KOŠICKÝ VESPA KLUB

Spoločnosť Piaggio založil v roku 1884 Rinaldo Piaggio. Firma sa venovala na začiatku stavbe lodí, železničných vagónov, električiek a dielov pre nákladné automobily. Počas vojny sa preorientovala na lietadlá a hydroplány. Piaggio sa stalo jedným z najväčších talianských výrobcov lietadiel. Po vojne sa o nový začiatok výroby v továrni Piaggio a o novú éru značky postarali deti Rinalda – Enrico a Armando.

KOŠICKÝ VESPA KLUB

Zrodenie legendy Vespa
Vespa sa zrodila na stole konštruktéra Coraddina ´D Ascania v roku 1946. Prvé prototypy pod označením MP5 (Paperino) boli vyrobené už v roku 1944 a druhý prototyp MP6 o rok neskôr. Vespa za svoje meno vďačí Enricovi, ktorému prototyp pripomínal osu (po taliansky vespa). Krátko potom 23. apríla 1946 bol podaný návrh na patent vo Florencii na motocykel s racionálne riešenými prvkami – blatníkmi a kapotou, ktorá zakrývala mechanické časti motora, so spojkou a prevodovou rýchlostnou pákou umiestnenou na ľavej strane riadidiel, tretím rezervným kolesom a s krásnou oblou kapotážou zakrývajúcou nohy jazdca. Prvá Vespa s typovým označením 98 cc vyletela z továrne, ktorá sídli dodnes v Pontedera (Pisa-Toskánsko). Od roku 1948 prišiel do výroby nový typ Vespa 125. Úspech trval, výroba rástla a v 50-tych rokoch ju vyrábali licenčne už v 13 krajinách a predávala sa v 114 krajinách sveta, no a v roku 1956 bola vyrobená miliónta Vespa.

img3387.jpg
img3390.jpg
img3384.jpg

Kultový symbol
Skúter sa stal symbolom životného štýlu, kultúrnym fenoménom, ktorý sa objavoval vo filmoch, knihách a reklamách. Azda najviac sa Vespa vo filmovej roli preslávila v romantickej komédii „Prázdniny v Ríme" v hlavej úlohe s Audrey Hepburnovou. Je to ikonická značka, symbol kreativity a talianskej elegancie. Jej obrovská popularita a celosvetová obľúbenosť sa dedí z generácie na generáciu, o čom svedčí obrovský počet fanklubov a milióny členov po celom svete.

img3042.jpg

Vespa Club Košice
Takými nadšencami tejto značky sú aj chalani z košickej firmy ITALIA SCOOTER, ktorí pred dvoma rokmi založili Vespa Club Košice. Začiatky sú ako všade ťažké, no pomaly pribúdajú noví členovia a rodina Vespa Clubu sa rozrastá. Od roku 2014 sa pravidelne zúčastňujú svetových zrazov Vespa (VESPA WORLD DAYS): 2014 - Taliansko/Mantova, 2015 - Chorvátsko/Biograd n. Moru, 2016 - Francúzsko/Saint Tropez, 2017- Nemecko/Celle, 2018 - Severné Írsko/Belfast. No aby to neostalo iba pri akciách a podujatiach - ako zdraví fanatici sa venujú aj renováciám veteránov Vespa. Skútre reštaurujú pre vlastné potešenie a rozširujú krásnu zbierku zaujímavých modelov, s ktorými sa zúčastňujú na veteránskych zrazoch. Tiež realizujú zákazkovú renováciu pre konkrétnych klientov, takže zákazník má možnosť si prakticky vybrať model, ktorý mu potom chlapci z ITALIA SCOOTER dodajú zreštaurovaný, podľa dobovej technickej dokumentácie, s prihliadnutím na autentickosť modelu, od malých detailov až po presnú farbu karosérie, pochrómované diely... Model tak spĺňa prísne kritéria FIVA, kde je možné požiadať po testácii o pridelenie historických značiek. Takže ak máte takýto sen a chuť vlastniť jedinečný, originálny veterán a zažívať leto v štýle LA DOLCE VITA, nech sa páči. Vespisti z Italia Scooter vám radi poradia a pomôžu.

Viac informácií nájdeš na www.vespakosice.sk

vespavbcsuper8.jpg
vespavbcsuper6.jpg
vespaacmaparis12.jpg
vespaacmaparis10.jpg
vespavbcsuper13.jpg
vespavbcsuper12.jpg


Text: R. Tizík, Foto: autor

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre