Svet motocyklov - apríl 2022

V stánkoch a na čerpacích staniciach nájdete už aprílové vydanie časopisu Svet motocyklov, tak ho nepremeškajte... A čo sa v ňom dočítate?

Svet motocyklov - apríl 2022

AKTUALITY

TEST HUSQVARNA 901 NORDEN

KTM koncern má novú hračku. Volá sa Husqvarna Norden 901 a každý vie, že je to vlastne prezlečená KTM 890 Adventure. Do slušnejšieho, elegantnejšieho obleku. S rovnako silným motorom, podobnou elektronickou výbavou a cenou niekde v strede medzi modelmi Adventure a Adventure R. Vedel som si teda celkom živo predstaviť, aké to bude zvezenie. No aj tak som sa celú zimu nevedel dočkať prvého vrknutia na novom Severanovi.

1415.jpg

PREDSTAVENIE HONDA DAX 125

Honda nás posledné roky zásobuje motorkami, ktoré sme vlastne ani nepotrebovali. Ale napriek tomu sa nám neskutočne páčia! A páčiť by sa mohli všetkým, ktorí potrebujú nižšiu, ľahšiu, kompaktnejšii, čo najľahšie jazditeľnú motorku do mesta, na ryby, na chalupu, či len tak pre zábavu.

PREDSTAVENIE KTM 790 DUKE

KTM vracia do hry dostupnejší model 790 Duke, ako lacnejšiu alternatívu pre tých, ktorým je model 890 Duke trošku pridrahý. Za ušetrené peniaze získate len o trošku menej koní a len trošku slabšiu elektronickú výbavu.

POROVNÁVACÍ TEST: HONDA FORZA 750 VS. HONDA X-ADV

Vývojári značky Honda radi experimentujú s konceptmi, ktoré vzájomne kombinujú vlastnosti typické pre rôzne kategórie. Pekným príkladom sú i tieto dva testované stroje. Prémiový model Forza 750, ktorý minulý rok v ponuke nahradil obľúbenú Integru síce svojou siluetou a komfortným posedom pripomína maxiskúter, ale bližší pohľad prezrádza, že má veľa spoločného s motocyklom. Výkonný dvojvalec s automatickou dvojspojkovou prevodovkou DCT, spolu s ľahko ovládateľným podvozkom poslúžil ako základ aj dobrodružne ladeného modelu X-ADV. Všestranné vozidlo s atraktívnym dizajnom svojou robustnou stavbou zase veľmi pripomína cestovné enduro.

2021.jpg

PREDSTAVENIE YAMAHA TÉNÉRÉ WORLD RAID

Yamaha má novú Ténéré 700 World Raid s veľkou nádržou, farebnou TFT prístrojovkou, väčšími zdvihmi pruženia, vylepšenou ergonómiou a lepšou ochranou v teréne. Hovoríš, že nerozbitnejšia, offroadovejšia Ténéré 700 s väčšou nádržou a farebnou prístrojovkou? Presne toto sme nutne potrebovali!

2829.jpg

CFMOTO 800MT TOURING

Zhruba pred rokom začal v našich končinách, ale aj vzdialenejších destináciách jazdiť predprodukčný kus novinky CFMOTO 800MT, ktorý jasne naznačil, že fabrika to so vstupom do kategórie veľkých cestovných endúr myslí vážne. Tento predprodukčný kus bude mať vďaka neúnavnému cestovateľovi Jardovi Šímovi čoskoro najazdených už 50.000 km. My sme po roku konečne dostali možnosť vyskúšať si novinku naživo. 800MT sme však dostali úplne nové, už z bežnej série, ktorá práve prichádza do obchodov.

3031.jpg

PREDSTAVENIE ZERO MOTORCYCLES

Či chceme, alebo nie, elektromobilita zasahuje aj svet motocyklov. Možnosti sú v tomto smere čoraz väčšie, výber širší... Už viac ako desať rokov patrí k jednotkám na trhu značka Zero Motorcycles.

BENELLI LEONCINO 800

Značka Benelli síce nezanevrela ani na menšie objemy, no zároveň už pred pár rokmi prišla s plánmi expandovať do väčších kubatúr. Prvotinou v „strednej triede" bol športovo ladený naháč a ďalším krokom v tomto smere je klasickejšie ladené Leoncino.

3839.jpg

MV AGUSTA LUCKY EXPLORER

Dobrodružne ladené cestovné endurá sa tešia rastúcej popularite a je preto pochopiteľné, že sa do tohto segmentu vrhajú aj značky, ktoré takéto stroje doteraz v ponuke nemali. No keď môže po teréne poškuľovať okruhový špecialista Ducati, prečo by nemohli aj ich krajania v MV Agusta?

4243.jpg

PREDSTAVENIE CITY NOMAD

Stretli ste sa už s názvom City Nomad? Je to poľská značka motocyklového oblečenia, ktorá je na trhu už od roku 2015. Špecializuje sa hlavne na džínsové nohavice, ktoré kombinujú "civilný" vzhľad s komfortom a bezpečnosťou, ktoré sú pri jazde na motorke neodmysliteľné.

TEST: BMW R NINET

Víťazné ťaženie modelov radu BMW Heritage nezastavila ani emisná norma Euro 5. Podobne ako jeho súrodenci, aj zakladateľ rodiny R nineT prešiel po ôsmich rokoch omladzujúcou kúrou a tak je pripravený ďalej rozdávať radosť z jazdy.

4445.jpg

ROZHOVOR: MILOŠ KONEČNÝ

Okruhové jazdenie si za uplynulé roky našlo na Slovensku veľké množstvo priaznivcov. Je zárukou bezpečnosti a tiež pohodlia. O všetko potrebné sa totiž postará špecializovaná agentúra. Už viac ako desať rokov nemusia fanúšikovia tejto formy jazdenia cestovať za hranice. K dispozícii majú domáci okruh. V rámci pripravovaných podujatí sa v sezóne 2022 na Slovakia ringu premiérovo predstaví aj nová moto agentúra Okruhári. S jej majiteľom Milošom Konečným sme sa rozprávali o prípravách na prvé májové podujatie, ale aj o nových spoluprácach.

PREDSTAVENIE BY CITY

Španielska značka By City prináša svieži prístup k modernej retro móde. Motocyklové oblečenie od By City však nie je len o dizajne, ale chce byť aj pohodlným a v prvom rade bezpečným spoločníkom na cestách. Ako novinku ju zaradili do svojej ponuky oblečenia v najväčšom motorkárskom showroome na Slovensku - Motoshop Žubor.

TEST VESPA GTS SUPER 300 SPORT

Vždy som chcel mať doma v garáži zaparkovaný okrem motorky aj nejaký obyčajný lacný125 ccm skúter. Len tak na rýchle nákupy do mesta. Ale mohol by vlastne byť štýlový, až sa ho nehanbím zobrať večer na kávičku v centre. Okrem toho by mohol mať väčší objem a pár koní naviac – až sa s ním dá jazdiť aj na krátke výlety po okolí. A keď už som takýto nenáročný, mohol by byť napríklad v modrej metalíze a s čiernymi ráfikmi.

5455.jpg

PREDSTAVENIE: ROYAL ENFIELD SCRAM 411

V Indii sa pred pár rokmi zrodil hotový kult okolo nového modelu Himalayan. Indovia sa idú potrhať za týmto retro endurom, ktoré sa aj u nás v Európe teší popularite - so svojou špecifickou skupinou zákazníkov. Teraz v Indii vzniká ďalší kult - scramblermánia. A v hlavnej úplne nový model Scram 411 alebo tak ako znie jeho celé meno na podsedadlovej skrinke: Himalayan Scram 411.

5657.jpg

PREDSTAVENIE TAMARIT JADE

Vedeli ste, že britská kráľovná Elizabeth II je s úctyhodným vekom 95 rokov najstaršou kráľovnou, aká kedy žila na svete? A vedeli ste, že Triumph vyrobil svoj prvý Bonneville Thruxton v roku 1965, keď kráľovná mala ešte len 39 rokov? Asi nevedeli. A určite neviete ani to, že takúto nádhernú custom stavbu modelu Thruxton 900 má na svedomí španielska dielňa Tamarit z juhošpanielskeho mesta Alicante.

5859.jpg

PREDSTAVENIE RMOTO ACADEMY

V posledných rokoch aj u nás pribudlo množstvo počinov, ktoré si hovoria „škola jazdy" a chcú nás naučiť jazdiť lepšie, zábavnejšie a bezpečnejšie. Niektoré sú kvalitné, osvedčené, iné projekty vznikali „na zelenej lúke" a preto treba byť opatrný pri výbere toho, kto nám má vylepšiť techniku jazdy na motorke.

LEGENDY MOTOŠPORTU - JOHN HOPKINS

John Hopkins alias „Hopper" je nezabudnuteľným pilotom prostredia Grand Prix. Začal jazdiť ako 6 ročný. Vzorom mu bola americká ikona Kevin Schwantz. Pre motocyklový šport sa John rozhodol po tom, ako v televízii videl Kevina zvíťaziť a po pretekoch krúžiť po okruhu s americkou vlajkou.

PREDSTAVENIE: INDIAN PURSUIT

Americká značka Indian Motorcycle má už viac ako 120 ročnú históriu, no pod krídlami Polarisu je to len približne desaťročnica. Tie najlepšie motorky však začali chlapci z Indian Motorycle stavať až v úplne posledných štyroch rokoch - poriadne moderné stroje Challenger a FTR s kvapalinou chladeným motorom. A teraz k nim pribudol úplne nový hyper-luxusný Pursuit.

6465.jpg

TEST KTM RC 390

Tak dobre som sa na motorke triedy A2 už dávno nezabavil! Nová KTM 390 RC je jedna kompaktná zábavná hračka nielen pre juniorov, ale aj pre nás odrastených takmer seniorov s pár šedivými vlasmi. Malá RC-čka vám s úsmevom na tvári ukazuje, že k adrenalínovej jazde nepotrebujete mať viac ako jeden valec a dokonca ani viac ako 50 koní.

6667.jpg

PREDSTAVENIE HARLEY – DAVIDSON CVO

Tri písmenká CVO nemôžete prečítať ani náhodou ako slovenské cévéó. Horúci zemiak do úst, široký úsmev na tvár a s prehnaným americkým prízvukom sa to pokúste prečítať ako sí – ví – ou. Tak je to správne! A teraz sa poďme pozrieť na to, čo presne znamená táto špeciálna línia modelov Harley – Davidson z oddelenia Custom Vehicle Operations.

7071.jpg

JURAJ VARGA

V prvej polovici marca sa konala svetoznáma rally Abu Dhabí Desert Challenge ako druhé podujatie seriálu majstrovstiev sveta v cross country. Na štarte nechýbala ani slovenská vlajka, reprezentoval nás Juraj Varga v kategórii štvorkoliek.

Buďte s nami v kontakte

Komentáre