Časopis Svet motocyklov august-september 2023

Do stánkov dorazilo ďalšie číslo časopisu Svet motocyklov a čo v ňom nájdete?

Časopis Svet motocyklov august-september 2023

EDITORIAL

AKTUALITY

TEST: INDIAN CHALLENGER

Keď značka Indian Motorcycle v roku 2020 predstavila svoj revolučný model Challenger, skalným priaznivcom veľkých motocyklov v štýle bagger mohol pripadať ako prízrak. Kombinácia kvapalinou chladeného V-Twinu s rozvodom SOHC a rámu z hliníkovej zliatiny je na americké pomery dosť nevídaná. Vďaka nadštandardného výkonu, ovládateľnosti a prvotriedneho komfortu však ponúka zážitok z jazdy na ktorý sa nezabúda.

1617.jpg

TEST: CAN-AM SPYDER RT LIMITED

Na pomyselnom vrchole ponuky trojkoliek z produkcie značky Can-Am stojí model RT. Veľký turistický krížnik s pôsobivým vzhľadom, majestátnymi rozmermi a slušnou výbavou sľubujúcou komfort pre dvojčlennú posádku je dokonale vyzbrojený aj na dlhé cesty naprieč kontinentom.

2021.jpg

CUSTOM - BMW R18 THECROWN

BMW má tento rok stovku a toto je jeden z darčekov, ktorý si k oslavám Bavoráci darovali. Nemecký úpravca Dirk Oehlerking stvoril toto neskutočné dielo s označením The Crown – kráľovská koruna. Výstižnejšie pomenovanie si snáď ani nemohol vybrať – toto je na prvý pohľad úprava hodná kráľovského dvora.

2425.jpg

TEST: CFMOTO 450SR

Tohtoročnou novinkou 450SR vstúpila značka CFMOTO do sveta dospeláckych superšportov. Poviete si, 450-ka, čo už na nej len môže byť dospelácke? Dizajn prezrádza ambiciózneho športovca. Lenže nie sú to len nafúknuté kapotáže okolo malého motora a našuchorené pestrofarebné perie, ktorým by chcel stroj zaujať? Srandy bokom, 450SR funguje skutočne seriózne!

2627.jpg

MOTOTURISTIKA: MOTOPÚŤ PO CESTE CYRILA A METODA 2/2

V minulom čísle sme zverejnili prvú časť cestopisu o motopúti po Európskej kultúrnej ceste sv. Cyrila a Metoda. Tú absolvovala partia motorkárov od Nitry, ktorá sa rozhodla, že prejde na motorkách do Solúnu po novej Európskej kultúrnej ceste sv. Cyrila a Metoda. Prečítajte si druhú časť rozhovoru s Andreikou Bakošovou, ktorá túto motopúť zorganizovala.

3031.jpg

TEST: SUZUKI GSX-8S

Pre značku Suzuki je charakteristické využitie osvedčených konštrukcií a motorov na základe ktorých stavia spoľahlivé stroje za rozumnú cenu. Preto mnohých prekvapilo predstavenie dvoch modelov s úplne novým radovým dvojvalcom. Spolu s cestovným endurom V-Strom 800DE japonský výrobca uviedol tento rok na trh i športový naháč strednej triedy GSX-8S, ktorý chce osloviť široké spektrum jazdcov.

3435.jpg

TEST KTM 790 ADVENTURE

KTM po roku sľubovania konečne vrátila na trh model 790 Adventure ako dostupnejšiu alternatívu k modelom 890 Adventure a 890 Adventure R. Len v cestnejšej verzii, s vynoveným dizajnom v štýle drahších modelov, s takmer kompletnou elektronickou výbavou no vo výrazne dostupnejšej cenovej hladine.

3839.jpg

LEGENDY MOTOŠPORTU - KENNY ROBERTS JR

Pôsobivá kariéra tohto Američana si rozhodne zaslúži našu pozornosť. Počas svojho štrnásťročného jazdenia na svetovej úrovni predviedol niekoľko nezabudnuteľných výkonov, ktorým rozhodne kraľuje zisk svetového titulu z roku 2000. Pre mnohých jazdcov sa stal neprekonateľným súperom - hlavne na mokrom povrchu.

TEST: HONDA ST125 DAX

Honda má za sebou kratšiu históriu ako niektoré americké, či európske značky. Napriek tomu sa výrobcovi podarilo vytvoriť viaceré legendy, ktoré v minulosti doslova „zaplavili" svet. Týka sa to predovšetkým malých, „milých" strojčekov ako sú SuperCub, či drobec menom Monkey. Jedným z takýchto legendárnych a netradičných strojov je aj Dax a niet sa čo čudovať, že ho fabrika v časoch retro ošiaľu opäť oživila.

4445.jpg

TEST: YAMAHA MT-10 SP

Keď Yamaha pred desiatimi rokmi uviedla na trh svoj prvý model radu MT, úplne tým zmenila pohľad na svet motocyklov. Písmená MT (Monster Torque) pripomínajú, že vývojári sa zamerali na krútiaci moment a hravosť motocyklov, vďaka čomu môžete v ich sedle zažiť výnimočné emócie. Na samom vrchole kategórie Hyper Naked stojí super naháč MT-10 SP, ktorý v sebe spája to najlepšie z ponuky japonských a európskych výrobcov. Toto je najtemnejšia strana Japonska v podaní Yamahy.

MOTO GP

Motocyklová sezóna seriálu MotoGP sa nám po letnej pauze opäť naplno rozbehla. A okrem samotného pretekania sa nám taktiež začali riešiť prestupy jednotlivých jazdcov, dokonca aj tých, ktorí majú ešte stále platné zmluvy aj na budúcu sezónu. Asi najhoršiu sezónu v histórii zažívajú japonské továrne, ktoré okrem technických problémov musia riešiť aj tie jazdecké. Skúsme sa v krátkosti pozrieť na to, čo už je jasné a kde naopak to bude ešte veľmi zaujímavé. Odhliadnuc od všetkých rokovaní, ktoré stále prebiehajú a ešte aj nejakú dobu budú trvať, si môžeme byť istí, že nás do konca sezóny ešte čaká poriadna kopa skvelých súbojov a predbiehacích manévrov.

TEST: MV AGUSTA BRUTALE 8OO

MV Agusta je späť v hre! Teda nie, že by niekedy bola úplne mimo hry, ale vďaka novej sile v podobe novej distribučnej siete to s budúcnosťou tejto legendárnej talianskej značky vyzerá oveľa lepšie. Ale vás určite bude zaujímať skôr to, ako sa na MV Aguste aktuálne jazdí. Pravdu povediac úplne rovnako ako vždy – úplne Brutálne!

5657.jpg

VESPA WORLD DAYS

Podujatie Vespa World Days je každoročným stretnutím priaznivcov značky Vespa z celého sveta. Tento rok sa akcia konala v Interlakene vo Švajčiarsku. Zavítal sem aj Signor – člen Vespa Klubu Slovakia a Vespa Košice. Signor sa k skútrom dostal netradične. Ako dlhoročný motorkár si po 16 rokoch v sedle kúpil malý kúsok Talianska. Na Vespa Primavera 125 toho zdolal naprieč Európou viacero výletov, dokonca v jej sedle navštívil aj Maroko. Tohtoročnú cestu na Vespa World Days však absolvoval už so novou Vespa GTS 300.

TEST: VOGE SR4 MAX

Značka Voge sortiment svojich dvojkolesových strojov poriadne rozšírila a okrem endúr cestovných aj terénnych, naháčov športových aj klasických tu nájdeme aj maxiskúter strednej triedy. Ako to už s vozidlami tohto druhu býva, skútrik nie je odsúdený len na celoživotnú drinu v uliciach veľkomesta, ale veľmi dobrú službu urobí aj pri dobrodružnom dovolenkovom putovaní.

6465.jpg

TANEC SLNKA 2023

Hudobno – motorkársky festival s názvom Tanec slnka sa stal už neoddeliteľnou súčasťou kalendára podujatí. Tradične sa koná posledný júlový víkend v rekreačnom stredisku Dubník pri Starej Turej. Tento rok to bol už jubilejný dvadstaty ročník...

Buďte s nami v kontakte

Komentáre