TIE „NAJ" MOTOCYKLE

Na Slovensku máme niekoľko súťaží miss, veľa ankiet s najlepšími, najúspešnejšími, najpredávanejšími... Prečo by každoročne nemohli byť vyhlasované aj tie „naj" motocykle? Už osemnásty ročník odbornej novinárskej ankety Motocykel roka pozná víťazov.

TIE „NAJ

V osemnástom ročníku sa do „bojov" o tituly v siedmich kategóriách zapojilo spolu až 44 dvojkolesových noviniek. Tituly boli udelené v kategóriách SUPERSPORT, STREET SPORT, STREET CLASSIC, TOURING, CHOPPER-CRUISER, OFFROAD a SCOOTER. O víťazoch rozhodla viac ako desiatka motoristických novinárov a odborníkov. Každoročne je vyhlasovaná aj najpredávanejšia značka motocyklov za uplynulý rok, tentokrát to bola značka Honda.

Sedem víťazov

Na sklonku toho minulého, respektíve ešte začiatkom tohto roka bolo predstavených množstvo zaujímavých dvojkolesových noviniek vo všetkých triedach. Konkurencia bola silná, rozhodovanie pomerne tesné... No Motocykel roka 2018 pozná svojich víťazov.

V kategórii SCOOTER ním je legendárna talianska Vespa, konkrétne model z limitovanej edície – GTV 300 Sei Giorni. V preklade to znamená „šesť dní", tento model totiž odkazuje na šesťdňovú súťaž. Športové korene symbolizuje aj veľké číslo 6 na kapotáži. Športovo strohý a zároveň starý a „ošúchaný" vzhľad má umocniť aj matné prevedenie vojenskej zelenej farby. V útrobách tejto špeciálnej edície sa ukrýva model GTS 300.

Kategóriu OFF ROAD pravidelne ovláda rakúska značka KTM a tento rok to nie je inak. Endurá tejto rakúskej značky zažili menšiu revolúciu, keď boli predstavené dvojtaktné pohonné jednotky s elektronickým vstrekovaním paliva. Toto riešenie bolo potrebné pre splnenie čoraz prísnejších emisných noriem a pre to, aby sa stále populárne dvojtaktné endurá aj naďalej udržali v ponuke. Titul Motocykel roka získal model KTM 300 EXC TPI.

d042335.JPG
d042359.JPG
d042370.JPG
d042363.JPG
dsc3115.JPG
dsc3046.JPG

Spomedzi motocyklov triedy CHOPPER-CRUISER najviac hlasov získala značka, od ktorej to asi každý očakával. Harley-Davidson je v tejto kategórii ako doma a z titulu Motocykel roka sa teší legendárny Fat Boy. Charakter motocykla, jeho dizajnové črty a predovšetkým nádherné plné disky kolies zostali, no technika je opäť modernejšia...

V kategórii TOURING to bolo tento rok poriadne „nabité". Nechýbali viaceré modely veľkých cestných endúr, no medzi nominovanými sa objavila aj nová podoba nesmrteľnej legendy. Dalo sa očakávať, že bude útočiť na najvyššie priečky a tak sa aj stalo. Titul Motocykel roka v kategórii Touring s prehľadom získal stroj Honda Gold Wing. Tento názov brázdi cesty už viac ako 40 rokov. Za ten čas sa z neho stal takmer dokonale luxusný krížnik ciest. Na sklonku roka bola uvedená najnovšia generácia tohto motocykla, novinka je pohodlnejšia, bezpečnejšia, ale aj zábavnejšia. Samozrejmosťou je neodmysliteľný famózny šesťvalcový agregát.

d042434.JPG
d042470.JPG
dsc3147.JPG
dsc3001.JPG
d042462.JPG
d042474.JPG

V kategórii STREET SPORT máme víťaza, ktorý si prívlastok „sport" určite zaslúži, výrobca s obľubou používa slogan „ready to race". Reč je o rakúskej fabrike KTM a jej najnovšom počine v modelovom rade Duke. Úplne nový 790 Duke je poháňaný dvojvalcom, ktorý je pre výrobcu trochu netradičný – dvojica valcov je totiž vedľa seba, nie v tvare V. Nový Duke je štíhly, obratný a sľubuje veľa zábavy...

Celkom inak je ladená kategória STREET CLASSIC. Ako názov napovedá, sústreďuje klasické stroje, ktorých vzhľad je inšpirovaný minulosťou a ich misiou je zastaviť čas, spomaliť tempo a umožniť svojmu majiteľovi vychutnávať si oddychové kilometre v nižších rýchlostiach, zato však s vysokou mierou elegancie. V tejto kategórii porotu najviac oslovila tradičná britská značka Triumph. Nedávno predstavený Bonneville Bobber teraz prichádza vo verzii s prívlastkom Black, kde retro vzhľad stroja umocňuje čierna farba, ktorá bola vo veľkom použitá namiesto lešteného hliníka a chrómu. Novinkou je aj menšie a „tlstejšie" predné koleso.

Kategória SUPERSPORT sa tento rok stala korisťou talianskej značky Ducati. V rokoch 2012, 2013 a 2014 získala v ankete Motocykel roka hetrik novinka Panigale v rôznych verziách a po krátkej odmlke sa tento názov opäť vracia na najvyššiu priečku. Prvenstvo tentokrát získala najnovšia Panigale V4S, ktorá je doslova revolučnou. Na rozdiel od niekdajších dvojvalcových agregátov totiž pod kapotážou bije štvorvalcové srdce veľmi podobné agregátu, ktorý Ducati používa v prestížnom šampionáte MotoGP. A to hovorí jasnou rečou o charaktere a ambíciách tohto športového špeciálu...

d042335.JPG
d042424.JPG
d042498.JPG
d042342.JPG
d042550.JPG
d042440.JPG
dsc3070.JPG
d042514.JPG
d042401.JPG
dsc3108.JPG
dsc3115.JPG
dsc3119.JPG

Počas slávnostného odovzdávanie cien vystúpila aj tanečno - akrobatická skupina VERTIGO so vzdušnou akrobaciou a vokálna skupina Close Harmony Friends, ktorá je skutočným priekopníkom medzi cappella formáciami na Slovensku.

mr2018vizual.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre