Svet motocyklov júl 2017

Prišlo leto a s ním aj ďalšie tohoročné vydanie časopisu Svet motocyklov, nájdete v ňom množstvo testov, aktualít, reportáži...

Svet motocyklov júl 2017

TEST: TRIUMPH STREET CUP

Dnes už sa na cestách nedá vystrájať ako kedysi. Za každou zákrutou môže číhať radar a stovky sa do štátnej pokladničky sypú jedna za druhou. Práve preto si čoraz viac začínam aj ja obľubovať iný typ pretekania na cestách - kávičkový racing.

1819.jpg

DUCATI DEŇ 2017

Minulý rok som Ducati deň prenechal ostatným chlapcom v redakcii, ale tento rok už som červený deň nemohol vynechať. Pri pohľade na testovaciu flotilu motoriek som celú noc nespal a stál na Slovakiaringu nastúpený medzi prvými hodinu pred začiatkom akcie.

TEST: KAWASAKI VERSYS-X 300

Najnovší prírastok rodiny univerzálnych modelov Versys kombinuje dobrodružný štýl veľkých cestovných endúr s malými prevádzkovými nákladmi. Dospelo vyzerajúci motocykel má osloviť hlavne mladých držiteľov vodičských oprávnení skupiny A2, ale nesklame ani jazdcov, ktorí si chcú po rokoch znova pripomenúť ako chutí sloboda na dvoch kolesách.

2425.jpg

CUSTOM - HUSQVARNA TE 570 A BMW BOBBER

Stoštrnásť rokov starý výrobca motocyklov Husqvarna Motorcycles vstupuje do segmentu moderných retro strojov so svojimi modelmi Vipilen a Svartpilen. No aj tento custom z americkej dielne Moto Mucci má čo povedať dnešnému svetu.

Myslel som si, že už ma pri prestavbách BMW nemá čo nadchnúť. Každý druhý deň sa objaví nejaká nová, takže je ťažké vymyslieť niečo originálne, neopozerané. No tento bobber z rakúskej dielne Titan je jednoznačne najzaujímavejším BMW customom prvej polovice roku 2017.

2829.jpg

TEST: APRILIA TUONO 125

Aprilia je značkou, ktorá má v krvi športové motocykle a mladícky imidž. Aj ja som ako mladý chalan sníval o stodvadsaťpäťke Aprilii, vtedy ešte v dvojtakte. Dnes sa mi konečne splnil môj tínedžerský sen. A všetci šestnásťroční mi mohli úprimne závidieť novučičkú Apriliu Tuono 125.

REPORTÁŽ: OKRUHOVÉ DNI HONDA

V poradí už dvanástu generáciu „Ohnivého ostria" som si mohol vyskúšať už v januári počas oficiálnej prezentácie na portugalskom okruhu Portimao. Počasie nám však veľmi neprialo a tak som si s úplne novým superbikom Honda CBR 1000 RR mohol do sýtosti zajazdiť až počas perfektne zorganizovanej akcie „Fireblade Track Days" na domácom okruhu Slovakia Ring.

MOTOTURISTIKA: NA MOTORKÁCH V PERU

Pri spomienkach na detskú táborovú motivačnú hru Poklad Inkov sme sa rozhodli, že už našu túžbu po poznaní nebudeme odkladať a navštívime Peru, oblasť legendárnej ríše Inkov, jazero Titicaca a Matchu Picchu.

6869.jpg

TEST: BMW G 310 R

BMW G 310 R je odpoveďou BMW na čoraz populárnejšiu triedu vodičákov A2. Najmenší, najslabší, no zároveň najlacnejší model z ponuky BMW je konečne na trhu a ja som sa nevedel dočkať toho, ako mu pretiahnem plynové lanko až na doraz.

MOTOZRAZ SVETA MOTOCYKLOV

Kalendár motozrazov a najrôznejších letných festivalov je poriadne nabitý, no už viac ako 15 rokov je jeho stabilnou súčasťou aj Motozraz Sveta motocyklov na Zemplínskej šírave. Neďaleko veľkého mesta Michalovce a ešte bližšie k vode...

TEST: HONDA X-ADV DCT

Najväčší svetový výrobca jednostopých vozidiel v posledných rokoch dosť experimentuje s konceptmi, ktoré vzájomne kombinujú vlastnosti typické pre rôzne kategórie. Pekným príkladom je motocyklový crossover Honda X-ADV. Všestranné vozidlo s atraktívnym dizajnom dostalo neľahkú úlohu spojiť do jedného celku prémiové funkcie, ktoré podporia mestskú agilitu, svojou odolnosťou uľahčia jazdu v teréne a cestovaniu dodajú nádych dobrodružstva. Ako sa mu to darí?

4041.jpg

MOTOŠKOLA - TRÉNING JAZDY PO ZADNOM

Nepoznám motorkára, ktorý by si nechcel vyskúšať jazdu po zadnom. Väčšina z nás dokáže aspoň pod plynom odlepiť predné koleso od cesty, avšak zdvihnúť motorku do takzvaného „mŕtveho bodu" to chce už poriadnu dávku zručnosti. V Motoškole po zadnom vedia ako vás to majú naučiť.

CUSTOM - INDIAN SCOUT

Americký Indian momentálne zažíva návrat do časov svojej veľkej slávy. Pod správnym vedením sa značke konečne znova darí a produkuje výnimočné, exkluzívne motocykle Chief. Model Scout by mal byť skôr základným, dostupnejším modelom pre mladých. V prípade tejto úpravy je to však úplne inak.

5657.jpg

SPYDER GROSSGLOCKNER CHALLENGE 2017

Trojkolka Can-Am Spyder z produkcie koncernu BRP si za desaťročie existencie našla svoje pevné miesto na trhu a množstvo svojich fanúšikov. Cesty brázdia mnohé verzie - športové, turistické... Zvlášť veľká koncentrácia týchto vozidiel zvykne byť začiatkom leta pod najvyššou horou Rakúska - Grossglocknerom.

TEST: KTM 1090 ADVENTURE R

Aj keď v posledných rokoch KTM spustila slušnú ofenzívu smerom na cesty, terén majú oranžoví stále hlboko v srdci. Jedno sa s druhým nevylučuje a konštruktéri z Mattighofenu dokazujú, že sa dá postaviť motorka, na ktorej môžete komfortne cestovať stovky kilometrov, ale ktorá sa zároveň nestratí ani v teréne.

5253.jpg

KOČKY NA MOTORKÁCH - MONIKA

Nová rubrika „Kočky na motorkách" oslovila aj Moniku z Popradu. Jej „moto-kariéra" nie je zatiaľ veľmi dlhá, no jazda v jednej stope ju poriadne dostala a tomuto koníčku sa venuje stále intenzívnejšie...

BMW V ŽILINE OFICIÁLNE OTVORENÉ

Nový showroom BMW Motorrad v Žiline je už nejaký ten mesiac pre zákazníkov k dispozícii, no v máji sme si vychutnali oficiálne otvorenie novej predajne v celej jej kráse. Predstavujeme vám momentálne najväčší showroom BMW motocyklov na Slovensku: MD-Bavaria Žilina.

TEST: YAMAHA MT-10 TOURER EDITION

Najvýkonnejší motocykel kategórie Hyper Naked aký kedy Yamaha vyrobila je na trhu len rok a už sa utešene rozvíjajúca rodina MT rozrástla o jeho dve nové verzie. Okrem modelu MT-10 SP so semi-aktívnym odpružením Öhlins ponuku obohatila limitovaná edícia MT-10 Tourer vybavená špeciálnym príslušenstvom, ktoré vám umožní doraziť do cieľa akejkoľvek cesty.

6465.jpg

JAZDENÁ KAWASAKI Z750/ Z800

Hornet prišiel a odišiel. Fazer už rovnako nie je vo výrobnom programe Yamahy. No Kawasaki Z750 a neskoršia Z800 prekonáva všetky štvorvalcové krízy a stále sa teší obľúbenosti u zákazníkov. Tak nová, ako aj medzi ojazdenými motorkami.

7273.jpg

OFF ROAD SPECIAL

AKTUALITY OFF ROAD

SILVERMAN INOVUJE

Značku Silverman poznajú mnohí z vás ako výrobcu športových dresov. Nielen motocyklových, ale aj hokejových, futbalových, hasičských a všelijakých iných. Z malej dielničky sa Silverman vypracoval na slušne rozbehnutú továreň, ktorá má neustále plné ruky práce. Ale to neznamená, že by si nehľadali ďalšiu!

CAN-AM EŠTE SILNEJŠÍ

Nie je to tak dávno, čo famózny Maverick X3 šokoval výkonom 154 koní a už tu máme jeho ďalšiu inováciu. Ako inak, zameranú na posilnenie výkonu...

LAZY LORDS - EXTREME ENDURO CROSS

TEST: MONTESA 4RIDE

Na svete je zopár šikovných štíhlych motoriek s terénnymi ambíciami, ktoré sú zároveň príjemným spoločníkom aj na cestách. Sú obratné, ľahko ovládateľné, s dobre dávkovateľným výkonom a celkovo priateľským charakterom. No a potom je tu Montesa 4Ride. Spĺňa všetko vyššie menované, ale stojí niekde úplne, úplne inde...

ŠTEFAN SVITKO NA HELLAS RALLY

Tohtoročná Hellas Rally opäť pritiahla aj viacero Slovákov, na štart sa ich postavila rovná desiatka. Medzi nimi nechýbal ani najväčší favorit Štefan Svitko zo Slovnaft Rally Teamu, ktorý túto súťaž opäť zaradil do svojho kalendára ako súčasť prípravy na Dakar.


Buďte s nami v kontakte

Komentáre