Michal Búlik bodoval v Navarre

V dňoch 13.-16. mája sa v španielskej Navarre konali druhé preteky medzinárodných majstrovstiev Španielska ESBK. Pätnásťročný slovenský reprezentant Michal Búlik, pretekár českého tímu New2 Project, sa opäť predstavil v triede Supersport 600. Po výbornej kvalifikácii prvú jazdu pre pád nedokončil, no v druhej obsadil výborné 15. miesto.

Michal Búlik bodoval v Navarre

Celý víkend sa nad Navarrou preháňali husté mraky. Tie priniesli občasný dážď, ktorý ovplyvnil tréningy i preteky niektorých kategórií. Už počas štvrtkových a piatkových tréningov bola trať miestami mokrá, našťastie triedy Supersport a Open 600 jazdiace spolu, boli bez dažďa. Michal sa v týchto podmienkach dokázal zorientovať vďaka testu, ktorý predtým v Navarre absolvoval za rovnakých podmienok. V každom z výjazdov zlepšoval svoj čas a v tíme New2 Project vládla spokojnosť.

V kvalifikácii dokonale plnil tímovú stratégiu a neustále zlepšoval svoj best lap. Výsledný čas 1:42,543 stačil v 42-člennom štartovom poli, kde bolo niekoľko jazdcov so skúsenosťami z majstrovstiev sveta, na 17. miesto. O vyrovnanosti kategórie svedčí fakt, že na 17. pozícii strácal na pole position len 1,2 sekundy!

bulik1.jpg

V prvých pretekoch, ktoré sa konali v soboru dobre zvládol štart. Postupne sa posúval štartovým poľom, keď v piatom kole bol už na 14. mieste v skupine bojujúcej o 9. priečku. Smolný okamžik prišiel v jedenástom kole, keď sa po drobnej chybe ocitol na zemi a preteky sa pre neho predčasne skončili.

Do nedeľného warm-upu spravili v tíme drobné úpravy nastavenia, ale aj vďaka silnému vetru sa Michal na trati necítil komfortne a do pretekov sa setup motocykla zasa menil. Štart do nedeľných pretekov bol vydarený a Michalovi sa podarilo udržať v druhej skupine o 10. miesto. V priebehu pretekovnapriek niekoľkým predbiehacím manévrom držal 15. pozíciu.V závere jazdy sa ku skupine pritiahli ďalší štyria jazdci a vytvorili osemčlennú skupinu bojujúcu o 12. miesto. V poslednom kole odrazil niekoľko atakov a do cieľa prišiel na 15. mieste celkovo, a trinástom v triede Supersport.

bulik2.jpg

Michal Búlik: Veľmi ťažké preteky na jednej z najťažších tratí čo poznám. Celý víkend sme s tímom New2 Project tvrdo pracovali. Už v kvalifikácii sa nám podarilo zajazdiť skutočne veľmi kvalitný čas, s minimálnou stratou na prvé miesto. Škoda prvej jazdy, keď som po chybe spadol v deviatej zákrute. Veľmi ma to mrzelo, lebo všetci v tíme tvrdo makali a vynikajúci výsledok sme mali na dosah. V druhej jazde som bol práve v deviatej zákrute viditeľne opatrnejší a dosť som v nej strácal, ale držal som sa v tretej skupine. Jazdci predo mnou sa dosť predbiehali, čo nás spomalilo a v závere sa k nám pritiahla ďalšia skupina. V poslednom kole som ustál niekoľko atakov na moju pozíciu a získal 15. miesto celkovo. Myslím, že to je pre nás veľký úspech, za ktorý by som chcel svojmu tímu poďakovať. Veľa pracujeme s mojím telemetristom Lacom Lorenzom Šinkom, na štýle, pozícii na motorke, manažmente pneumatík a stratégii pretekov. Verím, že s jeho skúsenosťami a super pripraveným motocyklom, ktorý mám, sa dokážem veľa naučiť a postupne zlepšovať. Som najmladší jazdec v poli a skúsenosti, ktoré mám zatiaľ nie sú dostatočné dostať sa k môjmu cieľu, ktorým je top 10.

Zdroj: TS

Buďte s nami v kontakte

Komentáre