Aké to je sledovať MotoGP v Tavullii?

Posledné kilometre musíme trochu pridávať, aby sme stihli prísť včas. Vrútime sa do Tavullie, prejdeme centrom popri fanclube, popod kostol a pri tom ďalšom konečne nájdeme flek na zaparkovanie. Len schytíme batohy a utekáme smerom k prvému baru, kde by mohol byť televízor. Do štartu posledného preteku MotoGP 2016 zostávajú iba dve minúty.

Aké to je sledovať MotoGP v Tavullii?

Prebehneme krížom cez cestu a zhodou náhod otvoríme dvere Šport baru, ktorý opisoval Valentino Rossi vo svojej knihe ako základňu svojej mladosti aj tradičných rituálov pred a po pretekoch. Sklenené dvere otvoria priestor do klasického baru, v ktorom sa od čias malého Valentina toho moc asi nezmenilo. Staré stoličky, kovové stoly, na stenách veľké fotky Rossiho a pri dverách veľký televízor, kde sú jazdci už v zavádzacom kole.

mf01.jpg

Starší chlapi, oblečení ako naši otcovia, aj tí oddanejší v žltých mikinách, muži kolo tridsať, pár žien a barmanka. Všetci sedia otočení k televízoru v očakávaní, čo prinesie posledný pretek. Ciao, poviem nahlas pri vchode. Dobrá polovica ľudí odzdraví, niektorí sa usmievajú a jeden pán ma pri ceste do zadných radov chytí za ruku, ako keby sme sa poznali už roky.

Nájdeme si voľné stoličky za chrbtami všetkých a poslednú minútu obetujeme kúpeniu piva, dvoch plechoviek koly a nejaké čipsy. Predaj je tu teraz ale vedľajší. Barmanka vraví, že si máme zobrať, čo chceme a zaplatíme to potom, po preteku. Červené svetlá zhasnú a rodák z tejto dediny sa vydáva na cestu rýchlosti. Atmosféra je tu iná. Iná ako keď pozeráte pretek doma. Tu ste s domácimi, vsadil by som sa, že väčšina ľudí, ktorí tu teraz sedia, poznajú Rossiho osobne, možno mu niektorý z dedkov v prvej rade aj zavesil výchovnú za ucho, keď bol ešte obyčajný dedinský fagan.

mf04.jpg

Lorenzo sa ujal vedenia. Z reakcií je jasné, že do tohto baru by na pivo rozhodne prísť nemal. Ani Marqueza nemajú v láske. Berú ho chladne. Každý jeho predbiehací manéver je im ukradnutý, ale mám pocit, že jemu by to pivo dovolili dopiť. Hlavný škodca je Lorenzo. Z času na čas niekto vykríkne dačo po taliansky, ale každý Rossiho útok či predbehnutie je ocenené potleskom a klasickým forza, alebo forza Vale!!!

Občas sa naskytne chvíľa potlesku aj pre Iannoneho. Ten ťahá svoju Ducati posledný krát. Po tomto preteku bude už jazdiť na Suzuki. Obzvlášť, keď predbieha Marqueza, ocenia jeho prácu aj fanúšikovia Rossiho. Pretek pokračuje ďalej. Keď sa občas niekto zo sediacich zaberie po pivo do chladničky, ospravedlní sa tým za ním, ktorým bude sekundu zavadzať. Pri chladničke sa stojí iba z boku. Ruka otvorí jej dvere, nahmatá pivo a rýchlo zavrie, aby otvorené dvere divákom kazili výhľad čo najmenej a čo najkratšie. Nikto tu nestojí pri jej dverách dlho a nerozmýšľa minútu nad tým, čo si dá. Nikto tu nie je hlučný, sprostý, opitý, nik nevykrikuje blbosti, nechodia hore dole. Každý sedí a sleduje pretek. Ak sa chystá spraviť niečo, čo naruší tento dej, ospravedlní sa.
mf05.jpg

Nádej na zlato pre Rossiho je preč. Jorge je v tomto preteku neohrozitelným pánom i keď posledné dve kolá mu začína Marc stúpať na otlaky. Vale bojuje s Iannonem o tretie miesto. Teraz už jazdcovi na Ducati nefandia až tak ako pred pár minútami, ani potlesk nedostane za Rossiho predbehnutie. Naopak. Dramatických chvíľ pribúda, už sa moc nekričí ani Rossimu. Každý čaká, ako to dopadne. V poslednom kole si posledný krát jazdci vymenia poradie, Iannone chce bedňu stoj čo stoj, Rossi sa už nedokáže chytiť a prejde cieľom štvrtý.

Starší páni odchádzajú domov. Kultúrna udalosť víkendu práve skončila. Ostatní sedia, dopijú pivo, počkajú si na rozhovor sa Valentinom, zaplatia, a život sa vráti späť do starých koľají. Ak vydrží zdravie, stretnú sa tu zas na jar.

Cez ulicu je Rossiho pizzeria, bar, fan club aj obchod s oblečením VR. Nechcem to zle prirovnať, ale je to podľa mňa niečo iné. Je to skrátka kšeft. Mladí stúpenci Valentina si tam dajú pizzu, pivo, víno, kúpia nejakú mikinu alebo tričko. Ale tí, ktorí ho poznajú od mala, fandia mu, no nepotrebujú si to dokazovať vytetovaním 46tky na zadok, chodia v nedeľu na preteky do Šport baru. Tam je podľa mňa to pravé jadro VR Tavullie.

Ešte som si všimol, že ich preteky neruší vôbec žiadna reklama. Neni to NovaSport, kde pre reklamu na kladivá stratíte dva alebo tri kolá z preteku. Tu to ide od štartu do cieľa v jednom kuse, maximálne sa obraz trošku zúžil a po kraji bola kratučká reklama na nejaký telefón, ale to sa stalo iba raz za celý pretek.
mf02.jpg




Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre