Svet motocyklov - apríl 2021

Čas neskutočne beží a my tu už máme aprílové číslo časopisu Svet motocyklov a čo si v ňom môžete prečítať?

Svet motocyklov - apríl 2021

AKTUALITY

NOVINKY 2021

Sezóna predstavovania moto noviniek v roku 2021 ešte neskončila a tesne pred začiatkom jari nám výrobcovia odhalili poslednú dávku tohtoročných vynovených modelov. Všetky pekne s Euro5 motormi a samozrejme aj vylepšenou elektronickou výbavou. Je sa na čo tešiť!

PREDSTAVENIE: HARLEY - DAVIDSON PAN AMERICA

Aj vy ste na prototyp Pan America doteraz pozerali trošku skepticky? Po tom, čo nám Harley predviedol sériový stroj so všetkými technickými parametrami, nás naopak prepadlo celkom slušné nadšenie. Nová Pan America určite nebude mať problém zabojovať v triede turistických enduro motoriek o svojich zákazníkov. Vitaj na svete Američanka, tešíme sa na teba!

2021.jpg

PREDSTAVENIE: KAWASAKI NINJA ZX-10R & RR 2021

Ak sa vám srdce pri zavíjaní štvorvalca vždy rozbúcha o päťtisíc otáčok rýchlejšie, tak ste ten správny superšportový pacient, ktorý tento rok nemôže snívať o ničom inom ako o úplne novej Kawasaki ZX-10R. Ak máte navyše okruhový variant tohto onemocnenia, potrebujete dokonca na úspešnú liečbu nasadiť ZX-10RR.

PREDSTAVENIE: AIRBAGOVÉ OBLEČENIEAirbagové vesty sú tu už nejaký ten piatok, no úprimne poznáme len málo ľudí, ktorí ich skutočne používajú. Teda, pár ich poznáme: Joan Mir, Alex Rins, Dovi aj Rossi - airbagy v koženej kombinéze sú pre nich povinné už od sezóny 2018. Ale čo my bežní smrteľníci? Pozrime sa na to, kde sa momentálne nachádza svet airbagov v motocyklovom oblečení.

5051.jpg

BRP CENTER ŽILINA

Hlavná sezóna zabúchala na dvere a vy nie ste napriek vysedávaniu doma dostatočne pripravení vyraziť? Pýta si vaša štvorkolka, trojkolka, či napríklad aj vodný skúter nejaký náhradný diel, užitočný doplnok, alebo potrebujete na seba navliecť nový kúsok výstroja? Majiteľov vozidiel od koncernu BRP spoľahlivo obslúži BRP Center Žilina.

EXKLUZÍVNY TEST: YAMAHA MT-09

Nezmením sa, nezmením sa, nie! Nepredám sa, nepredám sa, nie! Aááá nevzdám sa, nevzdám sa, nie! A nezradím vás, nezradím vás, nie!

1415.jpg

MOTOTURISTIKA: HITPARÁDA CIEST

Aj tento rok vás v seriáli „Hitparáda ciest" zavedieme na zaujímavé miesta našej krásnej domoviny, kde si môžete do sýtosti vychutnať jazdu na motocykli. Zostáva len veriť, že situácia sa čoskoro upokojí a budeme si môcť vychutnať pekný okruh, ktorý nás zavedie cez hrebeň Javorníkov k našim západným susedom.

ZEEHO – ELEKTRIKA OD CFMOTO

Fabrika CFMOTO je už v aj v našich končinách dobre známa, v posledných rokoch rástla doslova raketovo a početné modely nielen štvorkoliek, ale už aj motocyklov sme vám predstavili aj v našich redakčných testoch. Veľa sa už popísalo aj o spolupráci s KTM, no rozširovanie aktivít tým určite nekončí. Jedným z najnovších prírastkov je značka ZEEHO ako samostatná divízia CFMOTO pre elektromobilitu.

TEST HUSQVARNA SVARTPILEN 125

Husqvarna už má nejaký ten piatoček na trhu svoje modely Vitpilen a Svartpilen 401. Teraz k nim pridala slabší, no úplne rovnako veľký model s objemom stodvadsaťpäť cenťákov. Tentokrát však len v skremblerovskom prevedení Svartpilen. A mne osobne prischla neľahká úloha potrápiť túto malorážku na ceste. A tak trošku aj v teréne.

3637.jpg

PREDSTAVENIE: JAWA 42

Indická Jawka má novinku, ktorá je horúcejšia ako rozpálené slnko na pláži v Goa - café racer ako z pravého bollywoodského akčného trháku. Úplne nová Jawa 42 je snom každého indického mladíka od Kalkaty až po Mumbai, od pobrežia Srí Lanky až po Himaláje. Moderný kafáč s čiernym motorom, lúčovými kolesami a športovou krytkou predného svetlometu však chytí za srdce aj nejedného junáka od Tatier až k Dunaju.

ČITATEĽSKÝ TEST: HONDA CRF1100L AFRICA TWIN / ADVENTURE SPORT

Aj keď situácia v súvislosti s pandémiou veľmi nepriala organizovaniu rôznych akcií, v spolupráci s oficiálnym zastúpením Honda Motor Europe Limited Slovensko sme pripravili čitateľský test dobrodružných modelov CRF1100L Africa Twin. Vybraných čitateľov čakal program ako na oficiálnej prezentácii. O všetko bolo postarané a tak ich jedinou úlohou bolo, podeliť sa s vami o zážitky a dojmy z testovania.

4041.jpg

PREDSTAVENIE: INDIAN CHIEF

Šéfko indiánov, náčelník alebo v preklade do amerického jazyka – Chief. Jeden z najkultovejších modelov od Indian Motorcycle vznikol presne v roku 1921. A dnes po sto rokoch prichádza v úplne novej generácii s kompletne zmenenou identitou.

4647.jpg

TEST: HONDA SH 125i

Vylepšiť skúter, ktorý už dlhé roky patrí medzi najobľúbenejšie v Európe, nebolo jednoduché. Vývojári značky Honda však poriadne zapracovali a tak nový model SH 125i má ešte výkonnejší motor, elegantnejší vzhľad a zároveň ponúka oveľa viac odkladacieho priestoru.

4849.jpg

TEST: TRIUMPH STREET SCRAMBLER

Motocykle v štýle Scrambler majú už tradične svoje pevné miesto v ponuke značky Triumph. Niet divu, veď odľahčené stroje, ktoré dokázali rýchlo jazdiť nielen po cestách, ale aj v náročnom teréne majú svoje korene práve v Anglicku. Na slávnu históriu môže nadviazať aj deväťstovka Street Scrambler s ktorou sme si užili veľa zábavy.

5859.jpg

PREDSTAVENIE: ROYAL ENFIELD METEOR 350

Elegantný retro štýl, jednoduchá technika a hlavne cenová dostupnosť – to boli vždy hlavné prednosti motocyklov Royal Enfield. Nový Meteor 350 je aktuálne najdostupnejším strojom v ponuke indickej značky, no nový bobber z Chennai si vás dokáže získať nielen svojou cenovkou.

6263.jpg

MOTOTURISTIKA: JUŽNÁ AMERIKA

V roku 2016 sme absolvovali fantastický trip do Južnej Ameriky na štvorkolkách - našim hlavným cieľom bola Bolívia. Prešli 4 roky a téma Južná Amerika nás neopustila, pohorie Andy v nás nechali hlbokú stopu. V roku 2020 sme vyrazili znovu do Južnej Ameriky - tentokrát opačným smerom na juh do Patagónie.

6465.jpg

TEST BMW F 900 R

BMW motorky majú určite povesť spoľahlivých strojov. Technická výbava je vždy top a jednoznačne sú drahé. Ale zábavné? Akčné? Tak to v žiadnom prípade! Aktuálna generácia F 850 GS a naháčika F 900 R sa však rozhodli, že zbúrajú tieto všeobecne známe bavorácke stereotypy. Minimálne niektoré z nich.

6869.jpg

RENOVÁCIA TATRAN 125: PALIVOVÁ SÚSTAVA

Na začiatku zdravého potravinového reťazca motorky musí byť palivová nádrž bez hrdze a hlavne čistučký karburátor. Dnes si dáme v našej Tatran dielničke malý kurz čistenia karburátora a odhrdzavenia nádrže pre bezproblémové fungovanie celej palivovej sústavy.

7071.jpg

Ročné predplatné časopisu Svet motocyklov si môžete objednať TU a aktuálne číslo online TU. Tak príjemné čítanie prajeme!


Buďte s nami v kontakte

Komentáre