Endurokemp v Malackách

V dňoch 11. – 13. marca sa konal Endurokemp na piesku v Malackách. Endurokemp zorganizovala Rmoto Academy, pod vedením jedného z našich najúspešnejších bývalých reprezentantov Endura, Radeka Matošku. Ten spolu s jeho synom Filipom, vlastnia trénerské licencie I. a II. stupňa, a ako oficiálni tréneri sa venujú trénerstvu a vzdelávaniu enduro jazdcov.

Endurokemp v Malackách

Sústredenie bolo rozdelené do 3 dní, s tým, že každý deň boli noví jazdci. Na úvod každého dňa sa po registrácií začínalo rozcvičkou a úvodným oboznámením sa s jazdcami medzi sebou.

Jazdilo sa na pieskovej trati v Malackách, u Vladimíra Ružičku, ktorý je dlhoročným dobrým priateľom Radeka, vďaka čomu bolo možné zabezpečiť plynulý a bezproblémový chod. Trať bola k dispozícii len pre účastníkov Endurokempu, začo Vladovi veľmi pekne ďakujeme, a tak v slnečnom počasí a príjemnej atmosfére prebiehali tréningy celý deň.

20220311dsc0357.jpg
20220311dsc0408.jpg

Keďže sústredenie bolo zamerané na enduro, z pôvodnej vyjazdenej trati sa využilo iba zopár toboganov, ale inak sa trať robila každý deň nanovo. Dôležité je aby si jazdci osvojili „jazdu na oči", to znamená, naučiť sa premýšľať v danom okamihu, ako si vybrať správnu jazdeckú stopu, premýšľať dopredu a reagovať na nepredvídateľné situácie, keďže trať sa stále mení.

Jazdci mali na zapamätanie si iba 2 kolá, následne mali jedno „ostré" merané kolo na čas. Tento úvodný čas slúžil neskôr na porovnávanie progresu počas dňa aby samotní jazdci vedeli či ich tréning posunul a o koľko vedia zrýchliť, keď sú pod drobnohľadom skúseného trénera.

20220313dsc1155.jpg
20220311dsc0376.jpg

Okrem meraných kôl sa zdokonaľovala jazdecká technika a jazdilo sa aj na výdrž v rýchlejšom tempe, kde úlohou bolo rozložiť si sily tak, aby jazdci vydržali jazdiť konštantne a s čo najmenej chybami. Keďže jazdenie v piesku je veľmi technicky a fyzicky náročné, striedali sme výuku a precvičovanie jednotlivých sekcií s krátkymi prestávkami na občerstvenie v depe.

Trať mala v sebe zahrnutých viacero prvkov, ako napríklad pieskové tobogany, jazda v stupačkách, prejazd cez brvno, odklonené prudké a pomalé zákruty, jazda na úzko medzi stromami. Pri každej takejto časti trate existuje viacero variant prejazdu, výberu stopy. Nedá sa s presnosťou určiť ktorá stopa je ideálna keďže trať sa každým prejazdom mení, z toho dôvodu si jazdci mali možnosť vyskúšať viacero stôp a naučiť sa ako reagovať keď prídu do situácie, kedy nimi zvolená stopa už nie je prejazdná a rýchlo vyhodnotiť pre nich druhú ideálnu stopu.

20220312dsc0673.jpg
20220311dsc0427.jpg

Vďaka meraným časom na kolo z rána, každý jazdec videl o koľko zrýchlil a ako sa naučil reagovať na zhoršené podmienky na trati a o koľko posunul svoje jazdecké schopnosti. S kľudom na duši môžeme prehlásiť, že každý jazdec si zlepšil svoj čas a sami jazdci mali pozitívnu odozvu na vedený tréning.

Prvé Endurokemp sústredenie dopadlo na výbornú, a veríme že si chalani odniesli nové poznatky a tréning ich posunie na svojej pretekárskej ceste. A ako to zhodnotili účastníci kurzu:

Tomáš Moskáľ - Enduro Team Devils

"Ahojte, ja som Tomáš Moskáľ z Enduro team Devils. Čo sa týka tréningov s RMoto Academy, tak tých som už absolvoval nespočet. Vždy boli na špičkovej úrovni a Endurocamp v Malackách nebol výnimkou. Na piesku som už jazdil niekoľko krát a vždy to bol pre mňa strašný boj. Ani teraz tomu nebolo inak. Hneď ako som vyliezol na piesok, tak som išiel cez riadidlá, pretože sa mi zaborilo predné koleso v zákrute. Potom sme mali merané kolá a na konci dňa sme išli tie iste merané kolá a ja osobne som sa zlepšil o 10 sekúnd, čo je pre mňa obrovský posun. Bolo to iba kvôli BOHATÝM SKÚSENOSTIAM, DOBRE MIENENÝM RADÁM a hlavne INDIVIDUÁLNEMU PRÍSTUPU Radeka a Filipa z RMoto acedemy ku každému jazdcovi. Určite odporúčam, či už tréning, alebo kemp každému, ktorý sa chce naučiť niečo nové, či už je začiatočník, alebo pokročilý. Dôležité je zlepšiť sa, ale aj zrýchliť."

Ján Mário Chúťko

"Ahojte, chcel by som sa s vami podeliť o pár mojich skúseností s RMoto Academy. Radeka aj Filipa poznám od môjho mladého veku ešte za slávnych čias PBracing Teamu. Radek bol vždy mojim veľkým vzorom v jazdení endura, či motocrossu. Minulý rok sa mi naskytla prvá možnosť vyskúšať tréning s RMoto Academy a bol som nadmieru spokojný, takže som v tom pokračoval aj ďalej v priebehu celej sezóny. Tento rok sa konal pre mňa 1. Endurocamp v Malackách, na ktorý som sa tešil od prvého momentu ako som sa dozvedel, že sa niečo také uskutoční. Moje pocity z Endurocampu sú veľmi pozitívne, nakoľko som sa v priebehu jedného dňa zdokonalil vo viacerých smeroch. V prvom rade v rýchlosti, technike a štýle jazdy za rôznych podmienok, vďaka radám od chlapcov počas mojej účasti na Endurocampe. Keďže ako závodník už nejaké tie skúsenosti mám, chlapci mi vždy vedia dobre poradiť. Vzhľadom na to, že títo páni ponúkajú výborné služby, tak sa človek v podstate nemusí starať o nič. Stačí si priniesť motorku, benzín a o ostatné veci sa už Radek s Filipom postarajú. Endurocamp odporúčam každému jednému jazdcovi, ktorý sa chce naučiť niečo nové, alebo sa zdokonaliť v tomto nádhernom športe. Ďakujem za príležitosť zúčastniť sa."

Andrej Súkeník - Enduro Team Devils

"Zdravím všetkých čitateľov a som rád, že už 5. krát počas minulého a tohto roka som sa mohol zúčastniť tréningu s RMoto Academy. Tréningy prebiehajú na profesionálnej úrovni a sú vedené presne tak ako to tu roky chýbalo v oblasti Countrycross/Enduro, poprípade Hard Enduro. Každý jazdec si v tréningu nájde zlepšenie a vo väčšine pripadov je to veľký posun vpred. Dôkazom toho sú aj rozdiely v časoch, ktoré odjazdíme vždy na začiatku tréningového dňa a potom na konci jazdeckého dňa. Jazdím už 10 rokov na motorke, no za posledný rok musím povedať, že bol progres veľmi citeľný. V našom tíme Enduro Team Devils máme viacero jazdcov, ktorí sa zúčastňujú pravidelne na tréningoch aj na našej domácej trati. Jazdci aj vedenie tímu je veľmi spokojné so spoluprácou a ochotou Radeka a Filipa. Vnímame ich nielen ako trénerov, ale aj ako priateľov. Ďakujem za doterajšiu spoluprácu a teším sa na ďalšiu."

Taktiež by sme chceli poďakovať našim partnerom za technické zabezpečenie a plynulé fungovanie prvého Endurokempu a to Slovenskej motocyklovej federácii za podporu mladých jazdcov, Moto Gregy Plyn, PZ Plus, Remes a KTM-Racing Púchov.

Veríme že sa vidíme na ďalšom 2.Endurokemp sústredení v Brezne v areáli BMT u Peťa Belka, ktorý sa bude konať 01. - 03.04.2022 prihláška TU: https://www.radekmatoska.sk/endurokemp-sustredenie-2-01-03-04-2022-1/

Team Rmoto Academy

20220311dsc0509.jpg
20220311dsc0529.jpg

Text a foto: Rmoto Academy

Buďte s nami v kontakte

Komentáre