​MotoGP 2016 – VC Holandska

Karty zamiešal dážď a reštart preteku, kto zvládol prejsť cieľom hoci aj po páde, dostal body.

​MotoGP 2016 – VC Holandska

„Mokrá trať vyhovuje hlavne Rossimu", je stará povera a dnes sa ukázalo, že je tu aj mnoho ďalších rýchlych vodníkov. Pretek na 26 kôl odštartoval najlepšie Redding, prvú pravú ale nevykrúžil najlepšie, bol príliš dlhý a jeho nádeje na úspech sa utopili v hĺbke štartového poľa, aspoň vtedy to tak vyzeralo. Vedenia sa ujal Rossi, Lorenzo z pôvodnej desiatej pozície na štarte poskočil na piate miesto za Marqueza.

Iannone dostal za oňahdé zosadenie Lorenza trest. Štartoval z poslednej pozície, čo na vode neznamená takmer nič a už v prvom kole preteku sa dokázal preštrikovať na deviate miesto. Opačný smer postupu čakal na Lorenza, z piateho miesta sa spúšťal až na samý koniec, kde jazdil ako predposledný. Zlé podmienky zachutili Hernandezovi, ten začal strúhať časy z inej planéty a trvalo len pár kôl, kým sa dostal za Rossiho a následne ho poslal za svoj chrbát.

68yonnyhernandezcolgp8258galleryfulltopfullscreen.jpg

Ruch bol aj v depe, trať začala pomaly schnúť, už to vyzeralo, že behom najbližších kôl príde k výmene motocyklov, lenže podmienky sa razom zmenili, dážď sa najskôr spustil v treťom sektore a behom pár minút začalo doslova liať na celej trati. Závod stále viedol Hernandez, ktorý ešte nikdy nebol na bedni ani v MotoGP a ani v Moto2, druhého Rossiho odsunul na tretie Dovizioso a vynikajúco jazdiaci Petrucci bol už tretí s chuťou na Valeho. Pätnásť kôl pred koncom preteku Hernandez spadol a prišiel tak o prvú priečku, aktuálne viedli pretek traja Taliani – prvý Dovizioso, druhý Rossi a tretí Petrucci.
04andreadoviziosoitagp8559galleryfulltopfullscreen.jpg

V tomto kole MotoGP sa neustále niečo dialo, ani zďaleka to nebolo len nudné krúženie, Iannone trinásť kôl pre koncom spadol, Petrucci predbehol Rossiho, Rossi predbehol Petrucciho a Petruscci sa zas vrátil späť na druhé. V neúprosnom lejaku dopadajúcom na dráhu dobehol vedúcu trojicu Redding, prebehol Rossiho, Petrucci sa dostal do vedenia, keď poslal za chrbát Doviziosa a potom prišla červená vlajka. Pretek bol pre silný dážď prerušený.

Reštart preteku na zvyšných dvanásť kôl čakal na jazdcov po ustáti dažďa. V prvej rade stál Dovizioso, Petrucci a Rossi v druhej Marquez aj Pedrosa. Štart najlepšie zvládol Marquez, predral sa do vedenia no podobne ako pri prvom štarte Redding ani on nedobrzdil ideálne a bol v prvej pravej príliš dlhý. Vedenia sa ujal Dovizioso, druhý Rossi a tretí Marquez, do cieľa zostávalo dojazdiť dvanásť kôl. Ani rozkukať sa nestihol Dani Pedrosa, ktorý padol hneď v prvom kole po reštarte, Rossi sa dokázal dostať na prvé cez Doviho, aktuálne porade bolo Rossi, Dovizioso, Marquez, Miller a Petrucci, ktorého Ducati sa z nenazdajky zastavila jedenásť kôl pred koncom preteku.
46valentinorossiitagp8273galleryfulltopfullscreen.jpg

Festival pádov odštartoval Pedrosa, po ňom išiel na zem Cal Crutchlow, druhý Dovizioso vystúpil v najrýchlejšej časti trate. Ani sme sa nenazdali už sa šúchal po asfalte aj Rossi, Alex Espargaro a to by bolo asi všetko. Po pádoch z prvých dvoch miest sa Marc stal lídrom preteku sledovaný Millerom, ani on ešte nikdy nevyhral a chuť bola obrovská. Deväť kôl pred koncom sa dokázal dostať pred Marqueza, urobiť si náskok a pretek s prehľadom zvíťaziť.
gp896620galleryfulltopfullscreen.jpg

Po desiatich rokoch vyhral závod MotoGP satelitný tím, Miller si odniesol plný počet bodov, druhý skončil Marc Marquez, ktorý získal mimoriadne cenné body v celkovom poradí šampionátu a tretím šťastným mužom na bedni bol Scott Redding.



Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

MotoGP 2016 - VC Malajzie

MotoGP 2016 - VC Malajzie

30.10.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 VC Austrálie

MotoGP 2016 VC Austrálie

23.10.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 - VC Japonska

MotoGP 2016 - VC Japonska

16.10.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 - VC Aragon

MotoGP 2016 - VC Aragon

26.9.2016
Autor: Beal

Komentáre