​MotoGP 2016 - VC Nemecka

Na Sachsenringu pokračovala smolná šnúra Lorenza, Marquez zvíťazil vďaka výbornej taktike a na bednu sa konečne dostal Cal Crutchlow.

​MotoGP 2016 - VC Nemecka

Pretek na tridsať kôl sa začal na mokrej trati bez vyhliadok na zmenu. Nemecká trať sedí najmä Marcovi Marquezovi, ktorý si z nej odniesol už sedem víťazstiev v rade a v kvalifikácii nenechal nikoho na pochybách, že sa bude snažiť o ôsme zlato aj v preteku.

Po štarte v prvej ľavej sa na čelo preteku zaradil Marc, druhý bol Rossi potom Petrucci, Dovizioso a Barbera. Ešte počas prvého kola sa dokázal Valentino dostať na prvú pozíciu a Marc na výťahu smerujúcom dolu išiel postupne pod Doviho, Petruciho, Millera až scúval na desiate miesto.

lg50926galleryfulltopfullscreen.jpg

Voda nesedela ani Lorenzovi. Z desiateho miesta na rošte sa prepadol na pätnástu pozíciu až sme čakali, kedy sa spoza horizontu za ním vynorí Ewan McGregor a cmukne ho na GSe s kuframi. Tragédia na Yamahu však stále iba čakala.
Rossiho odsunul na druhé Dovizioso, ale to kúril pod kotlom už tretí Petrucci a čakalo sa, kedy pôjde vpred. Čas nastal, Danilo hodil za seba Valentina, potom Doviho a potom to zaklincoval pádom z prvého miesta.

09danilopetrucciitagp9005galleryfulltopfullscreen.jpg

V tretine pretekov sme čoraz častejšie začali vídať Crutchlowa. Z jedenásteho miesta sa šikovným manévrom dostal razom na deviate a jeho postup smerom hore bol len v úvode. V rovnakom čase chyboval Marquez, keď vyletel do štrku no bravúrnym spôsobom to ustál a zaradil sa späť do preteku na desiatej pozícii. To už začalo byť na trati oveľa menej vody ako v úvode preteku. Prvý si to všimol Scott Redding, zbehol do boxov po druhú motorku obutú na intermediáloch a po troch kolách bolo jasné, že toto bude cesta.

45scottreddingenggp9517galleryfulltoplg.jpg

Po polovici preteku zašiel do boxov aj Marc Marquez a ako prvý berie motorku na suchom obutí. Od nasledujúceho kola začína strieľať časy o štyri sekundy rýchlejšie ako zvyšok štartového poľa. Na to už reagovali aj technici z Yamahy a poslali vtedy druhému Rossimu pozvánku do boxov. Ten ju neprebral a ďalšie tri kolá krúžil za prvým Doviziosom. To sa už zozadu rútil ako Maveric z TopGun-u Marquez a svoju stratu žehlil nenormálnymi časmi každou zákrutou.

gp9365egalleryfulltopfullscreen.jpg

Keď už mechanici v Yamahe kolabovali, odbočil do boxov Ducati prvý Dovizioso a hneď za ním aj Rossi a v skupine už prichytený aj Crutchlow. Kým Rossi prebehol k druhej motorke, rozľahol sa boxami zvuk vŕŕŕŕ a bolo jasné, že Marqueza už nechytí nik. Vinu na mínusových bodoch si však Valentino môže s tímom rozdeliť bratsky, pretože späť na trať sa vykotúľal na obutých intermediáloch, čo bolo priam nepochopiteľné riešenie po tom, ako Marquez na suchých gumách už päť kôl strieľal výborné časy.

35calcrutchloweng46valentinorossiitagp9445galleryfulltopfullscreen.jpg

Prvý v preteku bol stále Miller. Utekal pred Marquezom ako dieťa na ihrisku pred rodičmi, ako myš pred mačkou, ako panna pred trt... no nič, bolo jasné, že ho Marquez dá. Tretie miesto po návrate skupiny na trať chytil Redding, štvrtý Dovizioso, piaty Crutchlow. Päť kôl pred koncom bol už Miller piaty a „sily" dochádzali aj Reddingovi, ktorý menil motorku ako prvý zo všetkých jazdcov.

35calcrutchlowenggp1131galleryfulltopfullscreen.jpg

Rossi sa postupne odobral až na ôsme miesto, Marquez preletel na prvé a pretek pokračoval. Dva kolá pred koncom bol druhým mužom Redding, lenže tretí Crutchlow nechcel zostať tretí a štvrtý Dovi tiež nechcel zostať štvrtý. V poslednom kole predbehol Reddinga Crutchlow a pár zákrut pred koncom sa na tretie pretlačil Dovi.


Po tomto preteku môžeme hovoriť o ďalšom výpadku Rossiho. Jeho nádeje na zisk majstra sveta sú v polke sezóny už primalé. Podobne, aj keď máličko lepšie je na tom druhý Lorenzo, no vyzerá to tak, že ak sa neprihodí nič vážne Marquezovi, ostane divákom len boj o druhé miesto medzi borcami z Yamahy.









Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

MotoGP 2016 - VC Malajzie

MotoGP 2016 - VC Malajzie

30.10.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 VC Austrálie

MotoGP 2016 VC Austrálie

23.10.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 - VC Japonska

MotoGP 2016 - VC Japonska

16.10.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 - VC Aragon

MotoGP 2016 - VC Aragon

26.9.2016
Autor: Beal

Komentáre