MotoGP 2016 - VC Japonska

Pretek v Japonsku bol o mnohých pádoch, Marquezovom víťaznom ťažení premenenom v titul majstra sveta a tiež o dvoch rozbitých Yamahách a pochovanej nádeji.

MotoGP 2016 - VC Japonska

Krok po kroku sa ho o prvenstvo v celkovom poradí snažili oskalpovať Rossi s Lorenzom, čo bolo už dávno nepravdepodobné, ale nádej zomiera posledná a dnes umrela aj tá.
Po výbornej sobotnej kvalifikácii Rossiho Taliansko ožilo nádejou, že titul v modrej garáži nemusí byť ešte konšpiráciou od Rostasa. Stačilo trošku šťastia, na druhej strane trošku nešťastia a mohlo sa to podariť.

Po štarte sa chvíľku šticovali vo vedení Marquez s Rossim a Lorenzom, ktorý prešiel čiarou po prvom kole prvý aj s malým náskokom pred druhým Marquezom. Toho posunul ešte o priečku vzad v druhom kole dva krát Rossi, no skôr ako stihli vyletieť zátky šampanského v talianskych domácnostiach, dokázal sa vždy vrátiť späť.

46valentinorossiita93marcmarquezespgp1856galleryfulltopfullscreen.jpg

Vedúca trojica odskočila zvyšku a Marquez sa dostal do tempa. Postupne sťahoval Lorenzov malý náskok až si s ním v siedmom kole preteku poradil a išiel na prvé miesto. Rýchle úseky zaznamenával aj Valentino Rossi, predbehol tímového soka Lorenza, odskočil, a my pri televíznych obrazovkách sme prestávali ľutovať ranné vstávanie.

Réžia v tretine preteku začína čoraz častejšie ponúkať obrázky Dovicioza. Jeho Ducati sa zmieta v urputnom boji o grip už na štvrtej pozícii a nezdá sa, že by mal v pláne prestávku. Tú si užíva Rossi, keď sa vyvaľuje v štrku privalený svojou M1tkou. Nádeje sú v háji, polovica fanúšikovského sveta MotoGP odchádzajú späť do spálne.
93marcmarquezespgp4122galleryfulltopfullscreen.jpg

Pretek ďalej vedie už neohrozený Marquez, Lorenzo je beznádejne maximálne druhý a Dovi sa razom ocitá na tretej pozícii sledovaný Alexom Espargárom. Valentino medzičasom prichádza do boxov no k druhej motorke sa príliš nemá a končí.

Dramatická zápletka sa začína črtať trinásť kôl pred koncom preteku, keď Doviciozo spolu s Espargarom začínajú doťahovať Lorenza. Červená Ducati je kolo čo kolo bližšie k modrej Yamahe, vyzerá to na zaujímavý súboj v posledných kolách, ku ktorému ale nedôjde, pretože Lorenzo päť kôl pred koncom preteku padá podobne ako Rossi.
93marcmarquezespdsc1500egalleryfulltopfullscreen.jpg

Cieľom preteku prechádza prvý Marc Marquez, vďaka pádom oboch Yamaháh je jeho bodový náskok v celkovom poradí už natoľko veľký, že aj keby vo zvyšných troch pretekoch nenastúpil vôbec, stal by sa majstrom sveta. Druhé miesto patrí Doviciozovi. O tretie sa v závere preteku pobili Suzuki a bronzovo z toho vyšiel napokon Maveric Viňales.

Šampionát MotoGP 2016 v Japonsku svojim spôsobom skončil. Prvé miesto je už dané, o druhé budú ešte zvádzať súboje piloti Yamahy, z ktorých je na tom momentálne lepšie Rossi.






Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre