Motorkári spojili zábavu s darovaním krvi

Desiatky záujemcov sa zapojilo do piatkového darovanie krvi. Každý účastník si okrem skvelého pocity odniesol aj pamätný odznak.

Motorkári spojili zábavu s darovaním krvi

Motorkári na svojom stretnutí už pravidelne darujú najvzácnejšiu tekutinu. Ináč tomu nebolo, ani na 17. ročníku Medzinárodného motozrazu Sveta motocyklov na Zemplínskej šírave.

V priestoroch turistickej informačnej kancelárie, v rekreačnom stredisku Hôrka, má svoje pôsobisko mobilná transfúzna jednotka. Zdravotníci z hematologicko-transfúziologického oddelenia michalovskej nemocnice v nej vykonávajú desiatky odberov.

Po vyplnení dotazníka a vstupnom vyšetrení, nasleduje samotný odber. Ten majú na starosti štyri zdravotné sestry, pod dohľadom lekárky.

Za prvé dve hodiny stihli ošetriť zhruba 35 darcov. Medzi nimi bol napríklad aj držiteľ zlatej Jánskeho plakety Jozef Grigeľ zo Stropkova. „Som stálym darcom a mám za sebou 67 odberov. Chodím vždy, keď môžem a dovolí mi to môj zdravotný stav. Pocity po odbere sú skvelé. Je potrebné pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú. Sám neviem, kedy ju budem potrebovať ja."

darovaniekrvi-1.JPG
darovaniekrvi-2.JPG

Viacerí sa zhodli, že k motozrazu darovanie krvi patrí. „Som rád, že organizátori na takú dôležitú vec nezabúdajú. U mňa je to už taká tradícia, že ak som na zraze, tak darujem krv. Pomôcť treba a ak je človek zdravý, nemal by to byť pre nikoho problém. Trvalo to zhruba dvadsať minút a sestričky boli milé, takže to hodnotím veľmi pozitívne," povedal Štefan Miko, ktorý došiel na zraz z obce Šarišské Dravce (okres Sabinov).

Zahanbiť sa nedalo, ani nežnejšie pohlavie. Medzi ženami, ktoré sa rozhodli pomôcť, bola aj Monika Goliášova, ktorá absolvovala svoj úplne prvý odber. „Všetko prebehlo v poriadku a nebolo to ani také bolestivé, ako som si spočiatku myslela. Troška ma v tomto posmelil priateľ a som rada, že som na to dala nahovoriť. Viem, že som zdravá, tak som chcela aspoň takto pomôcť niekomu, kto to bude potrebovať."

darovaniekrvi-3.JPG
darovaniekrvi-4.JPG

Piatkové darovanie krvi bude prebiehať až do 15. 00 hod. a potom o 17-tej hodine čaká motorkárov spoločná jazda na Námestie slobody v Michalovciach.

(ZOJA)

Buďte s nami v kontakte

Komentáre