Na piesku v Gbeloch sa predviedol Krč, Antalič, Smola a Venhoda

GBELY 15.4.2018: MX OPEN, Medzinárodné majstrovstvá Slovenska v motokrose, odštartovali na Záhorí pri Gbeloch. Príjemné teploty, zatiahnutá obloha a netradičný hlineno-pieskový podklad umožnil napínavé súboje medzi 117 jazdcami zo Slovenska, Čiech a Maďarska. Stopercentné finálové jazdy v kategórii MX OPEN predvádzal český jazdec Martin Krč (BUKSA ADOS KTM team), jeho krajan František Smola si vzal víťazstvo v MX2 a juniorské triedy ovládli: Martin Venhoda (motokrosovaskola.cz) v kategórii MX Junior 125a talentovaný Slovák Jaroslav Antalič (REBUY STARS MX team) v kategórii MX2 Junior. Zostrih z celého podujatia odvysiela DIGI Sport 2 v premiére v pondelok, 23.4.2018 o 20:30.

Na piesku v Gbeloch sa predviedol Krč, Antalič, Smola a Venhoda

FOX holeshoty pre Smolu, Krča a Nedveďa

Aj v tomto roku sa patrónom najlepších štartérov stal 711 Shop Zone - distribútor značky FOX na Slovensku. Bravúrne odštartoval a aj dokončil svoje dve finálové jazdy kategórie MX OPEN v neľahkej a skúsenej konkurencii Martin Krč. Holehoty v štartoch kategórie MX2 si rozdelili Jonáš Nedveď za prvú jazdu a František Smola za druhú. Za všetky tieto holeshoty si ich víťazi pripísali prvé body v sezóne do rebríčka najlepších štartérov, ktorý bude po sezóne vyhodnotený.

MX2

Už tradične sa v tomto štarte okrem jazdcov, ktorý kubatúrou svojich motocyklov spadajú do MX2ky, predstavili aj juniorskí jazdci v dvoch triedach: MX2 Junior a MX junior 125. Keďže jazdcov bolo požehnane, hneď po kvalifikácii sme sa museli s niekoľkými rozlúčiť. Plné rampy divákom sľubovali skvelý zážitok. A nesklamali. „Veľkú" MX2ku vyhral víťaz z kvalifikácie, František Smola. Nebolo to však zadarmo. V prvej jazde ho na štarte odsunul za seba Jonáš Nedveď, tri kolá pred koncom sa dostal do čela, avšak v poslednom kole ho šibalsky predbehol Šimon Jošt (OSIČKA MX team). V druhej jazde išiel Smola už na istotu a po holeshote sa držal vo vedení až do samého konca. Druhé miesto obsadil Denis Poláš (Motoškola Racing 99) a tretie spomínaný Šimon Jošt.

jonas-nevedgbely.jpg

Kategória MX2 junior je pre jazdcov na štvortaktných motocykloch vo veku do 21 rokov. Po kvalifikácii sa zdalo, že minuloročný majster Slovenska, Jozef Posluch (711 Popper MX team), to má v Gbeloch namierené priamo na víťazstvo. Plány mu však skrížil Jaroslav Antalič (REBUY STARS MX team), ktorý lepšie potiahol rozhodujúcu druhú jazdu, a tak sa Posluch musel uspokojiť s druhým miestom. Tretím bol Samuel Struk (ESX media) , minuloročný majster Slovenska v MX Junior 125, ktorý sa v tomto roku posunul o kategóriu a kubatúru vyššie.

Najmladší pretekári kategórie MX 125 junior jazdia na dvojtaktných motorkách s kubatúrou 125 cm3. Medzi nimi sa na štarte v kvalifikácii objavilo veľa nových tvárí a bohužiaľ, niektorí museli domov odísť bez zážitku zajazdiť si finále. To ale nebol prípad Martina Venhody (motokrosovaskola.cz), ktorý predviedol dve víťazné finálové jazdy. Za ním sa stabilne na druhom mieste držal Tomáš Švirák a tretí skončil Filip Benčík.

martin-krcgbely.jpg

MX OPEN

Kráľovská kategória MX OPEN priniesla skvelý divácky zážitok, ktorý už od začiatku sľubovala štartovacia listina, plná mien českej aj slovenskej motokrosovej elity.

Najrýchlejšie kolo dal v kvalifikácii Marek Sukup (Motoškola Racing 99), avšak v obidvoch finálových jazdách pozeral na chrbát rýchleho Martina Krča. Poradie na treťom a štvrtom mieste bolo taktiež po celý čas stabilné.Tretí bol Petr Bartoš (Orion Racing) a štvrté miesto patrilo minuloročnému majstrovi Slovenska MX OPEN, Tomášovi Šimkovi (PB Racing). Za zmienku stojí, že to bol po dvoch operáciách pre Tomáša Šimka skvelý výsledok.

tomas-simkogbely.jpg

Veteráni MX4, MX4+

V rámci seriálu MX OPEN sú zaradené aj veteránske kategórie jazdcov od 40 do 50 rokov (MX4) a jazdcov po 50-tke (MX4+). Víťazom v MX4 bol, tak ako aj vlani na tejto trati, Martin Žerava a v MX4+ zvíťazil Petr Dokoupil (KRTZ).

Ďalšie podujatie MX OPEN – Myjava 1.5.2018 – Pozor, bude to v utorok!

Už tradične sa 1.mája, na sviatok práce, stretávajú motokrosoví fanúšikovia na Myjave a nebude to inak ani tento rok. Štátny sviatok tento krát pripadol na utorok. Fanúšikovia sú na Myjave zvyknutí na dobré zázemie a preto nebudú chýbať atrakcie pre deti aj dospelých, Monster truck a rozhadzovanie tričiek či nápojov, MINI motokros pre malých fanúšikov, MX OPEN fun zóna s X-boxom a hrou MXGP, fotostena, autogramiáda jazdcov, stánky s motokrosovým oblečením a veľa iného.


Autor ts: Mgr. Radka Kovaľ Mazáková,
Autor foto: Marek Bača

Buďte s nami v kontakte

Komentáre