Časopis Svet motocyklov - jún 2024

Je hlavná sezóna a tak tu máme plné číslo testov najnovších modelov!

Časopis Svet motocyklov - jún 2024

Kto si teraz objedná a uhradí ročné predplatné časopisu Svet motocyklov v hodnote 35 Eur získa tričko zdarma! Samostatný Katalóg motocyklov 2024 si môžete objednať TU.

A čo nájdete v júnovom vydaní časopisu Svet motocyklov:

AKTUALITY

TEST: SUZUKI V-STROM 800

Značka Suzuki minulý rok vypustila do sveta na jej pomery prekvapivo veľa noviniek medzi ktorými hrali prím dve osemstovky. Okrem športového naháča GSX-8S uviedla na trh cestovné enduro strednej triedy V-Strom 800DE so slušnými terénnymi ambíciami. Tento rok rozšírila ponuku cenovo dostupnejšia verzia s menším 19-palcovým kolesom vpredu a kratšími zdvihmi odpruženia orientovaná hlavne na cesty.

1213.jpg

TEST: HONDA CB650R S E-CLUTCH

Honda vždy patrila medzi najväčších inovátorov v oblasti motocyklových prevodoviek a systémov uľahčujúcich radenie rýchlostí. Jej najnovšou technológiou je elektronicky ovládaná spojka Honda E-Clutch, s ktorou ako prvé prichádzajú štvorvalcové šesťsto päťdesiatky. Ako sa dá ľahko jazdiť, bez toho aby ste použili spojkovú páčku, sme si vyskúšali v sedle neo-retro naháča CB650R.

1617.jpg

WORLD DUCATI WEEK

Značka Ducati patrí k tým, ktoré okolo seba vytvárajú silnú komunitu zanietených jazdcov. Podpisuje sa pod tým nielen samotný charakter strojov, ich silný športový náboj a vášeň pre dizajn, ale aj akcie, ktoré fabrika, či jednotliví dovozcovia a predajcovia pravidelne pripravujú. V sezóne 2024 máme už niektoré významné podujatia za sebou, to to najdôležitejšie sa ešte len chystá!

EXKLUZÍVNY TEST YAMAHA XSR900 GP

Celý modelový rad XSR je poriadne nostalgický, inšpirovaný minulosťou. No Yamaha má blízko aj k športu, tak prečo to nespojiť? Z kombinácie histórie a športu môže vyjsť vydarený výsledok – stroj nápadne pripomínajúci historické okruhové špeciály zo slávnej éry osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Niečo také, ako je Yamaha XSR900 GP. Yamaha si pre nás pripravila predstavenie tejto špecialitky v slnečnom Portugalsku a nakrátko sme zavítali aj na slávny okruh v Estorile.

2223.jpg

MOTO GP

Tohtoročný nováčik kategórie MotoGP Pedro Acosta nepôsobí ani troška nováčikovským dojmom, skôr naopak. To čo kopec ľudí, vrátane mňa, ešte na konci minuloročnej sezóny považovali za príliš unáhlený krok, dnes môžem uprimne povedať, že to bolo jedno z najlepších rozhodnutí. Výsledkami ktoré do dnešného dňa predvádza, dokazuje, že je to jazdec na správnom mieste a ešte ani zďaleka nepovedal svoje posledné slovo a že nás v jeho podaní čakajú ešte veľké veci.

TEST MOTO GUZZI STELVIO

Príchod revolučného modelu V100 Mandello znamenal míľnik v storočnej histórii značku Moto Guzzi. Tento rok prichádza taliansky výrobca s ďalšou novinkou postavenou na základe tohto športovo-turistického modelu. S modelom Stelvio sa Moto Guzzi vracia do konkurenciou nabitej kategórie cestovných endúr. Spojenie talianskeho dizajnu, športového charakteru a cestovateľských schopností vyzerá veľmi lákavo.

3031.jpg

TEST KTM 990 DUKE

Trošku som vás zmiatol. Toto predsa nie je Super Duke, ale len najnovšia generácia modelu KTM Duke. So zväčšeným objemom na 947 ccm. Na prvý pohľad sa však neskutočne podobá na nový 1390 Super Duke R a rovnako neskutočne dobre aj jazdí. Akurát s väčšou ľahkosťou. A samozrejme aj nižším výkonom, takže taká odľahčená verzia Lite.

3637.jpg

MOTOTURISTIKA INDONÉZIA A VIETNAM

Ak prstom na mape zablúdite do Indonézie, ste už ďaleko na východe, skoro až v Austrálii. Indonézia je štát, ktorý vraj tvorí viac ako 17.500 ostrovov. Zájsť tam na motorke je preto takmer nemožné. Ak však túžite spoznávať takúto exotiku zo sedla motorky, je tu možnosť sadnúť do lietadla a jednostopé približovadlo požičať na mieste. Takto nejako svoje putovanie začali aj Ľuboš s Petrom...

4041.jpg

TEST VANDERHALL VENICE GTS

Niekedy nie je najpodstatnejšie aký druh pocitu prežívame... Niekedy viac záleží na tom ako intenzívne ho prežívame.

4647.jpg

TEST CAN-AM RYKER 900 RALLY

Trojkolky značky Can-Am sa stali doslova fenoménom. Podmanili si ľudí svojským charakterom, nezameniteľným štýlom a špecifickými jazdnými vlastnosťami. Najskôr to boli modely Spyder, pred zhruba piatimi rokmi k nim pribudli menší súrodenci menom Ryker. A nepochybne to bol krok správnym smerom.

5253.jpg

TEST TRIUMPH TIGER 900 GT PRO

Angličania nikdy neboli môj najobľúbenejší národ. Ale čím starší som, tým viac sa mi páči ich prízvuk, ich suché vtipy a v neposlednom rade hlavne aj ich najnovšie motorky. Nová ľahučká deväťstovka Tiger je jednou z nich a teraz, v najnovšej generácii si ma získala ešte viac. Bez ďalšieho otáľania: "Let's go!" Poďme sa pozrieť na to, aký bude váš život s novým Tigrom 900 modelového roku 2024.

5859.jpg

CUSTOM HARLEY SPORTSTER GP

Americký Harley-Davidson je značkou, ktorá je s klasickými customovými motorkami spojená asi ako žiadna iná. Práve preto sa čudujem, že sme v rubrike Custom nejaký ten Harlejík dávno nemali. Aj keď sa samozrejme v tomto prípade nejedná o žiadnu čopproidnú klasiku, ale o nádherný café racer v štýle dobových súťažných špeciálov.

6263.jpg

TEST SEGWAY AT5 L EPS

„Päťka" je najčerstvejším prírastkom v rodine štvorkoliek značky Segway. A zároveň aj najmenší člen, čo sa týka zdvihového objemu. Necíti sa však menejcenná. V úplnom základe je cenovo najdostupnejšou štvorkolkou tohto výrobcu, no v ponuke sú aj väčšie a lepšie vybavené verzie, ktoré sú už plnohodnotnými pracovnými strojmi. Tak ako testovaná AT5L EPS.

6465.jpg

TEST SUR-RON STORM BEE

Nie som fanúšikom elektromobility, ale vedel som, že táto vlna zasiahne aj motorky. Myslel som si, že mňa sa to už nedotkne. Doba však ide rýchlo a dožil som sa. Prvé oficiálne testovanie elektrickej motorky mám za sebou. Nádych, výdych, idem na to...

6869.jpg

TEST VOGE SR1 125i GT

Aj keď je značka Voge relatívne mladá, sortiment modelov rôznych kategórií je už slušne široký. Celkom logicky musel pribudnúť aj zástupca kategórie, ktorá patrí k tým najpredávanejším. Kubatúra 125, zvlášť v skútrovej podobe, je jednoducho veľmi dôležitá. Výrobca si to uvedomuje a do boja vysiela na prvý pohľad nenápadný, ale dobre vybavený strojček. Jeho revírom sú ulice a uličky miest.

7071.jpg

TEST MP KORADO SUPERMAXI

Časy, keď do fabrík každé ráno smerovali davy ľudí na bicykloch a mopedoch sú síce dávno preč, ale Babetty, či Koráda z našich ciest ešte úplne nevymizli. Tešia sa obľube nadšencov, ktorí ich držia pri živote a v ich sedlách si vychutnávajú dokonalú nostalgiu a závan socialistického motorizmu. No okrem týchto sympatických veteránikov je tu ešte jedna možnosť, ako osedlať moped...

7273.jpg


.

Buďte s nami v kontakte

Komentáre