DAKAR 2021: 10.etapa - Štefan Svitko zostáva v TOP10!

Rely DAKAR 2021 má už za sebou 10.etapu, v ktorej zvíťazil Ricky Brabec, Štefan Svitko je v cieli na 12.mieste a priebežne mu pred dvoma poslednými etapami i naďalej patrí 10.miesto! Dnes vypadol ďalší favorit Nacho Cornejo, ktorý po hávarii na 255km a následnej lekárskej kontrole tento rok končí.

DAKAR 2021: 10.etapa - Štefan Svitko zostáva v TOP10!

Ricky Brabec je teda víťazom 10.etapy. Američan sa ujal vedenia už na 126km. Je to jeho tohtoročné tretie víťazstvo- vrátane prológu)a celkovo šieste na rely Dakar. Joan Barreda sa musel uspokojiť dnes s druhým miestom, so stratou 3min.15s. na víťaza. Na treťom mieste skončil Kevvin Benavides, ktorý sa ujal i vedúceho miesta v priebežnom poradí, pričom druhý Ricky Brabec na neho stráca len 51s. Na treťom mieste priebežne je Sam Suderland (GBR) s 10,5 min. stratou na vedúceho jazdca. Ale do cieľa v Jedahu zostávajú ešte dve etapy.
Štefan Svitko po 10.etape i naďalej uzatvára na TOP10 tohtoročného Dakaru !!!

138831771_3587512041331166_5217191438397222452_o.jpg

Erik Vlcak je dnes klasifikovaný na 44.mieste, ale v priebežnom poradí je stále na 41.mieste. Erik štartuje v pôvodnej kategórii nazvanej Original by Motul. Ako to vyzerá z pohľadu jazdca, ktorý ide sám bez asistencie, prezradil Erik v krátkom rozhovore pre redbull.sk:
" Máme k dispozícii jednu debnu s náradím. Ďalej máme tri predné a tri zadné pneumatiky. Po príchode do bivaku si motorku servisujem sám a spím v stane. Vždy ráno musím všetko pobaliť a odovzdať organizátorom. Tí mi prevezú moje veci kamiónom do ďalšieho bivaku, kde si ich nájdem a celý proces sa opakuje. Všetko si musím pripraviť ráno sám, ak by som na niečo zabudol, tak mi to nikto nepripomenie. Minulý rok som tomu pričuchol, ešte ako manažér Števa Svitka, a tento rok to idem na vlastnej koži. Musím povedať, že to vôbec nie je jednoduché. Ako manažér som sa trochu nudil, ale teraz ani neviem ako rýchlo idú dni. Tento rok je veľa dún, ktoré nemám až tak moc najazdené. Snažím sa, ale mám tam ešte rezervu. Prídu mi celkom nebezpečné všetky tie horizonty. Už som si aj dvakrát skúsil airbag vestu. Na dune ma nabralo auto a skončil som na kapote. Vyhodilo ma asi tak dva metre. Buchla mi vesta, ale bolo to v pohode, pretože sa to stalo v malej rýchlosti. Ale padol som aj zhruba v 80tke a to bolo super. Postavil som sa a všetko bolo v pohode. Trochu otrasený, ale nič ma nebolelo."

erik_vlcak.jpg

Obom našim jazdcom držíme palce do posledných dvoch etáp!!!

Tretí s našich motocyklových jazdcov Martin Benko musel svoj prvý štart na Dakare predčasne ukončiť v 7.etape, kde si zlomil mohu,ktorou zavadil o zle viditeľnú skalu. Podľa posledných informácii je relatívne v poriadku, zlomenú tibiu nad členkom mu dajú do poriadku po návrate domov. Na stránke redbull.sk Martin Beko porovnal rozdiely medzi Dakarom a Africa Eco racom, na ktorom už viac krát štartoval: " V Afrike cítim viac pocit dobrodružstva a pravej „dakarskej" atmosféry. Tu (v Saudskej Arábii) je to viac o zajazdených časoch a peniazoch. Prví jazdci to tu idú ako šprint a nie diaľkovú rely. My amatéri sa cítime tak slobodnejšie a voľnejšie v tej Afrike. Výrazný rozdiel Dakaru oproti Africa Eco Race je v presunoch po asfaltovej ceste. V Afrike nie sú takmer žiadne. Keďže na Dakare štartuje veľa kvalitných jazdcov, je štandard, že niekde medzi 50-150 kilometrom nás začnú dobiehať prvé autá. Keď tu zaprší a autá rozjazdia trať, je pre hlboké koľaje veľmi ťažké držať stopu.

Zdroj: TS SMF

Foto: Red Bull Content Pool

Buďte s nami v kontakte

Komentáre