Druhe podujtie MX Open

Po Myjave sa seriál MX OPEN, Medzinárodné majstrovstvá Slovenska v motokrose, zastavil ešte viac na západe Slovenska, na Záhorí v Gbeloch.

Druhe podujtie MX Open

Technicky náročná trať, nedávno postavená Gregom Atkinsom z Nového Zélandu podľa európskych parametrov, prilákala 122 jazdcov zo Slovenka, Čiech a Poľska. Nechýbali zvučné mená motokrosovej elity, ktoré sľubovali napínavé súboje. O prvenstvo v kategórii MX OPEN zabojoval Tomáš Šimko (PB Racing team), víťaz z Myjavy, a Filip Neugebauer (Osička MX team), ktorý si vo svojom kalendári nabitom pretekmi ADAC MX Masters, EMX 250 či českom „majstráku", našiel miesto a prišiel do Gbelov. Zvíťazil Neugebauer. V kategórii MX2 mal jednoznačne navrch Richard Šikyňa (MX Slovakia). Aj druhé podujatie MX OPEN mohli sledovať fanúšikova motošportu naživo, prostredníctvom televízie 213 alebo online na www.213.sk. Komentátorsky živé prenosy zastrešil Ján Šiller a Tomáš Bučenec, reportáže z trate priniesli Radka Kovaľ Mazáková a dakarista Ivan Jakeš.

radeklavickamxmmsrgbely201724922.jpg
radeklavickamxmmsrgbely20174552.jpg
radeklavickamxmmsrgbely20172384.jpg
radeklavickamxmmsrgbely20171990.jpg

FOX holeshoty si rozdelili Žerava so Šikyňom

Šanca získať finančnú prémiu vo výške 50€ od partnera holeshotu, 711 Shop Zone - distribútor značky FOX, sa naskytne na každých pretekoch 4krát, teda v každej finálovej jazde jedna. Tento krát si so štartom v Gbeloch najlepšie poradil Martin Žerava v obidvoch finálových jazdách MX OPEN a Richard Šikyňa bol prvý v prvej zákrute vždy keď odštartovali MX2ky. Obaja si v rámci celosezónneho rebríčka najlepších štartérov vybojovali prvé body v sezóne.

MX2

V tomto štarte sa okrem jazdcov, ktorý kubatúrou spadajú do MX2ky, predstavili aj juniorskí jazdci v dvoch triedach: MX2 Junior a MX junior 125. Tieto dva finálové jazdy preto mali hneď 3 víťazov. Medzi „veľkými" v MX2ke sa v plnej paráde predviedol už spomínaný Richard Šikyňa. Už jeho najrýchlejšie kolo v kvalifikácii naznačovalo, že predbehnúť ho v jazdách bude riadny oriešok. Nedokázal to druhý Patrik Liška ani tretí Milan Špičák. Po dvoch odjazdených podujatiach, na Myjave a v Gbeloch, je Šikyňa na čele priebežného poradia.

Kategóriu MX2 junior, čo sú jazdci na štvortaktných motocykloch vo veku do 21 rokov, si podmanil tak ako na Myjave, tak aj v Gbeloch, Jozef „YoYo" Posluch (Popper 711 MX team) dvoma víťaznými jazdami pred druhým Matúšom Tomalom a tretím Christoferom Mudranincom.

U najmladších jazdcov v kategórii MX 125 junior, ktorí sedlajú dvojtaktné motorky s kubatúrou 125 cm3 , mali finálové jazdy menej jednoznačný priebeh. Prvú vyhral Klausz Norbert z Maďarska, ten ale do druhej finálovej jazdy nenastúpil a tak si víťazstvo vychutnal Samuel Struk (ESX media team). Márk Harcsa (MZ racing team) skončil na druhom a Erik Švidra (Dirtbikes Racing Team Opava) na treťom mieste.

MX OPEN

Prítomnosť niekoľkonásobného majstra Českej republiky a päťnásobného majstra Nemecka, Filipa Neugebauera z Čiech, naznačovala, že sa bude na čo pozerať. Jeho vyzývateľom na domácej bol Tomáš Šimko, vedúci jazdec priebežného poradia MX OPEN. V prvej finálovej jazde držal Šimko Neugebauera za sebou, až pokiaľ netrafil prekážku na tratí, čo mu vyrazilo dych a umožnil Neugebauerovi predbiehanie. Ani Neugebauer to nemal na ružiach ustlané, pretože riešil technické problémy. Do druhej finálovej jazdy si teda vzal druhú motorku a hneď po prvých kolách ukazoval Šimkovi chrbát. Na stupienok víťazov sa najvyššie postavil Neugebauer, nad druhým Šimkom a tretím Rudolfom Weschtom z Čiech. Najlepší štartér, Čech Martin Žerava, sa umiestnil ôsmi a diváci si jeho jazdecké umenie vychutnávali nielen pri jazdách kategórie MX OPEN, ale ajpri veteránskych jazdách MX4, ktoré si podmanil.

Veteráni MX4, MX4+

Vloženými triedami v rámci seriálu MX OPEN sú veteránske kategórie jazdcov od 40 do 50 rokov (MX4) a jazdcov po 50-tke (MX4+). Víťazom v MX4 sa stal Martin Žerava a v MX4+ zvíťazil Petr Dokoupil (KRTZ).


Ďalšie podujatie MX OPEN - Sverepec 9.7.2017

Čaká nás dlhšia letná prestávka pred tretím podujatím v sezóne, ktoré sa uskutoční v Národnom kros centre (NKC) vo Sverepci. Areál NKC Sverepec privíta motokrosovú špičku začiatkom júla, 9.7. Opäť budú pripravené atrakcie pre deti aj dospelých, Monster truck a rozhadzovanie tričiek či nápojov, tombola, MX OPEN fun zóna s X-boxom a hrou MXGP, fotostena, autogramiáda jazdcov, stánky s motokrosovým oblečením od 101 riders a veľa iného. Ak sa vám nepodarí prísť, nezúfajte, live prenos z každého podujatia si viete pozrieť na každej káblovke na kanáli 213 tv alebo na webe www.213.sk


Text: Radka Kovaľ Mazáková

Foto: Radek Lavička

Buďte s nami v kontakte

Komentáre