Svet motocyklov - október 2022

Zima už klope na dvere, tak ešte si posledné dni babieho leta vychutnajme v sedle motorky a večer hor sa do čítania októbrového vydania časopisu Svet motocyklov!

Svet motocyklov - október  2022

AKTUALITY

BABSKÁ JAZDA 2022 NA DUCHONKE

Že aj dámy jazdia na motorkách, to sme si už zvykli. Potešiteľné je, že ich je stále viac. Ale vedeli ste, že ony nielen klasicky jazdia, ale viac-menej pravidelne organizujú aj špeciálne babské moto-stretávky? Túto sezónu sa jedno takéto stretko konalo na Duchonke...

TEST: KAWASAKI Z900RS SE

Legendárny štvorvalec Z1 z roku 1972 bol v mnohých smeroch revolučný a značke Kawasaki priniesol veľký predajný úspech. Niet divu, že na zakladateľa rodiny sa spomína pri uvedení na trh nových prírastkov modelového radu „Z". Žiadny z nich však nemal k prapredkovi tak blízko ako klasický naháč Z900RS. Pri príležitosti 50. výročia Kawasaki svojim priaznivcom naservírovala špeciálnu edíciu s odpružením Öhlins a brzdami Brembo.

1213.jpg

TEST: GASGAS SM 700

Tá KTM už to snáď nemyslí vážne! Po oranžovom modeli 690 SMC R a Husqvarna verzii 701 Supermoto má koncern KTM po novom na trhu už tretiu supermoto hračku s rovnakým technickým základom. GasGas SM 700 je najnovším prírastkom v minisegmente civilných supermotardov.

1617.jpg

NOVINKY 2023

PODTATRANSKÉ DNI BMW NA TÁLOCH

Po trojročnej prestávke som zo skrine znova vytiahol staré tričko s BMW vrtuľkou na rukáve a vyrazil smer Tatry. Tentokrát zospodu – z južnej strany Chopku – na slovenské BMW Motorrad dni. Trošku si zajazdiť, poriadne sa najesť, možno čo-to vypiť a určite aj trošku zrelaxovať. Pretože tohtoročné bavorácke dni sa konali na skutočne luxusnom Wellness Hoteli Partizán.

2627.jpg

TEST: MOTO GUZZI V85 TT TRAVEL

Do roka a do dňa! V roku 2021 som tesne na konci júla jazdil na výročnej Moto Guzzi V85 TT Centenario. A tentokrát sa mi úplnou náhodou – v úplne rovnakom termíne – do rúk dostala testovacia V85 TT v turistickej výbave Travel. Náhoda alebo znamenie? Možno mi chce život našepkať, že už som starý a mal by som sa popozerať po takejto pohodovej turistickej motorke.A mám pocit, že mi vôbec nenašepkáva zle.

3031.jpg

JURAJ VARGA NA ŠTVORKOLKE NA DAKAR 2023

Už viackrát sme písali o významných úspechoch nášho najlepšieho štvorkolkára na rôznych svetových súťažiach. Tentokrát prišla ďalšia skvelá správa. Juraj Varga mieri na Dakar ako vôbec prvý Slovák v kategórii štvorkoliek.

CUSTOM: INDIAN CHIEF WHEELS&WAVES

Výrobca Indian Motorcycle zadal v decembri 2021 štyrom motocyklovým úpravcom špeciálnu úlohu - postaviť výnimočný stroj na základoch nového modelu Chief, ktorý predstavia na znovu oživenom festivale Wheels & Waves 2022. Najviac z 35.000 hlasov získala stavba od Tank Machine x Rise Designs s originálnym názvom Grind Machine, čo v preklade znamená mlynček.

4243.jpg

OKRUHÁRI ÚSPEŠNE UKONČILI PREMIÉROVÚ SEZÓNU

Rok 2022 bol premiérovou sezónou pre novú slovenskú moto agentúru – OKRUHÁRI. Agentúra pripravila päť dvojdňových podujatí a hodnotné ceny pre účastníkov. Záverečné septembrové podujatie na Slovakia Ringu už majú za sebou a my sme zisťovali, ako hodnotia sezónu 2022 a čo pripravujú pre rok 2023.

PREDSTAVENIE: SUZUKI V-STROM 1050/1050DE

Legenda menom V-Strom je vo výrobnom programe značky Suzuki dlhoročnou stálicou. Na trhu je už dve desaťročia. Všetko to odštartoval „litrový" DL 1000 V-Strom v roku 2002. Neskôr nasledovali aj menšie objemové verzie. Pre rok 2023 sa najviac pozornosti konštruktérov ušlo práve vlajkovej lodi tohto modelového radu.

MOTOZRAZ SVETA MOTOCYKLOV ZEMPLÍNSKA ŠÍRAVA

Legendárny Motozraz Sveta motocyklov na brehoch Zemplínskej šíravy je starší ako dve desaťročia. Po vynútenej trojročnej pauze – teda dvoch vynechaných ročníkoch sa opäť vrátil na scénu. Atmosféra bola opäť strhujúca a návštevníci potvrdili, že v tradícii chcú pokračovať.

4445.jpg

TEST:SWM SM 500 R

Supermoto, ako asi najmladšia motocyklová disciplína, vzniklo pôvodne ako zábavka čisto na okruh, či na iné uzavreté trate. Prečo však nepreniesť kus tejto jednostopej zábavy aj na bežné cesty?

4849.jpg

HONDA FEST 2022

Od roku 2001, keď česká a slovenská Honda usporiadala prvý ročník Honda Enduro Tour, sa akcia určená priaznivcom cestovania na motocykloch s krídlom v znaku teší mimoriadnej obľube. Honda Fest 2022 privítal účastníkov v krásnom prostredí Jeseníkov.

5253.jpg

TEST: ROYAL ENFIELD CLASSIC 350

Viete, ktorý je najdlhšie vyrábaný motocykel na svete? Je ním Royal Enfield Bullet, ktorý mal svoju premiéru v roku 1932. Aj keď sa model s rovnakým názvom nepretržite vyrábal neuveriteľných 90 rokov, do Európy sa prestal dovážať v roku 2020, lebo už nedokázal plniť normu Euro5. Jeho priamym nástupcom je testovaný model Classic 350, predstavený na jeseň minulého roku pod heslom „Znovuzrodenie".

5455.jpg

CFMOTO MOTOZRAZ 2022

Len kúsok od slovensko-českých hraníc, v mestečku Rožnov pod Radhoštěm sa konalo už tretie Stretnutie majiteľov a priaznivcov CFMOTO motocyklov. Bohatý program tentokrát trval celý piatok aj sobotu.

5253.jpg

TEST: HONDA CB300R

Aj v „juniorskej" triede motoriek máme rôzne extra športové modely – či už kapotované superšporty, alebo super terénne, či dobrodružné endurá. A to je len dobre. No je tu skupinka jazdcov, ktorí chcú čosi menej nápadné, niečo nadčasové, elegantné, dizajnovo jednoduché, ale pritom do detailu prepracované. Niečo ako CB 300R...

6061.jpg

LEGENDY MOTOŠPORTU: NICKY HAYDEN

Americký hrdina cestných pretekov, známy tiež pod prezývkou „Kentucky Kid", bol jednou z najvýznamnejších postáv celej histórie motošportu. Neskutočný sympaťák, ktorý bol v roku 2006 korunovaný na šampióna kráľovskej triedy, svoje pretekárske roky v paddocku MotoGP, WSBK a AMA spojil hlavne so značkami Honda a Ducati.

2637.jpg

TEST: BENELLI LEONCINO 800 TRAIL

Jedna z najstarších talianskych značiek Benelli pod ochrannými krídlami skupiny Qianjiang Group zažíva veľký rozmach. Po mimoriadne úspešných modeloch poháňaných moderným pollitrom, postupne expanduje aj do sveta väčších kubatúr. Po športovom naháči 752S rozširuje ponuku dvojica klasickejšie ladených modelov Leoncino 800 a Leoncino 800 Trail.

6667.jpg

RENOVÁCIA TATRAN 125: KONEČNE PRVÁ JAZDA

Presne pred dvoma rokmi – v septembri 2020 som spod zaprášenej plachty vytiahol starý, nepojazdný Tatran, ktorý približne 25 rokov ležal odstavený s poruchou motora. A teraz, v septembri 2022 som si konečne doprial po dvoch zimách reštaurovania a prihlasovania prvú úžasnú jazdu s nádherne vrčiacim dvojtaktným motorom. Aj keď až taká romantika to úplne nebola.

7071.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre