšší lanový most sveta, Viaduc de Millau. Nezabudnuteľný zážitok pre každého motoristu.

Tip na cestu:

V núdzi je dobré mať po ruke spoľahlivého pomocníka, napríklad takú non-stop asistenčnú službu k povinnému zmluvnému poisteniu. / Zdroj foto: Flickr /

coldeturini.jpg

4. Großglockner Hochalpenstraße, Rakúsko

Asi najslávnejšia alpská cesta, Großglockner Hochalpenstraße, je kráľovnou všetkých panoramatických ciest. Dokopy až 36 serpentín sa pomaly šplhá priamo do srdca národného parku Vysoké Taury, k najvyššiemu pohoriu Rakúska – Großglockner a jeho ľadovcu Pasterze. V dobrom počasí je skutočným rajom pre motorkárov.

Tip na cestu:

Cesta je spoplatnená. Poplatok na jeden je pre motorku 26,50 eur a vstup si môžete zakúpiť online. / Zdroj foto: Wikimedia /

grossglocknerhochalpenstrassenordrampe.jpg

5. Passo dello Stelvio, Taliansko

Z impozantnej cesty nádhernými talianskymi Alpami, Passo dello Stelvio, sa vám zatočí hlava. Po 48 prudkých serpentínach vystúpite až na druhý najvyššie položený horský priesmyk v celých Alpách – do výšky 2 757 metrov nad morom, len kúsok od švajčiarskych hraníc. Výhľad, ktorý sa vám naskytne, je neopakovateľný. / Zdroj foto: Pixabay /

stelvioyoke.jpg

6. Transfagarasan, Rumunsko

Preslávila ju relácia TopGear, v ktorej ju samotný Jeremy Clarkson označil za jeho najobľúbenejšiu cestu v Európe. Magistrála Transfagarasan s kódovým označením DN7C je tvorená z 90 kilometrov najkrajších zákrut stúpajúcich naprieč Karpatmi a prepája rumunský región Muntenia a Transylvániu.

Tip na cestu:

Cestou sa nezabudnite zastaviť na hrade Poenari, sídle kniežaťa Vlada III., ktorý spisovateľovi Bramovi Stokerovi poslúžil ako predloha pre postavu Drakulu. / Zdroj foto: Pixabay /

transfagarasan.jpg

Tip na záver: Pred cestou si skontrolujte, do kedy máte platné povinné zmluvné poistenie svojho motocykla. Ak vám platnosť končí, uzatvoríte si PZP aj na poslednú chvíľku, a to jednoducho a rýchlo online v Unione.

Buďte s nami v kontakte

Komentáre