Svet motocyklov - máj 2022

Čas neskutočne beží a my tu už máme májové číslo časopisu Svet motocyklov a čo si v ňom môžete prečítať?

Svet motocyklov - máj 2022

AKTUALITY

TEST: HONDA CB500X

Trojica motocyklov radu CB500 vstupuje do novej sezóny s oveľa kvalitnejšou výbavou, ktorá z nich robí ešte atraktívnejšie modely. Naháč CB500F, športová CBR500R a testovaná CB500X, dostali obrátene vidlice Showa a dve kotúčové brzdy Nissin, pričom cena sa nezmenila. V situácii aká panuje na trhu z toho konkurencia určite nebude mať radosť.

1415.jpg

PREDSTAVENIE: GAS GAS SM 700 & ES 700

Gas Gas sa zbavuje nálepky výlučne terénnej značky a výrobca nedávno predstavil dvojičky, s ktorými môžete vyraziť aj na cesty. Čisto cestný, supermotardový model SM 700 a dobrodružnejšie, endurácke ES 700.

ASP GROUP ROZŠIRUJE PONUKU AJ SKLADY

Spoločnosť ASP GROUP je dobre známa nielen na domácom, českom trhu, ale už zhruba dvadsať rokov pôsobí aj u nás na Slovensku a svoje aktivity rozšírila aj na Rumunsko, Poľsko a tiež do ďalších kútov Európy. Je dokonca jedným z najväčších distribútorov pracovných a úžitkových štvorkoliek a príslušenstva pre štvorkolky a motocykle v EU.

2021.jpg

PREDSTAVENIE: CFMOTO 700CL-X SPORT

Značka CFMOTO intenzívne pokračuje v rozširovaní ponuky jednostopých strojov a každú chvíľu prichádza s nejakou novinkou. Len nedávno bol predstavený modelový rad CL-X, konkrétne verzia Heritage, teraz prichádza do predajní ďalší vydarený kúsok s prívlastkom Sport.

TEST KTM 1290 SUPER DUKE R EVO

Nie je nad to poriadne sa pobiť. Vyraziť si s chalanmi večer na záťah, vyprovokovať nejakú roztržku, snažiť sa nedostať na hubu a hlavne si to poriadne užiť. Samozrejme nehovorím o skutočnej pästnej bitke, ale o nejakom pouličnom motorkárskom súboji. Prepliesť sa na čiaru križovaky, postaviť sa vedľa najsilnejšieho auta. A ukázať všetkým, kto je v tomto meste pánom.

2425.jpg

PREDSTAVENIE: DUCATI DESERTX

V posledných rokoch, či desaťročiach nám značka Ducati utkvela v pamäti hlavne ako čistokrvná okruhovka. Áno, boli tam aj naháče, neskôr aj endurácky ladené modely, či dokonca cruiserovské počiny, ale predsa... No dnes je všetko hore nohami a Ducati nám strká pod nos stroj, ktorý sa vyslovene pýta do terénu!

2829.jpg

SVITKO OPÄŤ VÍŤAZNE

Ako sme si u Števa Svitka zvykli, hneď po Dakare sa začína pripravovať na ten ďalší. K tomu samozrejme patria aj viaceré štarty na zahraničných rally súťažiach. Tentokrát to bolo na „malej" motorke. A aj tentokrát opäť víťazne.

TEST: BMW R18 B

Rodina majestátnch cruiserov BMW R18 má od minulého roku už štyroch členov. Po modeloch R18 First Edition a R18 Classic, bavorský výrobca predstavil veľkolepý koráb R18 Transcontinental, ktorý predstavuje vrchol aktuálnej ponuky. Štvrtým členom rodiny je štýlový bagger R18 B. Tento motocykel v sebe spája historické DNA značky s modernými technológiami pre nezabudnuteľný zážitok z jazdy.

3031.jpg

KAWASAKI VERSYS 650

Versys pokojne môžeme nazvať turistickým strojom, pristane mu aj nálepka športový, či športovoturistický. Svojim charakterom vyslovene pasuje do rúk menej skúsených, začínajúcich jazdcov, ale neurazí ani tých skúsenejších. A v neposlednom rade kompaktné rozmery ocenia tí, ktorí sú postavou nižší, či celkovo útlejší, ale dostatok miesta tu nájdu aj urastenejšie postavy.

3637.jpg

PREDSTAVENIE: YAMAHA MT10

Yamaha so svojou R1 stála v prvom rade, keď na sklonku minulého tisícročia vznikala kategória novodobých radikálnych litrových superšportov. Po čase viacerí „strelci" zistili, že litrový štvorvalec môže byť nemenej radikálny, ale oveľa viac „použiteľný" v inej podobe a ani tento trend japonský výrobca nenechal nepovšimnutý.

PRVÝ TEST: HARLEY-DAVIDSON NIGHTSTER

Nový model Nightster je ďalšou revolučnou novinkou v ponuke značky Harley-Davidson. Tento motocykel kombinuje klasickú siluetu modelu Sportster s robustným záťahom novej pohonnej jednotky Revolution Max 975T, hravo ovládateľným podvozkom a modernou elektronikou. Ako vidieť americká legenda to s bojom o nových zákazníkov myslí naozaj vážne.

4445.jpg

TEST: HARLEY-DAVIDSON PAN AMERICA 1250 SPECIAL

Málokto čakal, že prvý dobrodružne ladený motocykel Harley-Davidson Pan America 1250 bude tak úspešný. Minuloročná novinka sa v USA stala hneď najpredávanejším adventure modelom. Pan America vstupuje do novej sezóny s novými farebnými kombináciami a zlepšenou čitateľnosťou TFT displeja. My sme si v Španielsku vyskúšali ako funguje nový príplatkový Quick Shifter.

CUSTOM: INDIAN FTR

Medzi novodobými customovými stavbami už po rokoch len ťažko nájsť niečo výnimočné. Niečo, pri čom by som hneď pri prvom pohľade zvolal: „Fúúúha, toto vyzerá neskutočne!" Customovej dielni Workhorse Speed Shop sa to však určite podarilo. Jej dielo sa volá čierna labuť - Black Swan a je postavené na základoch Indianu FTR 1200.

TEST SWM SIX 500

Toto nie je retro. Toto nie je moderná motorka, ktorá sa tvári, že sa zabudla na rohu kaviarne pred štyridsiatimi rokmi. Toto nie je doplnok pre pózera. Toto nie je stroj, ktorý odpustí aj keď to za riadidlami kardinálne... Veď vieš čo...

5657.jpg

LEGENDY MOTOŠPORTU: CASEY STONER

Keď sa odhodlanie stretne s talentom, vznikajú legendy motošportu akou je i Casey Stoner. Povahou svojský jazdec z austrálskeho Queenslandu, s mimoriadnymi schopnosťami, ktorý v najvyššej kubatúre cestných pretekov získal svetový titul na motocykli Ducati i Honda.

TEST APRILIA TUAREG 660

V mojom osobnom rebríčku motoriek, na ktoré som sa v tejto sezóne tešil, je hromada motoriek. No Tuareg 660 bol určite hneď v prvej trojke strojov, čo som mal vážne obrovskú chuť vyskúšať. A po pár dňoch strávených v jeho sedle môžem zodpovedne vyhlásiť, že som sa naňho tešil oprávnene. Nový Tuareg 660 je všetkým tým, čo som od dobrodružného endura vždy chcel!

6667.jpg

RENOVÁCIA TATRAN 125: PRIHLÁSENIE NASPÄŤ DO EVIDENCIE

Rozložený Tatran z drevených debničiek je konečne znova v jednom kuse. Motor štartuje, brzdy brzdia, svetlá svietia, smerovky blikajú, klaksón trúbi. Môžeme vyraziť na kontrolu originality, technickú kontrolu a ak sa všetko podarí, tak nakoniec aj na dopravný inšpektorát. Misia opätovného prihlásenia do evidencie
7071.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre