Svet motocyklov december 2016

Posledné tohtoročné vydanie časopisu SVET MOTOCYKLOV sa už nachádza na stánkoch. Prinášame vám náhľad toho, čo v ňom nájdete.

Svet motocyklov december 2016

KALENDÁR PODUJATÍ

AKTUALITY

VIANOČNÁ PONUKA PREDAJCOV

smc1220162.jpg

TIPY NA DARČEKY

PREDSTAVENIE DUCATI SUPERSPORT

Akokoľvek veľmi milujeme superbajky Ducati Panigale, jazdiť na nich je drina. Človek je natiahnutý na nízkych riadidlách, plecia ubolené a o zápästiach, či pokrčených kolenách ani nehovoríme. Toto sú motorky na športovú jazdu, v bežnom každodennom živote už toľko radosti nerobia. Práve preto sa tak hrozne tešíme z príchodu novej Ducati SuperSport.

TEST: TRIUMPH SPEED TRIPLE S

Každý deň iná nálada. Raz máte chuť jazdiť rýchlo, pretekať za mestom. Inokedy len chcete bezpečne a pohodlne doraziť do práce. No a niekedy by ste najradšej točili plný a drali koleno na okruhu. Presne pre takýchto motorkárskych schizofrenikov je určený jeden z najvšestrannejších naháčov na trhu Triumph Speed Triple.

PREDSTAVENIE: SUZUKI GSX-S750 ABS

Suzuki vypustila do sveta nového pouličného bojovníka. Športový naháč s DNA legendárnej GSX-R 750, vyzbrojený novými technológiami, už na prvý pohľad púta pozornosť svojim agresívnym dizajnom, inšpirovaným väčším súrodencom GSX-S1000.

smc1220163.jpg

PREDSTAVENIE: HONDA REBEL

Legendárna Honda Rebel zažíva v roku 2017 svoj veľký návrat. Tentokrát však s väčším zdvihovým objemom, modernejším štýlom, aj keď rovnakou cieľovou skupinou. Nový Rebel je znova stvorený hlavne pre mladých a začínajúcich jazdcov.

POROVNÁVACÍ TEST: BMW S1000XR VS. KTM SUPERDUKE GT

Veľké športovo-turistické motocykle zažívajú veľký boom a tak sa výrobcovia predbiehajú v tom kto príde s niečím ešte rýchlejším a obratnejším. Minulý rok zabodovala značka BMW u svojich priaznivcov s modelom S1000XR, postaveným na základe športového naháča s výkonným štvorvalcom. Korunu tomu nasadila rakúska KTM, keď svoju „beštiu" upravila tak aby zvládla aj dlhé trasy, vďaka čomu uzrela svetlo sveta novinka SuperDuke GT. Poďme sa pozrieť ako dopadlo ich meranie síl.

smc1220164.jpg

PREDSTAVENIE: ENERGICA EGO 45

Skutočne to vyzerá tak, že budúcnosť a nová éra vo výrobe motorov sa nezadržateľne blížia. Elektrické pohony sú stále intenzívnejšou výzvou pre vývojárov, oblasť výroby motocyklov nevynímajúc. Niet sa čo diviť, svet kráča v ústrety ekologickejším motorom. Môžeme nadávať, šomrať, vzdorovať, no nič nám to asi nepomôže.

TUNING: YAMAHA SCR950

Hej bratm! Vieš čo je to Brat stajl? Neviem bratm?! Ale poznám jedného japonského úpravcu, ktorý by o tom niečo mohol vedieť, pretože si u neho Yamaha objednala úpravu svojho nového modelu SCR950 práve v štýle Brat.

TUNING: BMW R5

Ďalšiu zaujímavú svetoznámu úpravu, ktorú si nemôžeme nechať ujsť, postavil Roland Sands, ktorého kalifornské RSD Design štúdio stojí za mnohými customovými klenotmi. Tentokrát je to R NineT v štýle starej BMW R5 z roku 1936.

smc1220165.jpg

VÝSTAVA EICMA 2016

K najvýznamnejším svetovým výstavám motocyklov a všetkého, čo s nimi súvisí, patrí milánska Eicma. Tento rok sa sice o priazeň vystavovateľov, ale aj divákov síce delila s nemeckou šou Intermot v Kolíne, no čo sa týka počtu noviniek a rôznych zaujímavostí, Eicma opäť v ničom nezaostávala.

TEST: HARLEY-DAVIDSON BREAKOUT

Kone sú vraj buď na robotu alebo na parádu. Z akého plemena je predstavovaný stroj vidieť hneď. V jeho sedle sme vďaka ochote ľudí okolo demotraku Harley Davidson odkormidlovali zopár desiatok inšpiratívnych míľ a odniesli si nevšedný, ba až pozoruhodný zážitok.

NOVÁ PREDAJŇA GENEZE

U našich západných susedov, pomerne blízko hraníc otvorila svoje brány nová predajňa Geneze. Názov možno už poznáte, firma funguje bezmála dve desaťročia, no odteraz v Zlíne sídli v nových, väčších priestoroch.

PREDSTAVENIE: KAWASAKI Z900

Kultový model Z900 bol znovuzrodený. Nový športový naháč vznikol spojením výkonného štvorvalca, veľmi ľahkého rámu a kvalitných komponentov podvozku. Rafinovane surový pocit z jazdy má ešte zvýrazniť agresívny dizajn, pre ktorý majú v Kawasaki výraz Sugomi.

MOTO GP 2016

V sezóne 2016 sa toho udialo neúrekom. Od prekvapivých pádov po tesné víťazstvá aj zaujímavé prestupy či technické úpravy. Toto je šlabikár najzákladnejších udalostí MotoGP 2016.

smc1220167.jpg

DLHODOBÝ TEST: KEEWAY CITYBLADE 125

Na jar sme na dlhodobý test dostali skútrik Keeway 125 Cityblade. Napriek tohtoročnej mizernej sezóne - čo sa týka počasia - som na žiletke od marca najazdil zhruba 3.000 km, čo je na tento zdvihový objem a dosahovanú maximálku celkom slušný počet kilometrov. A predovšetkým dostatok na to, aby som objektívne dokázal zhodnotiť jazdné vlastnosti a spoľahlivosť tohto skútrika.

TEST: YAMAHA MT-03

Modelový rad s označením MT má byť prejavom sily a drsného charakteru. Konieckoncov, MT je skratka „master of torque". V spojení s maloobjemovým motorom to síce vyznieva rozpačito, no výrobca celkom správne usúdil, že aj mládež a začínajúci jazdci si zaslúžia kus dravého stroja v cenovo a výkonovo dostupnom prevedení.

OJAZDENÝ TRIUMPH TIGER

Triumph Tiger dnes patrí do klubu najpredávanejších veľkých turistických endúr. No nebolo tomu tak vždy. Stretnúť na ceste starého Tigra bol kedysi výnimočný zjav a Triumph bojoval o každého zákazníka.

OFF ROAD SPECIAL

AKTUALITY OFF ROAD

JUŽNÁ AMERIKA 2016 - ČASŤ 3/3 - BOLÍVIA, PERU, ČILE

14 dní a 3300 km, presne toľko máme za sebou od kedy sme vyrazili z prístavu Valparaiso v Čile na našom tripe po Južnej Amerike. Počas týchto dvoch týždňov sme dorazili až na najväčšiu soľnú pláň na svete - na Salar de Uyuni v Bolívii, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 3650 m n. m. a je obklopená majestátnymi hrebeňmi Ánd. Jej rozloha je približne 100x100 km a štrnástu noc našej cesty sme prespali zhruba v strede tejto bielej ničoty - na kaktusovom ostrove Isla Incahuasi.

TEST: JOURNEYMAN UTV 830

Keď štvorkolkám pribudol volant namiesto riadidiel a dostali do výbavy aj nákladnú korbu, stali sa z nich užitoční pomocníci. Nič to však nemení na tom, že stále zostala aj veľká porcia zábavy, nejaký ten adrenalín a predovšetkým schopnosť zdolať aj náročnejší terén.

RALLY DAKAR 2017

Keď čítate tieto riadky, loď z Európy smerujúca do Južnej Ameriky je už na ceste, pardon, na vode... Vezie pretekárske, ale aj sprievodné vozidlá pripravené na 39. ročník rally Dakar. Pre nás je dôležité hlavne to, že vo francúzskom prístave Le Havre nalodili svoje motorky a celú výbavu aj dvaja Slováci. Štefan Svitko a Ivan Jakeš už dokázali, že právom patria medzi absolútnu svetovú špičku a nepochybne to budú chcieť dokázať aj v januári.

Na budúcoročný Dakar má namierené aj Ivan Jakeš, pre ktorého to bude už jubilejná, desiata účasť na tejto rally. Ivan sa netají tými najvyššími ambíciami, chcel by vyhrať...

smc1220168.jpg

PREDSTAVENIE: AJP PR7

O veľkom cestnom endure od výrobcu AJP sa hovorí už dlhšie, no zdá sa, že práve teraz prichádza ten čas, kedy projekt s označením PR7 nadobúda celkom reálnu podobu. Motorka má svoju finálnu podobu a fabrika začala s jej sériovou výrobou.

POROVNÁVACÍ TEST: MX 250 2017

Najobľúbenejšou motokrosovou motorkou u hobby jazdcov je dnes štvortaktná dvestopäťdesiatka. Na motokrosovej trati sme vedľa seba postavili naleštené dvetisícsedemnástky od KTM, Husqvarny, Yamahy a Kawasaki. Ktorá z nich je tá naj?

PREDSTAVENIE: CAN-AM MAVERICK X3

Pre priaznivcov adrenalínovej zábavy na štyroch kolesách nastávajú zlaté časy. A nielen vďaka zlatej farbe, ktorá žiari na jednej z verzií horúcej novinky Can-Am Maverick X3...

Buďte s nami v kontakte

Komentáre