Svet motocyklov marec 2017

Sezóna už je pomaly tu a s ňou aj marcové vydanie časopisu Svet motocyklov. Čo v ňom nájdete?

Svet motocyklov marec 2017

KALENDÁR PODUJATÍ - MAREC 2017

AKTUALITY

POROVNÁVACÍ TEST: BMW R NINET VS. TRIUMPH THRUXTON R

V dnešnom uponáhľanom svete sa tešia stále väčšej obľube nové modely motocyklov, ktoré svojou funkčnou jednoduchosťou a dizajnom v štýle café racer pripomínajú domácky upravené stroje zo 60. rokov. Ich ambíciou nie je dosahovanie najlepších časov a pretekárskych okruhoch, ani hltanie kilometrov pri cestách naprieč kontinentom.Motorky ako Thruxton R, či R nineT vás dokážu doslova chytiť za srdce, pričom jazda v ich sedle snáď nikdy neomrzí.

1415-kopie.jpg

SUZUKI V-STROM 250

Modely menších kubatúr sa zo dňa na deň poriadne rozrástli aj v triede „veľkých" cestovných endúr. Aj Suzuki si chce z tohto sýteho koláča uchmatnúť svoje sústo a do sveta vysiela ďalšieho člena dobre známej famílie menom V-Strom.

NOVINKY INTERPHONE

Spoločnosť Recall, oficiálny zástupca pre Slovensko a Českú republiku pre produkty Interphone od talianskeho výrobcu CellularLine, sa pravidelne prezentuje aj na výstave Motocykel v bratislavskej Inchebe. Inak tomu nebude ani tento rok.

TUNING

Dnes som si do rubriky štýlových súčasných customov vybral takéto dva cukríky. Prvým je Honda CX 500 v stvárnení Street Tracker. Mám slabosť na motorky tejto kategórie. Páči sa mi kombinácia súťažného ducha na jednej strane a zároveň nenáročného mestského štýlu na druhej. Predovšetkým v takomto dokonalom retro stvárnení v historických farbách továrenských strojov Honda.

Aj druhá kráska v dnešnej rubrike customov patrí do kategórie Street Tracker. Napriek tomu, že sa jedná o čisto americkú zábavku, pochádza aj táto krásavica z Európy, konkrétne z francúzskej dielne Mule Motorcycles. Ako výborný základ poslúžila Yamaha SR 500, ktorá je v porovnaní s Hondou CX 500 viac okukaný stroj, no na jej krásny jednovalec sa stále dokážem pozerať v akomkoľvek prevedení.

2425-kopie.jpg

EXKLUZÍVNY TEST:

HONDA CBR 1000 RR FIREBLADE A CBR 1000 RR FIREBLADE SP

Človeku sa ani nechce veriť, že od predstavenia prelomového modelu Fireblade uplynulo už 25 rokov. K tomuto významnému jubileu pripravila Honda v poradí už dvanástu generáciu „Ohnivého ostria". S ohľadom na tradíciu „absolútnej kontroly" sa konštruktéri zamerali predovšetkým na zlepšenie pomeru výkonu a hmotnosti. Ako sa všetky úpravy prejavili na ovládateľnosti a agilite motocyklov sme si mohli vyskúšať počas oficiálnej prezentácie na okruhu Portimao.

2627-kopie.jpg

MILWAUKEE EIGHT

Rok 2017 je v dejinách amerického výrobcu významným medzníkom. Po dlhých sedemnástich rokoch od predstavenia veľkého dvojvalca Twin Cam prichádza legendárna značka Harley-Davidson s úplne novým, oveľa modernejším motorom Milwaukee Eight. Ten ponúkne vyšší výkon a krútiaci moment, ale aj úsporu paliva.

3233.jpg

MOTOCYKEL ROKA 2017

Odborná novinárska anketa Motocykel roka má za sebou už šestnásť ročníkov a nedávno začala písať ten sedemnásty. Okrem spomínanej novinárskej časti nechýba ani hlasovanie verejnosti, do ktorého sa môžete zapojiť aj vy.

TEST: KAWASAKI J125

Sú tomu už tri roky čo značka Kawasaki uviedla na európsky trh svoj prvý maxiskúter J300. Po úspechu tristovky výrobca rozšíril ponuku o model J125. Tento elegán v športovo zostrihnutom kabáte ponúka držiteľom vodičských oprávnení skupiny B, ale i mladým jazdcom rovnako bohatú výbavu ako jeho väčší súrodenec.

3637-kopie.jpg

BABY NA DVOCH KOLESÁCH

Stále častejšie na cestách vídavame dlhé vlasy vejúce z prilieb. Samozrejme, radosť máme aj z krátkovlasých motorkáriek... Jednoducho sú baby na motorkách ozdobou našich ciest a už zďaleka neplatí, že jazda na motorke je výsadou chlapov. Na týchto stranách, ktoré sa budú objavovať pravidelne, dáme priestor kočkám, ktoré nájdu odvahu povedať o sebe niečo viac. Na úvod tu máme Ivanu zo Žiliny, no už v ďalšom vydaní môže byť ktorákoľvek z vás.

PREDSTAVENIE: APRILIA TUONO V4 1100 RR / FACTORY

Toto je jeden z najšportovejších naháčov na trhu. Superbike RSV4 patrí medzi to najrýchlejšie náradie na pretekársky okruh a bez kapotáží pod označením Tuono je takmer rovnako divoký ako v prípade RSV4. Posledná generácia modelu Touno 1100 dostala pri vstupe do roku 2017 veľmi dôležitý update.

KTM 1290 SUPER ADVENTURE S

Modelový rad Adventure znamená pre oranžovú rakúsku fabriku veľa. Veľmi veľa – predovšetkým sa dá označiť za „prelomový". Znamenal totiž tú pomyselnú hranicu medzi terénom a cestou. Prvý „cestný" a prvý dvojvalcový model bol prvým krokom smerom k „onroad" segmentu. Dnes už je pomer medzi terénnymi a cestnými motocyklami značky približne rovnaký a stačilo na to necelých pätnásť rokov. Za tú dobu sa toho veľa zmenilo...

4445-kopie.jpg

MOTOPOŽIČOVŇA MOTOSHOP ŽUBOR

Potrebujete si požičať motorku? Na víkend či na celú dovolenku? Pre seba alebo kamoša zo zahraničia, ktorému chcete ukázať Slovensko zo sedla motorky? Alebo si rovno dohodnúť aj profesionálneho sprievodcu? Tak čeknite novú stránku www.rent4ride.com, alebo osobne navštívte predajňu Motoshop Žubor v Banskej Bystrici.

BMW MOTORRAD MAGAZÍN 2017

RUKAVICE: RFX RACE

Väčšina ovládacích prvkov motocykla sa nachádza na riadidlách. Zatáčate, akcelerujete, brzdíte, ovládate motocykel - to všetko za pomoci vašich rúk. Vaša bezpečnosť aj výkon sú vo vašich rukách - a to doslovne.

SYM CITYCOM S 300I VS. HONDA SH 300I

Kto skútre odsudzuje do role malého „poldecového" približovadla do mestskej premávky, ten by mohol zostať prekvapený čo všetko dokáže „stredná trieda", teda tristovky a im podobné objemy. V relatívne malom balíčku je schovaný kus praktického stroja. To, čo je na prvý pohľad veľmi podobné však dokáže byť celkom odlišné...

TUNING: YAMAHA XS400 CAFÉ RACER

Módna vlna motocyklov v štýle café racer ovplyvnila tvorbu mnohých tuningových firiem.

V našich končinách sa však najčastejšie stretávame so strojmi, ktoré vznikli vďaka nadšeniu ich tvorcov s minimálnym rozpočtom v provizórnych podmienkach malých garáží.

MOTOTURISTIKA: AUSTRÁLIA 2/2

Slovenka Ivanka a jej priateľ Marek z Čiech si v roku 2015 vyrazili do Austrálie. Na starých 65 ročných československých motorkách ČZ 125 a ČZ 150. S výkonom približne 6 koní, na ktorých by sa mnohí z nás neodvážili ísť na opačný koniec Slovenska, nieto po vlastnej osi do Austrálie.

7475-kopie.jpg

JAZDENÉ MOTO: KAWASAKI VERSYS 1000 / 650

Kawasaki Versys je obľúbený všestranný stroj na cesty i necesty. Predovšetkým vo verzii 650 sa už dlhé roky teší veľkej obľube u motorkárov. No i veľký Versys 1000 je výbornou voľbou tak v novom, ako aj ojazdenom stave.

ČO PRIPRAVUJE HONDA?

V počtoch predaných motocyklov a skútrov na našom trhu sa pravidelne na pomyselnom vrchole rebríčka objavuje Honda. Boli sme zvedaví, ako je táto značka pripravená na nadchádzajúcu sezónu a na čo sa jej priaznivci môžu tešiť. Na naše otázky odpovedá Róbert Štulajter, obchodný riaditeľ motocyklového oddelenia Honda Motor Europe Slovensko.

OFF ROAD SPECIAL

AKTUALITY OFF ROAD

BRP CENTER ŽILINA

Firma Allmetal zatiaľ nepôsobí v motocyklovom, či štvorkolkovom segmente dlho, no napriek tomu nie je vo svete terénnych vozidiel žiadnym nováčikom a má na konte už viac ako dve desaťročia plné skúseností. Ako to teda vlastne je?

RALLY DAKAR 2017

Rally šport je nevyspytateľný a vidina úspechu veľmi krehká. Stačí malý „zádrheľ" a všetko je preč. V Dakare to platí niekoľkonásobne. Ako sa jazdci častokrát vyjadrujú, je to celý rok príprav a všetko sa môže v minúte zvrtnúť úplne opačne. No ani organizátori si nemôžu byť ničím istí...

REBEL MASTER

Aj keď maličké motorky označované ako „pitbike" vyzerajú ako detské hračky, nesklamú ani dospelákov a ponúknu im množstvo zábavy. Tí odvážnejší sa dokonca v sedle týchto strojov môžu postaviť na štart pretekov určených pre túto kategóriu...

HARD ENDURO ALEBO OSTRÉ ENDURO?

Nie je nič lepšie, ako vyraziť von na vzduch, na pekný enduro výjazdík. Nadýchať sa čerstvého vzduchu, poprepletať pomedzi stromy, posilniť svoje sebavedomie pri zvládnutí prudkého výjazdu a poctivo zablatený sa vrátiť domov. Špinavý od hliny a blata, uťahaný, zničený, no jednoznačne spokojný.

Celoročné predplatné časopisu aj s tričkom zdarma si môžete objednať TU

9495-kopie.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre