SVET MOTOCYKLOV - Apríl 2019

V APRÍLI NEPREMEŠKAJTE...

 SVET MOTOCYKLOV - Apríl 2019

AKTUALITY

VÝSTAVA MOTOCYKEL 2019

Bratislavská výstava Motocykel už po devätnástykrát symbolicky odštartovala motocyklovú sezónu na Slovensku. O jej význame svedčí fakt, že ani tento rok na nej nechýbala žiadna významná motocyklová značka. Štyri dni plné adrenalínových zážitkov a premiér silných strojov si nenechať ujsť žiadny motorkár.

1213.jpg

TEST: BMW S 1000 RR

Ani si nepamätám, kedy mi naposledy na otázku: „akú by si chcel motorku?" niekto odpovedal slovom: „športovú". Nemyslím tým športovú turistiku, alebo nakopaný naháč, ale motorku, kde máš stupačky skoro pod zadkom a zápästia kúsok pred kolenami.

1617.jpg

TEST: HARLEY-DAVIDSON FLSB SPORT GLIDE

V snahe prilákať k motorkám čo najviac nových zákazníkov aj tak konzervatívna značka ako je Harley-Davidson uvádza na trh jednu novinku za druhou. My sme si zobrali na mušku čerstvý prírastok rodiny Softail s označením FLSB Sport Glide, ktorý ponúka naozaj všestranné využitie. Stačí minúta aby sa z pohodlného cestovateľa zmenil na štýlový cruiser.

2223.jpg

AKO SA „NEZRAKVIŤ" NA MOTORKE

V prvom dieli seriálu Ako sa „nezrakviť" na motorke sa budeš možno občas cítiť ako v psychiatrickej poradni doktora Horáčka. Neľakaj sa, nebude to o žiadnej analýze osobnosti, bipolárnej poruche a schíze. Bude to chvíľami „tvrdé" čítanie a možno ťa niektorými riadkami naštvem. Všetko, alebo skoro všetko, máš vo svojich rukách práve ty a keďže ruky ovláda hlava, je to hlavne o nej.

POROVNÁVACÍ TEST: BMW F 850 GS vs. HONDA CRF1000L AFRICA TWIN

Africa Twin je jednoznačne prelomovým strojom v segmente turistických endúr a Honda sa teší výborným predajným číslam. No z chrumkavého koláča by si radi odhryzli aj ostatní výrobcovia. Napríklad také BMW so svojim F 850 GS.

3233.jpg

POŽIČAJ SI MOTO.SK

Možnosť krátkodobého či dlhodobejšieho požičania motocykla www.pozicajsimoto.sk je tu už niekoľko rokov. Okrem motocyklov Yamaha a BMW túto sezónu pribudla možnosť zápožičky motocyklov Ducati.

TEST: KAWASAKI VERSYS 1000 SE

Keď pred siedmimi rokmi Kawasaki suverénne vstúpila do kategórie veľkých Adventure bikov so svojim litrovým Versysom, mnohí nad ním spočiatku ohŕňali nosom. Výborne fungujúci motocykel si však postupne získal mnoho priaznivcov, ktorí na tento univerzál nadajú dopustiť. Teraz tu máme už tretiu generáciu obľúbeného modelu Versys 1000, ktorá vo verzii SE ponúka všetko, na čo si len spomenú cestovatelia preferujúci športovú jazdu.

3839.jpg

MOTOCYKEL ROKA 2019

Na svete je veľa „naj", množstvo rekordov, prvenstiev, či výnimočnosti. A svet motocyklov nie je výnimkou. Na Slovensku sú tie „naj" motocykle každoročne vyhlasované v ankete Motocykel roka. Devätnásty ročník tejto odbornej novinárskej ankety pozná svojich víťazov.

4445.jpg

SÓLO TRIP PO OKOLÍ ČIERNEHO MORA 2/2

V prvom dieli turistickej výpravy okolo Čierneho mora sa Matej dostal až do Kazachstanu, v druhej časti jeho dobrodružstva sa dočítate o zbytku jeho sólo cesty a šťastnom návrate domov.

TEST: JAWA 350 OHC SPECIAL

Motocykle Jawa si stále udržujú povesť spoľahlivých a cenovo dostupných strojov vhodných na každodenné využitie. Aj keď táto značka má roky najväčšej slávy dávno za sebou, príchod každého nového modelu z Týnca nad Sázavou vzbudí veľký rozruch nielen medzi českými, ale aj slovenskými motorkármi. Minulý rok to bola Jawa 350 OHC Special, ktorá veľmi pripomína staré pretekárske stroje z čias Františka Šťastného.

5051.jpg

MISS VÝSTAVY MOTOCYKEL

Ak cestujete na výstavu Motocykel nielen kvôli motorkám, ale aj pre pekné hostesky, tento rok ste si znova mohli prísť na svoje. Tentokrát sa dokonca po prvýkrát oficiálne vyberala najkrajšia z nich - Miss Motocykel 2019.

E-SKÚTER YADEA C-LINE

O elektromobiloch sa hovorí už desaťročia, no až v posledných rokoch sa začala táto téma pretriasať oveľa intenzívnejšie. Zo zdanlivej utópie sa stala realita a vozidlá s elektrickým pohonom už v premávke stretávame doslova na dennom poriadku. A nielen automobily, systém elektrického pohonu si našiel svoje miesto aj v jednej stope.

ŠKOLA JAZDY:DO TERÉNU NA VELKOM ENDURE

Zdá sa, že staré dobré časy sú preč a endurá už zďaleka nie sú tým, čím bývali, teda jednoduchými, nenáročnými a odolnými spoločníkmi, ktorí vás dokážu verne sprevádzať aj v nehostinnom teréne. Žijeme v dobe čoraz väčších, čoraz komplikovanejších a technikou prešpikovaných aristokraticky ladených velikánov... Ale predsa, stále tu máme motorky, ktoré to s výletmi do terénu myslia aspoň trochu vážne. A predovšetkým stále tu máme jazdcov, ktorí sa off road pasáží v žiadnom prípade nechcú vzdať.

TEST: DUCATI SCRAMBLER 1100

Ducati Scrambler 1100 vlastne vôbec nie je scrambler. Mimo asfalt jednoznačne nepatrí. No vadí to vôbec niekomu? Scrambler dnes znamená predovšetkým váš osobný návrat do starých dobrých čias. Odpočinok od moderného sveta v sedle poctivého vzduchom chladeného dvojventilového motora s poriadnym záťahom.

6061.jpg

JAZDENÁ SUZUKI GSX-R1000

GSX-R1000 nie je na trhu ani 20 rokov, no jednoznačne patrí medzi najväčšie legendy superšportových motocyklov. Aj medzi ojazdenými strojmi sa litrová Gixxera teší stále veľkej obľube.

OFF ROAD SPECIAL

AKTUALITY OFF ROAD

TEST: HUSQVARNA FS 450

Nie každý deň svieti slnko. Nie každý deň je človek na okruhu. A nie každý deň má možnosť zviezť sa na ostrom supermoto motocykli. Dnes mali hviezdy ideálnu konšteláciu a mohol som zažiť všetky tri pôžitky v ten istý deň.

7071.jpg

CF MOTO GLADIATOR X1000

Nie je to tak dávno, vlastne je to úplne presne rok, čo sme testovali Gladiator X850. Už vtedy bolo jasné, že ide o „prestupný" model a CF Moto čoskoro vyrukuje s „litrovou" verziou. Tou sa výrobca definitívne zapísal do elitného klubu tisíckových štvorkoliek.

7273.jpg

PROFI OBLEČENIE DO EXTRÉMU

Jasnačka, na štvorkolke sa dá jazdiť aj v montérkach... Pád veľmi nehrozí, takže chrániče nie sú nevyhnutné. Alebo klasické motorkárske oblečenie? Má aj chrániče a predovšetkým nejakú tú odolnosť aj voči vetru, či vode. Štvorkolku však môžete používať aj celoročne, naviac v extrémnych terénnych, či klimatických podmienkach. Svoje by o tom vedeli rozprávať tí, čo sa aj pomocou tohto užitočného strojčeka živia. A tí už musia naozaj dobre premýšľať „čo na seba"...

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre