Ako (ne)fotiť motorky? Časť prvá: choď!

Aby som hneď v úvode dal veci na pravú mieru. Som amatér. Je dosť možné, že vás nenaučím nič.

Ako (ne)fotiť motorky? Časť prvá: choď!

Zásada prvá: pohni zadkom!
Môžeš mať foťák aký chceš, vysoliť za objektív 8tisíc, ale dobré fotky ti do neho nebudú skákať samé nikdy. Vyvaruj sa lákavému pokušeniu s jedným miestom. Nájsť kaluž, brod, strmé stúpanie alebo skok, a rozložiť sa tam na celý deň je tá najväčšia hrúbka, akej sa môžeš dopustiť. Si to predstav. Donesieš domov 650 fotografií. Jedna ako druhá len tam je jazdec ružový, tam žltý, hen fŕka blato vpravo a tam vľavo. Toto keby si začal premietať aj v cele smrti, tak si odsúdený po siedmej fotke vrazí injekciu sám.

2a.jpg

Miesto toho si zašnuruj vibramy, hoď do batoha bundu (ak by schladilo alebo začalo liať), niečo pod zub, vodu, a tvoja dobrodružná výprava môže začať. Je úplne jedno, kde si. Fotil a filmoval som motorky u nás, v Taliansku, Portugalsku, Fínsku, Rakúsku a všade je to rovnaké. Musíš chodiť, či ti na hlavu praží slnko alebo leje za golier chladný dážď. Zober to takto. Z každého miesta, kde sa zastavíš, máš iba jednu fotku, ktorou dokážeš zaujať. Každá druhá, podobná tej pred je rovnaká – nezaujímavá.
Nevravím, že máš cvaknúť v zákrute jednu foto a utekať ďalej. Urobíš ich tam desať, možno dvadsať, no v konečnom zúčtovaní použiješ z jedného fleku iba jednu. Ak sa podarí.

Klam a vymýšľaj si
Poznáš to. Otvoríš facebooku alebo Instagram a vyvalí sa na teba more fotiek. Deti v púpave, deti na motorke, ľudia na pláži, nejakí horolezci, video, zas deti v kočiariku, zbytočný album z dievčenských nákupov.... Ak sa nechceš v tom mori utopiť, musíš svojim spôsobom klamať. Odfotiť krajinu tak, ako nevyzerá v skutočnosti, aby sa mozog divákov zastavil na chvíľku pri tvojej fotke tak nejak podvedome s myšlienkou: „čo ti šibe, veď to je nenormálne". Jednoduchým trikom je napríklad naklonenie horizontu, čo vnesie do fotografie akciu a dramatickosť – preto si zas musíš uvedomiť, že tento trik sa nehodí všade.

3a.jpg

Proti slnku nieeee
Tak pozor! Toto je preč ako rady na pomaranče. Ak mrkneš dnešné fotky, väčšina je robená proti slnku, tam kde nebolo, sa dorobilo vo photoshope. Je to náročnejšie fotenie, ktoré nezvládnu lacné kompakty, ale prináša ovocie a povedzme si rovno, kto nemá rád slnko? :) Takže. Slnka sa nebáť! Plesknite ho tam. Okrem toho prebytok svetla nesie so sebou možnosť skracovať čas aj u lacných zrkadloviek a tak dokážete plesknúť ostrú fotku aj jazdca, ktorý ide blízko a veľmi rýchlo.

4a.jpg

Čo som to chcel?
Keď sa už preplazíš húštinou, zablatíš topánky blatom, zješ horalku a okolo prejdú prví jazdci, je fajn zamyslieť sa nad tým, čo vlastne chceš fotiť. Áno. Na prvý pohľad je to taká prisprostá otázka, ale nájsť na ňu odpoveď je niekedy celkom ťažké, ak ju pochopíte správne. Samozrejme, ideme fotiť motorkárov. Lenže napríklad taký countrycross nesie aj v samotnom názve myšlienku, že ide o krajinu, jazdenie v krajine. Preto by bolo fajn do obrázkov krajinu zakomponovať. Ak natiahnete zoom na maximum a jazdec bude od okraja po okraj ešte neznamená, že je všetko ok. Dobre. Je tam jazdec. A? Skúste sa nad témou zamyslieť komplexnejšie. O čo to tam vlastne ide? Podumajte nad tým a pokúste sa to celé dostať do fotografie ako príbeh.

svitko1a.jpg

Ako som povedal v úvode, aj na mojich fotkách je more chýb, existujú aj lepší borci, ale o tom zas niekedy inokedy. Verím, že ak začínate, nájdete si aj tu nejakú tú užitočnú radu.





















Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre