Svet motocyklov - máj 2021

Na stánky prichádza májové vydanie časopisu Svet motocyklov, tak ho nepremeškajte... A čo v ňom nájdete?

Svet motocyklov - máj 2021

AKTUALITY

PREDSTAVENIE DUCATI MULTISTRADA V4

Keď športovo zameraná značka Ducati vyrukovala niekedy v roku 2003 s projektom cestovného endura, mnohí sa na tento počin dívali skepticky. Pravdu povediac, prvá generácia veľa vody nenamútila a úspech určite nebol okamžitý. No počas takmer dvoch desaťročí táto dáma dospela, vyrástla do krásy, vyliečila sa z mnohých detských chorôb a dnes ju veľký svet veľkých endúr rozhodne musí brať vážne.

1213.jpg

PREDSTAVENIE SHOWROOM APC

Predajňu APC v Bardejove sme vám už na stránkach Sveta motocyklov predstavovali, sortiment značiek motocyklov, skútrov, či štvorkoliek má skutočne široký a na svoje si príde naozaj každý. Neznamená to však, že by v ponuke nepribúdali novinky. Najčerstvejším prírastkom je nová značka Segway.

TEST INDIAN FTR RALLY

Motocykle v štýle Scrambler, ktoré dokážu rýchlo jazdiť nielen po cestách, ale aj v ľahšom teréne, sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube. Nové modely FTR1200 z produkcie americkej značky Indian, ktoré našli veľkú inšpiráciu vo flat tracku, však idú svojou vlastnou cestou, vďaka čomu ponúkajú nevšedný zážitok z jazdy.

1415.jpg

TEST YAMAHA MT-03

Ak nemáte dosť peňazí či dosť skúseností na silnejšiu motorku, alebo vám len chýba vek na väčšiu motorku – trieda A2 dnes ponúka plnohodnotné jazdné zážitky vo všetkých smeroch. A medzi najzábavnejšie motorky v tejto triede jednoznačne patrí testovaná Yamaha MT-03.

2021.jpg

PREDSTAVENIE SUZUKI GSX -S1000

Úprimne vám musím povedať – úplne som zabudol, že táto motorka vôbec existuje. Suzuki GSX-S1000 bola podareným, no v posledných rokoch technicky aj dizajnovo zastaraným strojom. No pripravte sa na nový svet! Alebo možno rovno novú galaxiu! Je tu nová generácia výrazne technicky zdokonalenej a dizajnovo úplne zmenenej Suzuki GSX-S1000.

2425.jpg

TEST BMW R18 CLASSIC

Približne pred rokom BMW Motorrad oficiálne predstavili svoj klasický cruiser s jednoduchým označením R18. A teraz mám v rukách už jeho druhú verziu s označením Classic, čo znamená, že je naviac vybavený klasickými turistickými doplnkami. Aby ste si ešte lepšie mohli vychutnávať slnkom zaliate americké cesty. Pardón, myslel som nemecké cesty.

2829.jpg

MOTOTURISTIKA: JUŽNÁ AMERIKA

V prvej časti nášho juhoamerického cestopisu sme spolu s Martinom Špirkom a jeho CFMOTO 650MT cestovali po Čile. V druhej časti sa spolu s ním vyberieme cez Argentínu až na úplný juh do Ohňovej zeme.

PREDSTAVENIE MOTOSHOP ŽUBOR

Na okraji Banskej Bystrice už roky stojí dobre známy Motoshop Žubor. V začiatkoch to bola maličká predajňa v rodinnom dome, ku ktorej postupom času pribudli dve veľké dvojpodlažné budovy. V nich nájdete všetko od motoriek, cez štvorkolky, vodné, či snežné skútre a po novom už aj bicykle...

3637.jpg

PREDSTAVENIE CASSIDA INTEGRAL GT 2.0

Prilby značky Cassida si určite pamätajú aj tí skôr narodení. V socialistickom Československu to boli jedny z mála prilieb, ktoré ste mohli zohnať bez ohľadu na to, či ste jazdili v teréne, alebo ste siahli po parádnej „integrálke" na cesty.

TEST HONDA GL1800 GOLD WING TOUR DCT

Vlajková loď značky Honda, ktorá predstavuje absolútny vrchol v kategórii luxusných turistických motocyklov, síce stratila exkluzivitu obrovského cestného korábu, ale každý výlet v jej sedle bude patriť medzi nezabudnuteľné zážitky. Okrem maximálneho komfortu a výborných jazdných vlastností Gold Wing uchváti hlavne famóznym záťahom plochého šesťvalca.

3839.jpg

PREDSTAVENIE ČIŽMY LEATT

Značka Leatt je synonymom bezpečnosti pri jazde na motorke. Celé sa to začalo revolučným krčným chráničom, ktorý bol nielen prvým, ale dlhšiu dobu aj jediným produktom značky. Dnes je už všetko inak a Leatt má na konte komplet oblečenie pre motorkárov, ale aj veľa ďalších produktov napríklad pre cyklistov a podobne.

MOTOTURISTIKA: HITPARÁDA CIEST

Keď máte na test to najlepšie čo momentálne ponúka kategória luxusných turistických motocyklov, ani chladné počasie vás nedonúti sedieť doma za pecou. V seriáli „Hitparáda ciest" si s novým Gold Wingom prejdeme peknú trasu, ktorá na severe prechádza okolo Turčianskych Teplíc a na juhu ďalším kúpeľným mestom Dudince. Verím, že už čoskoro si budeme môcť vychutnať nielen jazdu na motorke v lone krásnej slovenskej prírody, ale aj relax a zábavu v akvaparkoch s termálnou vodou.

TEST TRIUMPH TRIDENT 660 & STREET TRIPLE RS

Medzi trojvalcovými naháčmi začína byť poriadne husto. Len samotný Triumph má v ponuke päť rôznych trojvalcových prevedení svojich modelov Speed Triple a Street Triple. A teraz k nim ešte pribudol aj úplne nový najdostupnejší model Trident. O koľko lepší je v porovnaní s ním originálny Street Triple?

5051.jpg

PREDSTAVENIE MIKONA

Všetky sú viac-menej rovnaké... spravidla čierne, zákonite okrúhleho tvaru. Jedna má hrubší dezén, iná hladší, ale na prvý pohľad je to obyčajný kus gumy a nejakého toho plátna. Preto sú pneumatiky častokrát podceňované a zostávajú bez povšimnutia. Veľká chyba! Práve pneumatiky sú totiž tým dôležitým článkom, ktorý vám poskytuje kontakt s cestou, či s terénom a drží vás v zvolenej stope.

TEST HONDA FORZA 350

Prémiový model strednej triedy Forza 350 je spojením toho najlepšieho z dvoch svetov. Nadštandardná výbava a komfort charakteristický pre rad GT sa tu snúbi s ľahkou ovládateľnosťou a dynamikou športového skútra. Aby si upevnil svoje vedúce postavenie, tento rok prichádza s výrazne silnejším motorom, ktorý prekvapí svižnou akceleráciou.

5859.jpg

ROZHOVOR CFMOTO A MOTOCYKLE

Značka CFMOTO, ktorú na našom trhu zastupuje spoločnosť Journeyman, je už dlhoročnou stálicou v segmente štvorkoliek. Z nenápadne „sivej myšky" zameranej na maloobjemové stroje sa v priebehu posledných pár sezón stal lídrom na našom trhu. Veľký pokrok zaznamenala samotná fabrika, ktorá spustila doslova záplavu nových modelov a znásobila objem výroby, no veľký pokrok zaznamenáva značka aj konkrétne na našom trhu.

PREDSTAVENIE KTM SUPER DUKE RR

Oranžová beštia je ešte divokejšia. Na svet prichádza nový extra silný a extra športový Super Duke RR od KTM. A určite aj extra rýchly - pretože sa stihol vypredať za 48 minút od spustenia online rezervácie.

6263.jpg

TEST SUPER SOCO TC PRO

Kým ostatné motorky sa pred vstupom do roku 2021 triasli nad Euro5 normami, elektrický Super Soco ani netuší, čo znamená slovo emisie. Vyskúšal som elektrickú alternatívu k motocyklom triedy A1 s objemom 125 ccm od značky Super Soco s označením TC PRO a bol to určite celkom príjemný jazdný zážitok.

6465.jpg

PREDSTAVENIE JJM

Na trhu pribudla úplne nová značka, za ktorou však stojí firma, ktorá má s motocyklami bohaté skúsenosti. Nevimagroup už dávnejšie na Slovensku zastupuje značky Benelli a Keeway, teraz k nim pribúda aj novinka s názvom JJM.

RENOVÁCIA TATRAN 125 – DEMONTÁŽ MOTORA

Staré netesné guferá, vyjazdené ložiská, vydraté spojkové lamely a hlavne zlomená vidlička radenia – to všetko sme našli vnútri motora môjho Tatranu 125. No samotné rozoberanie motora bol pre mňa jeden obrovský zážitok. Pretože sme sa do demontáže pustili spolu s jedným z originálnych konštruktérov Tatranu 125 – pánom Zdenom Metzkerom.

7071.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre