Štyrikrát a dosť!

Nie je to tak dávno, čo rakúska značka KTM vo väčšej miere prerazila aj na americkom kontinente a dokonca v prestížnom seriáli AMA SX, ktorý je zároveň svetovým šampionátom v superkrose. Oranžoví dokonca ovládli tie najvyššie méty.

Štyrikrát a dosť!

Ešte do posledného podujatia sezóny AMA Supercross 2017 nebolo o celkovom víťazovi zďaleka rozhodnuté. O najvyššiu priečku zvádzali súboje Ryan Dungey a Eli Tomac. Dungey šiel do finálového podujatia s deväťbodovým náskokom, Tomac ho pochopiteľne chcel za každú cenu zmazať. Bojovalo sa až do záverečnej šachovnice, Tomac bol v cieli druhý, no Dungey bol očividne spokokný aj s výslednou štvrtou priečkou, ktorá stačila na to, aby získal svoj štvrtý titul superkrosového šampióna v triede 450SX. Toto prvenstvo je zároveň tretím titulom v rade pre značku KTM.

ryan-dungeyroger-de-costerteam-ktm-450-sxf-podium-las-vegas-2017.jpg

Krátko po úspešnom zavŕšení šampionátu Ryan Dungey nečakane oznámil svoj odchod „do dôchodku" – 27 ročný pretekár sa rozhodol ukončiť profesionálnu kariéru. Na tlačovke priamo na Sam Boyd Stadium v Las Vegas vyhlásil: „Je ťažké uveriť, že ten deň prišiel, ale po dlhom premýšľaní počas posledných mesiacov, dnes končím svoju profesionálnu superkrosovú a motokrosovú kariéru. Toto rozhodnutie nebolo ľahké. Dosiahol som viac ako som si kedy predstavoval. Šiel som tak tvrdo ako som vedel, tak dlho ako som dokázal, ale pravda je taká, že tento šport je náročný, sezóny sú dlhé a zostať na vrchole vyžaduje veľa síl, obetovania a disciplíny. Fyzicky sa cítim na vrchole kariéry, športovo som na tom veľmi dobre a mám tiež náradie, na ktorom dokážem víťaziť, o tom nemám pochýb. Napriek tomu, tento rok som sa „zasekol" psychicky. Vždy som pretekal, pretože som to miloval a neskutočne som chcel víťaziť, ale táto sezóna bola pre mňa iná. Nasadzovanie krku každý týždeň nebolo také jednoduché ako predtým a schopnosť sústrediť sa bola takisto úplne iná. Už na poslednom podujatí tu v Las Vegas som povedal, že si tento posledný titul cením najviac zo všetkých, pretože si vyžadoval najväčšie nasadenie. Nie preto, že si to vyžadovali súboje na trati, ale preto, že som sa musel psychicky odhodlávať a nútiť ako nikdy predtým. Milujem pretekanie a tento šport, ale vnútri cítim, že som pripravený odstúpiť – šťastný, zdravý a spokojný. Dosiahol som všetko, čo som chcel a ešte oveľa viac. Napriek tomu, že odstupujem z aktívneho športovania, plánujem zostať v tomto kolotoči a prispieť k jeho ďalšiemu chodu akokoľvek budem môcť. Jedna kapitola sa pre mňa končí a sám som zvedavý, ako bude vyzerať tá nasledujúca..."

ryanlindsay-dungey-ktm-450-sxf-las-vegas-2017.jpg
ryan-dungeyred-bull-ktm-factory-racing-team.jpg

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre