Rabaconda: Prezúvanie hrou

Šikovné riešenia vždy bývajú jednoduché. Podobne je to aj pomocníkom na prezúvanie pneu menom Rabaconda. Vývojári si dali záležať nielen na funkčnosti, ale aj na spratnosti celého riešenia a výsledkom je vydarená výbavička, ktorá môže byť užitočnou súčasťou vašej dielne.

Rabaconda: Prezúvanie hrou

Prezúvanie drina?

Prezúvanie pneumatík offroadových motoriek nepatrí zrovna k obľúbeným činnostiam. No v prípade špičkových jazdcov je to doslova „dennou" záležitosťou - rutinné a svižné prezutie pneu je viac ako vítané. Ak používate na každé preteky nové obutie, prípadne meníte plášte aj v priebehu pretekov podľa toho, na akom povrch sa jazdí, mohol by vás zaujať užitočný pomocník menom Rabaconda. Ak jazdíte ešte aktívnejšie a zvyknete meniť tréningové pneu za tie „ostré", súťažné, čítajte ďalej.

Skutočne šikovná vec

Rabaconda rieši veľa z toho, čo vás pri častom prezúvaní čaká a neteší. Podrobný popis činnosti výmeny duše, mousse, či celej pneumatiky bo bol príliš zdĺhavý, no priblížime si aspoň hlavné výhody tohto zlepšováku. V prvom rade je tento stojan prispôsobený proporciám jazdca a tomu, na čo je určený. Znamená to, že pneumatiky meníte/vyzúvate/prezúvate vo výške kolien, teda pohodlne bez prílišného ohýbania sa. Na škodu nie je ani to, že vyzuté pneu jednoducho po demontáži spadnú dole a bez ďalších starostí máte „voľné pole" na obutie nových. Pohodlie pri práci zvyšuje aj veľká páka, ktorou si pomáhate. Tá pomocou mechanizmu buď spoľahlivo odlepí pätku pneu, prípadne dopomôže k obutiu tej novej. A skvelé na celom systéme je tiež to, že je maximálne variabilný. V zloženom stave ho odveziete v originálnej brašni, nie je ťažší ako kanister plný benzínu a predovšetkým nezaberá veľa miesta. To je v stiesnených priestoroch útlych prívesov a dodávok veľmi vítanou vlastnosťou.

1dsc8098.JPG

V priebehu sekúnd

Sú tu pretekári a disciplíny, pre ktorých je rýchle prezutie pneu otázkou výhry, či prehry. No aj víkendoví jazdci nechcú zabíjať príliš veľa času údržbou. Nehovoriac o tom, že by strácali čas montovaním nejakých prípravkov. Našťastie Rabaconda používa systém rýchloupínacích mechanizmov, vďaka ktorým prezúvačku zložíte/rozložíte behom pár sekúnd. Pri preprave, či skladovaní teda zaberie málo priestoru, ale pri samotnom prezúvaní pneu oceníte robustné rozmery a veľké jednotlivé časti, pretože sa môžete do práce poriadne oprieť prostredníctvom slušnej páky. A naviac je tu už skôr spomínaná veľká pracovná výška, vďaka ktorej sa nemusíte k robote príliš skláňať... Počiatočná investícia vo výške približne 270 eur nie je zanedbateľná, no Rabaconda svojim robustným vyhotovením sľubuje, že vám bude verne slúžiť minimálne doživotne. A za ten čas dokáže ušetriť strašne veľa času, nervov a potu.

2dsc8060.JPG

Prezúvačku Rabaconda v priebehu pár sekúnd „rozmeníte" na pár drobných, pomocou rýchloupínacích systémov ju rozoberiete na jednotlivé diely a rovnako jednoduchá je aj spätná montáž. Trojica hlavných oporných ramien je uchytená pomocou rýchloupínacích svoriek – práca s nimi je skutočne nenáročná a bleskurýchla. Rozobratú Rabacondu krásne zbalíte do brašne, ktorá je spratnejšia ako jedno náhradné koleso. Poteší skutočnosť, že rozbalenie a zbalenie celého systému trvá necelú minútku a užitočný pomocník pri preprave na preteky nezaberá cenné miesto.

2dsc8055.JPG

Veľkú páku oceníte nielen pri vyzúvaní „pätky" plášťa, ale aj pri zatláčaní pri jeho obúvaní. Konštruktéri mysleli aj na detaily a v nohe Rabacondy sú výrezy, v ktorých môžete mať pripravené montážne páky na vyzúvanie pneu, ale aj kľúče na demontáž a montáž kolesa. V nohách stojanu sú vygravírované hodnoty priemeru kolesa, vďaka nim celý systém jednoducho nastavíte podľa toho, aké veľké koleso idete prezúvať.

4dsc8066.JPG
3dsc8079.JPG
3dsc8092.JPG

Prezúvačku Rabaconda si môžete zakúpiť u predajcu - FOX RACING Slovakia

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre