Je tu nová Jawa kývačka!

Jawa 250 typ 353 "kývačka" je späť v celej svojej kráse. So štvortaktným kvapalinou chladeným motorom, s kotúčovou brzdou na prednom kolese, s brzdovým ABS, no inak takmer na nerozoznanie od originálu.

Je tu nová Jawa kývačka!

Po tom, čo pred pár rokmi indický automobilový koncern Mahindra kúpil práva na používanie značky Jawa na ich domácom trhu, pustili sa indickí inžinieri do prípravy ich prvého motocykla. A tu je finálny výsledok - dokonalá kópia Jawy kývačka, ktorá ide do sériovej výroby!

jawahero.jpg

Jednovalec so zvukom dvojtaktného originálu?

Tristovka je na rozdiel od originálnej Jawy štvortaktná a moderne kvapalinou chladená. No inžinieri sa vraj snažili dosiahnuť zvuku podobný originálnemu dvojtaktu, čo môžete vidieť aj v oficiálnom promo videu. V niektorých otáčkach sa im to celkom podarilo. Každopádne motor má výkon 27 koní / 28 Nm, čo je tak zhruba dosť na 130 km/h maximálku. K tomu šesťstupňová prevodovka, samozrejeme elektrický štartér - všetko to, o čom sme kedysi u starých Jáw snívali.

featuresjawaspeedo.jpg
featuresjawatank.jpg
featuresjawaengine.jpg

Za 2000 Eur?

Indická Jawa na svojej oficiálnej stránke www.jawamotorcycles.com uvádza cenu 164.000 indických rupií, čo je v prepočte 2.000 eur. To rovnako znie ako sen a verzia bez chrómu dokonca stojí ešte menej. Dostupné sú tri farebné prevedenia s chrómovou nádržou - červená, čierna a šedá. A ďalších šesť farieb v lacnejšom, jemne upravenom športovejšom prevedení Jawa forty two bez chrómu, ktoré na domácom trhu stojí 1.900 eur. A dokonca indická Jawa pripravila aj tretiu verziu Perak s jednosedaldom, ktoré imituje originálny Pérák.

jawa42producthero.jpg
galleryj421.jpg

Je šanca, že sa bude predávať niekedy aj u nás?

Distribučným kanálom v Európe by mohla byť česká Jawa, no pokojne si indická Mahindra môže zriadiť aj vlastný distribučný kanál, pokiaľ jej to dovolí licencia. A hlavne pokiaľ jej to dovolí dosť náročná európska homologizácia. Momentálna Euro 4 je dosť prísna, no čo nevidieť nás čaká aj Euro 5 už od roku 2020. So sériovou výrobu chce indická Jawa začať už na jar 2019, no cesta do Európy bude asi dosť dlhá. Každopádne je to asi prianím každého fanúšika Jawy. Cena bude samozrejme pre európsky trhu podsatne vyššia, no najväčšiu radosť nám teraz robí už len to, že niekto znova oživil tento legendárny motocykel, ktorý už takmer úplne vymizol z našich ciest - v najlepšom prípade do súkromých múzeí. To by bola paráda znova na cestách môcť stretávať takéto krásne motocykle!

1.jpg
9.jpg
15.jpg



Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre