V Chile už o pár dní štartuje ISDE 2018

93. ročník FIM medzinárodnej šesťdňovej motocyklovej súťaže – ISDE 2018 štartuje už v pondelok 12.11.2018 v čilskom meste Viña del Mar. Tohtoročná, tzv. motocyklová olympiáda, sa do Chile vracia po 11-tich rokoch a vyvrcholí tradičným záverečným motokrosom v sobotu 17.11.2018 na brehu pacifiku.

V Chile už o pár dní štartuje ISDE 2018

Nedá nám opäť nespomenúť, že FIM ISDE, pôvodne nazývaná ISDT, je najstaršie terénne motocyklové podujatie FIM. Prvá ISDT sa uskutočnila v roku 1913 v anglickom Carlisle. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne, s výnimkou prerušenia počas prvej a druhej svetovej vojny, na rôznych miestach sveta. Slovensko hostilo toto vrcholné motocyklové podujatie už päťkrát - štyrikrát v Považskej Bystrici a jedenkrát, v roku 2015, v Košiciach.


Už v týchto dňoch sa v ohnisku súťaže "Estero Marga Marga" schádzajú tímy a účastníci tohtoročnej ISDE, pretože od 8.11.2018 bude prebiehať administratívna a technická prebierka štartujúcich tímov a motocyklov. Vo Viña del Mar bude štartovať 16 tímov v súťaži World Trophy, 11 tímov v tzv. striebornej váze - Junior World Trophy, 9 ženských tímov Women´s World Trophy a 50 tímov v klubovej súťaži .

dsc0051.jpg

Slovensko má tento rok na ISDE opäť zastúpenie len v súťaži klubových tímov, kde sa predstaví a tím BMT Gottbros team v zložení Martin Gottvald #654, Petr Borkovec #754 a Filip Klabačka #854. Tím sa bude musieť popasovať s naozaj silnou konkurenciou 50-tich štartujúcich trojčlenných tímov, v ktorých figurujú známe mená súčasných i bývalých vynikajúcich „enduro" jazdcov.
V hlavných súťažiach ISDE sa jazdci SMF neobjavia hlavne z ekonomických dôvodov a taktiež z dôvodu súčasnej jazdeckej úrovne, avšak hlavným dôvodov je finančná náročnosť zabezpečenia dopravy a pobytu techniky a členov výpravy v Chile. Uvedené potvrdzuje i priložená štartovka, kde v hlavných súťažiach dospelých, juniorov a žien nefiguruje kolíska šesťdňovej Veľká Británia a Fínsko má svoj tím len v súťaži juniorov. V klubovej súťaži, kde každoročne štartuje celý rad klubákov z Talianska a Francúzska sú tento rok len dva francúzske klubové tímy a 5 talianskych. Medzi štartujúcimi krajinami tento rok prevládajú krajiny juhoamerického kontinentu, čo len potvrdzuje finančnú náročnosť tohtoročnej ISDE.

dsc0008.jpg

Budeme však držať palce BMT Gottbros teamu, ktorý si v Chile zmeria sily a porovná jazdecké skúsenosti s viac ako 400 štartujúcimi z 25-tich krajín sveta.

dsc0052.jpg

SMF bude v Chile zastupovať i Ing. Pavol Sás, súčasný šéf endura a rely SMF, ktorý v medzinárodnej JURY zastupuje záujmy našich jazdcov, ale i jazdcov ČR.
Susedná ČR sa predstaví v hlavnej súťaži trophy teamov v zložení: Patrik Markvart, Krystof Kouble, Jiří Hádek, Jaromír Romančík a v klubovej súťaži sa predstavia dva klubové tímy.

dsc0046.jpg

Slávnostný otvárací ceremoniál podujatia je naplánovaný na sobotu 10.11.2018 o 19:00 hod. Ostrý štart prvého súťažného dňa sa uskutoční v pondelok 12.11.2018.

Viac informácii nájdete na oficiálnom webe podujatia: http://www.fim-isde.com/home/
Štartová listina: TU.

2018-fim-international-six-days-of-enduro-entry-list-vina-del-mar-chi-12-17-november.pdf

isdehoriz.jfif

zdroj: TS smf.sk

Buďte s nami v kontakte

Komentáre