74. ročník motokrosu národov aj so slovenskou účasťou

]Najväčšie motokrosové podujatie sezóny je späť! Už tento víkend, 25.-26.9.2021, sa Mantova (Taliansko) stane dejiskom prestížneho svetového podujatia národných motokrosových tímov – Monster Energy FIM Motocross of Nations (MXoN).

74. ročník motokrosu národov aj so slovenskou účasťou

V minulom roku boli z dôvodu pandémie koronavírusu tieto legendárne preteky fanúšikom motokrosu odopreté. Ale tento víkend bude víkendom motokrosových osláv, keď až 33 krajín sveta vysiela do Mantovy svojich 3 najlepších motokrosových jazdcov, ktorí budú bojovať o vytúženú Chamberlainovu trofej. Slovensko bude v Taliansku reprezentovať trojica jazdcov Pavol Repčák (#115) v triede MXGP, Tomáš Kohút (#116) v triede MX2 a Šimon Jošt (#117) v triede MX Open. Managérom tímu je Dušan Predanocy.

Pre Pavola Repčáka a Šimona Jošta to bude premiérový štart na motokrose národov, pre Tomáša Kohúta už tretí. Tomáš sa postavil na štart týchto pretekov už v roku 2016 v talianskej Maggiore a v roku 2017 v Matterley Basin (Veľká Británia).

#115 Pavol Repčák (trieda MXGP) začal s motokrosom už v siedmych rokoch, je držiteľom majstrovského titulu Slovenska v mládežníckych triedach MX50,MX65, MX85 a vicemajster SR v seniorskej triede MX2.

#116 Tomáš Kohút (trieda MX2) sa tiež začal intenzívne venovať motokrosu, ku ktorému ho priviedol otec a brat Martin, v siedmych rokoch. Brat Martin bol úspešný slovenský reprezentant a Tomáš sa snaží ísť v jeho šľapajach. Medzi jeho najväčšie úspechy patria popredne umiestnenia v seriáli ADAC, v seriáloch MM SR a ČR, bodové priečky EMX 250 a dve účasti na MXoN.

#117 Šimon Jošt (trieda MXOpen) už ako šesť ročný v r. 2002 sa zúčastnil pretekov mládeže v Žiline, kde získal tretie miesto a hneď v tom istom roku získal titul druhého vicemajstra SR. V mládežníckych i v seniorských triedach získal viackrát titul vicemajstra SR a ČR. V r. 2014 získal titul majstra SR MX85 a v rokoch 2016 v seniorskej triede MX2, v ktorej sa v r.2020 stal i majstrom ČR. V prebiehajúcej sezóne zvíťazil na podujatí ME v Lokti.

Držme našim chlapcom palce, aby sa im na okruhu v Mantove darilo čo najlepšie a hlavne, aby sa im podarilo postúpiť v sobotňajšej kvalifikácii do hlavných nedeľňajších jázd.

Motokrosový areál v Mantove sa nachádza na severe Talianska. Je moderným okruhom s pieskovým povrchom, ktorý ponúka sériu umelo vytvorených skokov, pričom piesok je na tvrdom podklade, čo túto trať odlišuje od iných pieskových okruhov. Napriek tomu, že v Mantove sa od začiatku 90. rokov organizujú majstrovstvá sveta v motokrose, bude to vôbec po prvýkrát, čo bude mať tento taliansky okruh česť usporiadať motokros národov.

mx2.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre