Motokros národov 2018 za nami

Tí, čo sledujú motokrosové dianie, sa nadpisu asi čudujú. Tí, čo motokros sledujú naozaj seriózne však vedia o čo ide...

Motokros národov 2018 za nami

Aj keď ten hlavný, najpopulárnejší motokros národov – majstrovstvá sveta družstiev sa tento rok jazdí v zámorí až na začiatku októbra, zhruba v mesačnom predstihu sa v britskom Farleigh Castle odjazdil tzv. veteránsky Vets Motocross des Nations. Nejde pritom o žiadnu novinku, tento rok sa konal už jubilejný desiaty ročník.

Motokrosové stroje rokov minulých súperili na 1700 metrovom okruhu bez „novodobých" technických prvkov, ako sú rolety, či náročné ostré lavice. Jednoducho „obyčajný" terén s rozbitými rovinkami, na ktorých mali motorky, ale hlavne jazdci čo robiť. Vypísaných bolo viacero tried, na svoje si prišli relatívne novodobé motorky s rokom výroby maximálne 1996 v kategórii EVO, ale aj staršie stroje so zadným kolesom odpruženým dvojicou tlmičov v kategórii TWINSHOCK.

1mxdn.JPG
2mxdn.jpg

Veľké úspechy si pripísala značka Husqvarna. Darilo sa jej v motokrose už v 70-tych a 80-tych rokoch a na túto slávnu éru nadviazali aj súčasní jazdci. Väčšina víťazstiev na Veteránskom motokrose národov totiž bola pripísaná švédskej značke. Na tieto stroje vsadil aj víťazný tím USA. Za úspechom nepochybne stojí aj Kris Rosenberg, niekdajší šampión v rally, ktorý teraz vedie jedno z najväčších dílerstiev Husqvarna v Rakúsku. Kris je aj vášnivým zberateľom historických strojov a práve on dodal techniku pre tímy USA a Rakúska. Najviac sa darilo Američanom, kde hviezdil predovšetkým Mike Brown. Vyhral počas víkendu šesť jázd – všetky štyri v kategórii Twinshock a dve v triede Evo. Bývalý šampión AMA v triede 125 bol tentoraz nedostihnuteľný na stroji Husqvarna TC 500. V tíme ho dopĺňali Doug Dubach, John Down a Ivan Tadesco. Amíci v tomto zložení zvíťazili v oboch hlavných kategóriach – Twinshock aj Evo.

4mxdn.jpg
3mxdn.JPG

Ako také súperenie historických motokrosových strojov vyzerá si môžete pozrieť vo videu:


Buďte s nami v kontakte

Komentáre