Svet motocyklov - august/september 2022

Ani sme sa nenazdali a v predaji je už ďalšie číslo časopisu Svet motocyklov. A čo v ňom nájdete?

Svet motocyklov - august/september  2022

AKTUALITY

TEST: YAMAHA XSR9OO

Yamaha uvádza na trh ďalšiu generáciu svojho najvýkonnejšieho retro naháča. Novinka kategórie Sport Heritage, inšpirovaná pretekárskymi špeciálmi Grand Prix z 80. rokov, vďaka novej úrovni výkonu, jazdných vlastností a elektronickej výbavy je pripravená nadchnúť milovníkov športovej jazdy.

1011.jpg

PREDSTAVENIE: OKRUHÁRI.SK

Nie som žiadny okruhový strelec, ktorý spáva s nahrievákmi okolo kolien. Nie som každý víkend v Moste, v Brne, na Slováči, na Hungáči a neviem kde všade. Nemám na to čas a už vôbec na to nemám peniaze. Napriek tomu ma okruhy vždy lákali.

CFMOTO 800MT SPORT

Dlho očakávaná novinka, ktorá je vstupenkou značky CFMOTO do veľkého sveta veľkých cestovných endúr, prišla rovno v dvoch verziách. Prívlastok Sport bežne znamená lepšie vybavený model, no v tomto prípade ide o ľudovejšie riešenie.

1819.jpg

TEST: KEEWAY M 502N

V posledných rokoch sa doslova vrece roztrhlo s cenovo dostupnými motocyklami, s úsporným motorom, ktoré sú postavené na mieru majiteľov vodičských oprávnení skupiny A2. Silné zastúpenie medzi nimi majú čoraz atraktívnejšie modely z produkcie čínskych výrobcov, ktoré sa dokážu presadiť nadštandardnou výbavou. Pekným príkladom je úplne nový športový naháč M 502N.

2223.jpg

PREDSTAVENIE: DUCATI PANIGALE V4 SP1

Veci vymykajúce sa normálu vyvolávajú rôzne pocity. Pobúrenie, obdiv, odmietanie, úžas...V každom z nás niečo iné. Jedno je však spoločné. Vyvolajú záujem. Táto motorka je bez debaty jedna z najzaujímavejších, ktoré som skúsil.

2627.jpg

TANEC SLNKA

Týmto poetickým názvom by sme zhrnuli tohtoročný festival Tanca Slnka 2022. Po dvoch rokoch obmedzení sa návštevníci konečne dočkali plnohodnotného ročníka tak ako boli zvyknutí predtým.

VOGE 500R

Voge je pomerne mladá značka motocyklov a jej sortiment zatiaľ nie je extra široký. Nemôže však chýbať športovo ladený naháč strednej triedy, takéto motorky jednoducho patria k tým najpopulárnejším a najrozšírenejším. Voge preto logicky chce loviť aj v týchto vodách...

3233.jpg

PREDSTAVENIE: LS2 METROPOLIS EVO

Bunda Metropolis je tu už v druhej generácii, oproti klasicky ladenému strihu svojho predchodcu je novšia verzia modernejšia a trochu športovejšia. Napriek tomu zostáva jednoduchou a decentnou voľbou. Elegantný štýl osloví široké spektrum motorkárov, alebo aj štvorkolkárov.

KÚZLO TRIALU

Ak ste niekedy videli trial len v telke, prípadne na internetovom videu, pravdepodobne šlo o výkony skúsených jazdcov. No možno ste sa s týmto športom stretli ako divák aj naživo. Tak či tak, povedali ste si, že toto je „úplne mimo", pre bežného smrteľníka nedostupné a „nezjazdné". Nie je to však vôbec tak a aj vďaka importérovi značky Gas Gas a jeho TXT 300 Racing sme objavovali kúzlo trialu na vlastnej koži.

1819.jpg
3839.jpg

TEST KTM 890 DUKE GP

4243.jpg

POROVNÁVACÍ TEST: KAWASAKI VERSYS 650 A VERSYS 1000 SE

Motocykle kombinujúce pohodlný posed cestovného endura, výkonnej pohonnej jednotky a športovo naladeného podvozku dnes nájdeme v ponuke väčšiny svetových výrobcov. Podobne ako modely Suzuki V-Strom, aj dvojica motocyklov Kawasaki Versys s rovnakým zameraním sa už dlhé roky teší mimoriadnej obľube. Poďme sa bližšie pozrieť v čom spočíva čaro menšej 650-ky určenej hlavne začínajúcim jazdcom, a čo dokáže ponúknuť náročným cestovateľom top model Versys 1000 SE.

4647.jpg

AMERICKÝ OFFROAD

Asi som v mladosti príliš veľa pozeral Baywatch a dnes pre zmenu asi až moc fičím na záznamoch z amerického motokrosu. Pretože môj najväčší sen bol v posledných rokoch absolvovať presne takýto výlet za veľkou mlákou. Rodinný roadtrip po Kalifornii spojený s perfektným pojazdením offroadu. Sen o dokonalej letnej dovolenke splnený presne podľa mojich predstáv!

5253.jpg

LINHAI 1100 DIESEL

Terénne štvorkolky boli kedysi vyslovene pre zábavu, no ktosi šikovný a prakticky zmýšľajúci navrhol, že by mohli byť aj užitočné. Dnes už tu máme samostatnú kategóriu extra praktických pomocníkov, ktorých hlavnou úlohou je pomáhať svojmu majiteľovi pri prácach okolo domu, na chate, na záhrade, či v lese...

5657.jpg

TEST: JAWA 350 CL PÉRÁK

Všetko čo nesie hrdé označenie Jawa, ešte stále v našich končinách budí rozruch. Vôbec nevadí, že časy najväčšej slávy má táto značka už dávno za sebou. Keď nám v roku 2018 indický gigant Mahindra ukázal novodobú kývačku, bola to bomba. Mám však pocit, že model Pérák predstavený spolu s ňou vzbudil ešte viac emócií.

5859.jpg

RENOVUJEME VETERÁNY

Aby sme nikoho neurazili, tentokrát nejde celkom o renováciu veterána. Zarytí veteránisti totiž takéto úpravy nemajú radi a za každú cenu sa snažia zachovať pôvodný stav motocykla, či automobilu. Potom je tu však druhá skupinka zanietencov, ktorí sa snažia veterána oživiť a aktívne používať. Vtedy sa hodí, keď odstránime poruchové diely a nahradíme ich niečím, čo funkčnosť podstatne vylepší...

HONDA MONKEY

Zo zdanlivo bezvýznamného čuda sa v priebehu desaťročí stala doslova legenda. Pôvodne to bola len hračka určená pre zábavný park, dnes je to imidžová „hračka", ktorá bez problémov odvezie dospeláka a môže aj do bežnej premávky...

6465.jpg

LEGENDY MOTOŠPORTU

Austrálčan Troy Bayliss je bezpochyby ikona. Tento dnes 53 ročný bývalý motocyklový pretekár toho má za sebou skutočne mnoho. Najviac toho dokázal v majstrovstvách sveta superbikov, kde získal tri tituly. Kariéru doplnil taktiež niekoľkými sezónami v kráľovskej triede Grand Prix, kde má na konte aj jeden husársky kúsok...

BETA RR 2023

Zajazdiť si na endure v rakúskych Alpách? To znie ako sen! Vyzerá to zdanlivo nemožné, ale predsa sa dá nájsť spôsob. Našla ho aj talianska značka Beta, ktorá v tejto lokalite predstavila a umožnila nám vyskúšať nové endurá RR pre rok 2023.

7071.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre