Časopis Svet motocyklov - máj 2024

Na stánky dorazilo májové vydanie časopisu Svet motocyklov, tak ho nepremeškajte... A čo v ňom nájdete?

Časopis Svet motocyklov - máj 2024

AKTUALITY

EXKLUZÍVNY TEST: SUZUKI GSX-S1000GX

Agresívny dizajn, väčší komfort a poriadna nálož asistenčných systémov definuje prvý litrový crossover v ponuke značky Suzuki. Vďaka kombinácii osvedčeného štvorvalca z legendárneho superbiku K5 a výborne fungujúceho elektronického podvozku ponúka nová GSX-S1000GX poriadnu dávka športového vyžitia.

1213.jpg

TEST PRILBY: HJC RPHA1

Prilba HJC RPHA1 bola navrhnutá a vyvinutá počas niekoľkých rokov sústredeného úsilia a zásadnej spätnej väzby od špičkových športovcov svetovej triedy MotoGP. Poprední inžinieri HJC sa pustili do práce a vytvorili pretekársku prilbu, ktorá je skutočne hodná špičkových športovcov z celého sveta. RPHA1 je ten istý model, ktorý používajú profi jazdci HJC v MotoGP aj WorldSBK a dostupná je aj pre bežných zákazníkov.

TEST: HARLEY DAVIDSON PAN AMERICA SPECIAL

Keď Harley-Davidson pred pár rokmi prezentoval zámer vytvoriť cestovné enduro, mnohí sa čudovali. Pre niektorých to dokonca znelo ako zlý vtip. Enduro jednoducho nepasovalo do doterajšej koncepcie zámorskej značky. No vo finále sa ukázalo, že nebol to zlý vtip a dokonca to nebol vôbec zlý nápad!

1819.jpg

TEST: HONDA NX 500

Ešte stále je na Slovensku veľa ľudí, ktorí sa pri výbere dopravného prostriedku riadia rozumom. Chcú prostriedok spoľahlivý, s akceptovateľnou spotrebou, nízkym PZP, jednoduchým a lacným servisom, schopný ísť cestou- necestou. Auto musí byť štvordverové, s čo najväčším kufrom a ešte keby malo klímu... No nekúp to. Ja sa osobne na motorky pozerám inak ako Slovák na auto...

2425.jpg

TEST: BMW R 12

„Býval dobrým policajtom, ale spáchal ten najhorší hriech, pretože svedčil proti skorumpovaným kolegom. Snažili sa ho zabiť. Namiesto toho zabili ženu, ktorú miloval. Obvinený z vraždy teraz jazdí krajinou. Štvanec, ktorý loví štvancov. Odpadlík..."

2829.jpg

PREDSTAVENIE: ČIŽMY ALPINESTARS TECH 10

Značka Alpinestars inovovala svoj top model motokrosových čižiem s označením Tech 10. Hlavným zámerom bolo zvýšenie bezpečnosti a komfortu, ale pozadu nezostal ani dizajn. Výrobca pridal viaceré atraktívne limitované edície a k najčerstvejším prírastkom patrí limitka s označením Coast.

TEST: VOGE 350 AC

350-ka je priamym nástupcom modelu 300 AC. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide len o dizajnový facelift, nie je to však pravda a zmenilo sa toho skutočne dosť. Nová generácia je jemne urastenejšia, dospelejšia, no stále prítulná aj pre nižších jazdcov. Čo je ešte podstatnejšie, jednovalcový agregát bol nahradený dvojvalcom, čo prinieslo podstatný nárast výkonu a zábavnejší charakter.

3637.jpg

PREDSTAVENIE: RAVEN WORKSHOP

Sedadlo je na prvý pohľad nenápadná časť motorky, no asi nikto nepochybuje, že je zároveň jednou z najdôležitejších častí. Má zásadný vplyv na komfort a tiež na ovládateľnosť stroja. Výrobcovia na to pri návrhu myslia, no pochopiteľne, nedokážu vyhovieť každému. Našťastie tu máme šikovných majstrov, ktorí dokážu pôvodné sedadlo nahradiť novým kúskom, ktorý bude mať iný tvar, iné zloženie, iné vlastnosti a v neposlednom rade aj iný – lepší dizajn. Presvedčili sme sa o tom v dielni Raven Worskshop v Kolárove.

4041.jpg

TEST: GASGAS SM 700

My vo Svete motocyklov nie sme vôbec rasisti. Nemusí byť každá motorka beloška a páči sa nám aj žltá, modrá, oranžová a dokonca i červená. Bez ohľadu na farbu pleti, každé supermoto má rovnaký priestor v našom časopise. To dnešné je jednoznačne červené. No tak trochu vlastne aj oranžové.

4243.jpg

TEST: TRIUMPH SPEED 4OO

Bejby Bonneville, alebo lepšie povedané Bejby Speed Twin. Tak presne ten sme potrebovali! Triumph nám už dlho sľuboval dostupné mini klasiky pre všetkých s vodičákom A2. A ja mám dnes to šťastie vyskúšať na vlastnej koži túto na prvý pohľad veľmi podarenú novinku s jednoduchým menom Speed 400.

4849.jpg

EKLUZÍVNY TEST: INDIAN SCOUT

Priznám sa, vôbec som si nemyslel, že by som mohol byť vhodný typ zákazníka na kúpu americkej motorky. Jedine že by to bol Indian FTR 1200. Ale po nedávnom výlete do Kalifornie som sa normálne že zabuchol do niečoho, čo by som si doteraz vo svojej garáži nevedel ani predstaviť. Najnovší Indian Scout je kus chlapskej motorky, ktorú by som tam jednoznačne potreboval raz mať.

5253.jpg

CUSTOM BMW R100RS

Bavoráčika sme tu dávno nemali! Asi som to robil úmyselne, pretože sa prerábajú tak hromadne, až sa z toho stal úplný mainstream. Každopádne táto stavbička R100RS z japonskej dielne Wedge Motorcycle ma ako prvý boxer po dlhšej dobe poriadne chytila za srdce.

5859.jpg

TEST: QJMOTOR SRT 700 X

Značka QJMOTOR, ktorá je na našom trhu tohtoročnou novinkou, má bohato zastúpenú kategóriu cestovných endúr strednej triedy. Viaceré z nich sme si vyskúšali na juhu Španielska. Okrem horúcich noviniek medzi nimi nechýbala ani staršia 700-vka rovno v dvoch verziách. S prívlastkom X v názve pred nami stojí dobrodružnejšie ladené prevedenie, ktoré na prvý pohľad spoznáte podľa vypletaných kolies.

6061.jpg

EXKLUZÍVNY TEST: CFMOTO X850 TOURING A X1000 TOURING

Svetoznámy Masarykov okruh v Brne hostil v apríli celkom iné stroje, na aké bol doteraz zvyknutý. Európsku premiéru tu mali štvorkolky CFMOTO, konkrétne úplne nové dvojičky X850 a X1000. CFMOTO je už pevnou súčasťou ponuky prémiových dvojvalcových štvorkoliek a aktuálne novinky sú toho jasným dôkazom. Možno sa to nezdá, ale asfaltový okruh nie je zďaleka to jediné, čo sa dá v areáli Masarykovho okruhu nájsť. Nebola núdza ani o drsný terén, aký k pracovným štvorkolkám jednoznačne patrí.

6465.jpg

PREDSTAVENIE: SCRUB DESIGNZ

Motorkári milujú individualitu. Na chopproch si kedysi vešali kožu a strapce, na dobrodružných turistoch sú zasa obľúbené vlajočky, či značky krajín, ktoré prebrázdili. A v teréne? Tam sa to zdá ako zbytočné, ale paradoxne práve tam sú možnosti individualizácie doslova neobmedzené!

7071.jpg

TEST: YAMAHA XMAX 300 TECH MAX

Ako už názov napovedá, model XMAX 300 Tech MAX dostal do vienka maximum toho, čo dnes dokáže ponúknuť prémiový skúter strednej triedy. Nadštandardná výbava a komfort sa tu snúbi s ľahkou ovládateľnosťou a dynamikou športového skútra.

7273.jpg

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre