Historický úspech Martina Vaculíka

V sobotný večer (5.10.2019) vyvrcholili boje o majstra sveta pre rok 2019 v Speedway Grand Prix v poľskej Toruni. Na jednom z najmodernejších plochodrážnych štadiónov sveta nechýbal ani náš reprezentant a pretekár Speedway Clubu Žarnovica Martin Vaculík, ktorý má za sebou famóznu sezónu. Svojim piatym miestom v tohtoročnom seriáli MS GP Speedway opäť zdvihol latku slovenskej plochej dráhy do nebotyčných výšin.

Historický úspech Martina Vaculíka

Toruń mohla premiešať celkovým poradím na medailových pozíciách, no ako sa nakoniec ukázalo, stav ostal zachovaný, aj keď sa pomenili bodové rozdiely. Maťo mal síce teoretickú šancu na bronz, no to by sa mu muselo dariť tak ako Dánovi Leonovi Madsenovi, ktorý za celý večer neprehral ani raz.

Slovenský reprezentant začal poslednú GP najlepším štartom vo svojej prvej jazde. Prvé miesto nakoniec neudržal, keď sa cez neho predral Madsen, no dva body neboli na zahodenie, keď za jeho chrbtom ostal aj obhajca svetového titulu Tai Woffinden (GBR). Svoju druhú jazdu však už premenil na víťazstvo pred tohtoročným víťazom GP Challenge Dánom Nielsom Kristianom Iversenom. Vo svojej tretej jazde narazil na Bartosza Zmarzlika (POL), ktorý bojoval o titul. Oboch však odviedol Artjom Laguta (RUS) a Maťo skončil tretí.
Tretie miesto si zopakoval aj vo svojej štvrtej jazde, keď bol nad jeho sily neskôr bronzový Emil Sajfutdinov (RUS) a druhý z GP Challenge Matej Zagar (SLO), no za našim pretekárom bez bodového zisku prišiel do cieľa nakoniec v celkovom poradí štvrtý, Fredrik Lindgren (SWE). Až posledná jazda Martina Vaculíka rozhodla, že tentoraz bude chýbať v semifinálových jazdách, čo znamenalo, že získal 7 bodov a 10. miesto v GP Torune.

Preteky nakoniec vyhral už spomínaný Madsen pred Sajfutdinovom a Iversenom. Na štvrtom mieste došiel do cieľa finále Zamrzlik, ktorý však už po skončení semifinálových jázd mohol sláviť tohtoročný svetový titul.
Zaujímavosťou je určite to, že síce o vedúcom postavení Poľska vo svete plochej dráhy nikto nepochybuje, no Zmarzlik je len tretím poľským majstrom sveta, keď pred ním to dokázali Jerzy Szczakiel v roku 1973 a v roku 2010 legendárny Tomasz Gollob, ktorý podstatnou časťou stojí za úspechmi Zmarzlika, ktorého mal svojho času v Gorzówe pod opaterou. Čerstvý 24-ročný majster sveta titulom skompletizoval svoju medailovú zbierku zo svetového šampionátu.

vaculikgptorun2019trening.jpg

Piate miesto Martina Vaculíka v prestížnom seriáli majstrovstiev sveta GP Speedway je historicky najlepším umiestnením slovenského plochodrážneho jazdca vo svetovom šampionáte. Martin v predchádzajúcich rokoch pri svojom štarte na GP obsadil 8-me miesto a svojimi výsledkami v ďalších ročníkoch jednoznačne potvrdil, že patrí k svetovej plochodrážnej špičke. Svojim tohtoročným výsledkom to len potvrdil a pevne veríme, že v ďalších ročníkoch sa i Slovensko dočká niektorej z medailí z MS Speedway.

Martinovi gratulujeme a držíme palce v ďalšom ročníku tohto prestížneho svetového šampionátu, do ktorého vďaka svojmu piatemu miestu priamo postupuje.


Konečné poradie Speedway GP 2019: 1. Bartosz Zmarzlik (POL) 132, 2. Leon Madsen (DEN) 130, 3. Emil Sajfutdinov (RUS) 126, 4. Fredrik Lindgren (SWE) 105, 5. Martin Vaculík (SVK) 95, 6. Maciej Janowski (POL) 87, 7. Jason Doyle (AUS) 84, 8. Patryk Dudek (POL) 79, 9. Matej Žagar (SLO) 78, 10. Niels Kristian Iversen (DEN) 77, 11. Artjom Laguta (RUS) 76, 12. Antonio Lindbäck (SWE) 63, 13. Tai Woffinden (GBR) 60, 14. Janusz Kolodziej (POL) 57, 15. Robert Lambert (GBR) 39

gptorun2019vitaznetrio.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre