Časopis Svet motocyklov 04-2023

Sezóna nám odštartovala, aj keď to vonku tak nevyzerá a s ňou prichádza aj aprílové vydanie časopisu Svet motocyklov. Nájdete v ňom test dlho očakávaných noviniek Honda Transalp a Can-Am Outlander a tiež vám predstavíme umelecké dielo z Čiech – PRAGA ZS 800, nový Norden Expedition a samozrejme mnoho ďalšieho...

Časopis Svet motocyklov 04-2023

AKTUALITY

KYMCO NA SLOVENSKU OPÄŤ OFICIÁLNE

Prednedávnom pribudla na Slovensku nová značka motocyklov, konkrétne skútrov. Nejde pritom o absolútneho nováčika, Kymco už oficiálne zastúpenie na našom trhu malo. Na dlhší čas sa však odmlčalo a vrátilo sa až v minulom roku. Oficiálnym dovozcom je spoločnosť U.M.S., ktorá už má dlhoročné skúsenosti s importom strojov Kawasaki. Boli sme zvedaví, aké má Kymco na našom trhu postavenie a plány do budúcna. Na otázky nám odpovedal Juraj Ďurica, marketingový manažér U.M.S., s.r.o.

TEST YAMAHA TÉNÉRÉ 700 WORLD RAID

Dlhé cestovanie nie je vždy len prechádzka ružovou záhradou. Zlé počasie, neohrabaná nabalená turistická motorka a hlavne nudné diaľničné kilometre – to všetko dokáže pokaziť úsmev na tvári aj tým najviac nadšeným motocestovateľom. Yamaha má však na dlhú cestu až na koniec sveta dokonalé riešenie – Ténéré World Raid!

1415.jpg

SP MOTO V PREŠOVE

Aj na východe Slovenska to motorkami žije čoraz viac. V posledných rokoch pribudlo niekoľko predajní, vrátane tých veľkých, multibrandových, kde nájdete viacero značiek a desiatky modelov motoriek pohromade. K najčerstvejším prírastkom patrí SP MOTO v Prešove, ktoré onedlho oslávi prvý rok svojho pôsobenia.

HUSQVARNA NORDEN 901

Husqvarna má na svete úplne novú dobrodružnejšiu verziu modelu Norden 901. Hovorí si Norden Expedition a vďaka lepšiemu podvozku s vyššími zdvihmi pruženia je lepšie vybavený na akékoľvek dobrodružné výjazdy. No zmien je tu ešte oveľa viac!

ROZHOVOR JAWA

Všetko čo nesie hrdé označenie JAWA sa v našich končinách stretáva s mimoriadnym záujmom. Nič na tom nemení ani fakt, že tak slávna značka dnes ponúka hlavne repliky svojich úspešných modelov postavených na základe motocyklov zahraničnej produkcie. Presvedčili sme sa o tom aj na výstave Motocykel 2023, kde spoločnosť JAWA Moto spol. s r.o. predstavila kompletnú ponuku svojich štvortaktných motocyklov. Čerešničkou na torte bola slovenská premiéra horúcej novinky JAWA YEZDI Adventure.

TEST HONDA XL750 TRANSALP

Legendy sa vracajú, pomaly ale isto. A v prípade Transalpu platí aj že s veľkou gráciou. Transalp bol vždy obľúbeným turistom v strednom segmente, možno nebol tým najsilnejším, ale bol to pohodlný a nezničiteľný pracant. Teraz prichádza po prestávke s úplne novým motorom v krásnom dizajne a prekvapivo aj športovým charakterom. My sme si ho boli vyskúšať do Portugalska ešte pred tým, ako prídu prvé kúsky aj na Slovensko.

2021.jpg

E-SHOP GAS GAS

Výhody nakupovania cez e-shop nemusíme nikomu zvlášť vymenovávať, kompletne všetci sme ich objavili hlavne v posledných rokoch. Spoločnosť Motosport z Púchova túto formu predaja aktívnejšie používala už oveľa dávnejšie. Po dlhých rokoch pozitívnych ohlasovna e-shop ktm-racing.sk sa rozhodli, že je čas aj na samostatný e-shop pre značku GasGas.

ELEKTROMOBILITA V MOTORKÁRSKOM SVETE NAPREDUJE

Určite ste sa už stretli s fenoménom elektro-pohonu aj v segmente motoriek. Čo to je, ako to funguje a čo od motoriek na baterky môžeme v tejto dobe očakávať? Kam až dospel vývoj a kde sú hranice výkonu a dojazdu motoriek na elektrický pohon? Na tieto otázky ponúkame odpoveď pri pohľade na jednotlivé aspekty tejto zaujímavej skupiny jednostopových vozidiel.

MOTO MORINI X-CAPE

Chcete zaručený recept na úspech? Tak si píšte. Zoberte značku, ktorá má viac ako 80 ročnú históriu. Pridajte investora, ktorý je ochotný pustiť perie. Okoreňte to modernými technológiami. Celé to namierte mainstreamovým smerom. A máte to! Alebo, že by nie?

3839.jpg

MOTOCYKEL 2023

Po kratšej odmlke spôsobenej pandémiou sa bratislavská Incheba opäť stala cieľom všetkých fanúšikov motoriek a životného štýlu s nimi spojeného. Na výstave Motocykel si mohli zblízka prezrieť pestrú paletu modelov svetových výrobcov s množstvom noviniek. Nechýbali ani exkluzívne kúsky, ktoré na cestách tak ľahko nestretnete.

CUSTOM R 18 HEAVY DUTY PRE DAYTONU

Daytona Bike Week je najväčším stretnutím customových motoriek vo svete a kultovou záležitosťou pre všetkých, ktorí žijú klasickými americkými dvojvalcami. A nielen americkými, pretože BMW Motorrad tento rok ukázalo na Daytone svoju najnovšiu customovú stavbu – R 18 Heavy Duty.

TEST HUSQVARNA SVARTPILEN 125

Husqvarnu Svartpilen už som na našich cestách potrápil viackrát. Či už vo verzii 401 alebo v juniorskom prevedení pre vodičáky A1. Tentokrát mi do ruky padla 125-ka, ktorá rozžiari oči nejedného juniora. Ale možno aj seniora, ktorý jednoducho nepotrebuje viac výkonu ako základných 15 koníkov.

UMELECKÉ DIELO Z ČIECH PRAGA ZS 800

Už celkom dávno sme si pri nových motorkách nepovedali: "Wau, tak toto je nádhera!" No pri tomto najnovšom výtvore z dielne českej značky Praga si zaručene musíme doslova zakričať: "Wau, wau, wau!" Toto je doslova customová limitka Praga ZS 800, z ktorej bude vyrobených len 28 kusov.

4950.jpg

MOTOGP

Dlhé zimné čakanie je už za nami a šampionát MotoGP na práve začal. V štartovom poli prebehlo veľké množstvo zmien a prestupov ale napriek tomu je už na začiatku sezóny, tak ako aj v poslednom roku, poznať extrémnu dominaciu Ducati. Očividne ľudia z talianskeho Borga vedia vytrieskať zo svojho materiálu najviacej.

VESPA GTS Gran Turismo legendárnej značky Vespa oslavuje dve desaťročia. Bol to konkrétne model GT 200, ktorý v roku 2003 zahájil novú éru značky. V roku 2005 bol modelový rad premenovaný na GTS (Gran Turismo Sport) a do dnes sa týchto strojov po celom svete predalo viac ako 400.000 kúskov.

5253.jpg

PAMÍR HIGHWAY

Moje veľké cestovateľské plány skomplikovali Covid roky a potom vojna. Už som ale nemohol čakať ďalší rok, cestovateľský absťák bol silnejší. Vytiahol som zo šuplíka dávny sen – Pamír. A tak sme na začiatku leta 2022 vyrazili smer Tadžikistan. Vo dvojici - ja Matej na BMW R 1250 GS a Tomáš na KTM 1190 Adventure R.

NESKUTOČNÝ CHALLENGER RR ZA 92.000 EUR

Továreň Indian Motorcycle si pripravila limitovanú edíciu repliky svojho víťazného súťažného baggeru z amerického šampionátu King of the Baggers 2022. Minuloročný úspech tak oslavuje vďaka špeciálnej edícii v celkovom počte 29 exkluzívnych motocyklov s označením Indian Challenger RR. Za cenu neskromných 92.000 eur!

TEST: HONDA FORZA 125 SPECIAL EDITION

Štandardný kolobeh života neobišiel ani skúter Honda Forza 125. V roku 2018 prišla nová generácia dizajnu a štýlu, o tri roky nasledovali mierne kozmetické úpravy a zlepšenie aerodynamiky. Pre rok 2023 pripravila Honda výraznejší mejkap modelu Forza 125 a tiež verziu Special edition bohatú na špeciálne prekvapenia, tak sme ju otestovali.

6465.jpg

LEGENDY MOTOŠPORTU TROY CORSER

Troy Corser má za sebou bezpochyby jednu z najzaujímavejších kariér okruhového pretekania. Tento charizmatický Austrálčan strávil svoje najlepšie roky v sedle motocyklov Aprilia, Ducati, Yamaha, Suzuki, rovnako ako aj na tajomnom stroji Foggy FP1. So ziskom dvoch svetových titulov superbike, na dvoch značkách motocyklov, patrí s Jamesom Toselandom k jediným dvom jazdcom histórie, ktorým sa to podarilo. Vedeli ste, že po konci aktívnej kariéry je Corser úspešným inštruktorom motocyklovej školy?

ÚPLNE NOVÁ GENERÁCIA CAN-AM OUTLANDER

Celkom nečakane uzrela svetlo sveta nová generácia Can-Am Outlander. Tento modelový rad je základom ponuky pracovných a rekrečných štvorkoliek koncernu BRP a výrobca si na ňom pochopiteľne dáva záležať. Horúce novinky dorazili do Európe v počte rovných 5 kusov, dovtedy ich tu nikto naživo nevidel a boli sme vôbec prví, ktorí si na nich mohli vďaka pozvaniu importéra, spoločnosti Imidjex, aj zajazdiť.

7071.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre