Juraj Varga potvrdil účasť na Rally Dakar 2024

Najúspešnejší Slovák v kategórii Quad Juraj Varga potvrdil účasť na Rally Dakar 2024. Ešte pred tým sa ale zúčastní posledného podujatia seriálu FIM Rally-Raid World Cup, ktoré sa koná v Maroku v dňoch 12.-18.10.2023.

Juraj Varga potvrdil účasť na Rally Dakar 2024

„Ideme na Rally Dakar 2024. Všetko je pripravené, potvrdené, zaplatené. Teraz nás ale ešte čaká Maroko," privítal nás spokojný a vysmiaty Juraj Varga.

V rámci podujatia Rallye du Maroc 2023 sa bude konať finále svetového poháru FIM Rally-Raid World Cup. Juraj Varga v hodnotení spomínaného seriálu priebežne okupuje tretie miesto so ziskom štyridsaťšesť bodov a práve v Maroku má možnosť vybojovať lepšie umiestnenie. Všetko však záleží na tom, ako zvládne odjazdiť súťaž, ale aj na tom, ako bude fungovať technika.

Smerujeme na jednu z najdôležitejších súťaží v sezóne. Všetko je pripravené a naše sprievodné vozidlo s mechanikmi je už na ceste do Maroka. Seriál sa skladá z piatich súťaží. Prvou bol Rally Dakar 2023, potom nasledovalo podujatie v Abu Dhábí. V Mexiku sme sa súťaže nezúčastnili, stalo sa tak kvôli logistike a nesmierne náročnému plánovaniu. Štvrté podujatie v Argentíne som absolvoval, no a teraz bude Maroko ako finálové piate podujatie. Škoda toho Mexika, keďže nám chýbajú nejaké body. Napriek tomu by som rád zabojoval o druhé miesto konečného absolútneho poradia, dokonca je tu ale iba teoretická možnosť posunúť sa až na prvé. Ale to je šanca asi jedna k tisícom. Všetko je otvorené a teraz pred súťažou by som nerád špekuloval o tom, ako to dopadne," vysvetlil pred odjazdom Juraj Varga.

photo06102022171837.jpg


Juraj Rally du Maroc absolvoval už dvakrát, pričom v sezóne 2021 tu bojoval o vstupenku na Rally Dakar 2022. Teraz o ňu bojovať nemusí, keďže jeho účasť je už potvrdená a Juraj sa určite zúčastní Rally Dakar 2024.

„Áno, prvýkrát som Maroko absolvoval v roku 2021. Musel som si tu vybojovať vstupenku na Dakar. Teraz idem bojovať o konečné umiestnenie v rámci tohtoročného seriálu FIM Rally-Raid World Cup, ale zároveň súťaž beriem aj ako prípravu na Rally Dakar 2024. Ten určite absolvujem, všetko je potvrdené, dohodnuté a zaplatené. O cieľoch na Dakare však teraz hovoriť nechcem, môžem iba prezradiť, že minulý rok bol cieľ dojazdiť do cieľa a bolo z toho štvrté miesto. Tento rok by som chcel viac, ale treba si uvedomiť, že Dakar je najťažšou súťažou na svete, trvá dlhých štrnásť dní a všetky ciele môžu skončiť už v prvej etape. Takže uvidíme ako to bude. Jedno je isté, na Rally Dakar 2024 idem," doplnil Juraj Varga.

Do štartu Rally Dakar 2024 ostávajú ešte necelé tri mesiace a tak sa Juraj musí predovšetkým sústrediť na Rallye du Maroc 2023. Táto súťaž sa bude konať v termíne 12. – 18.10.2023. Zahŕňa v sebe päť samostatných etáp a úvodný prológ. Účastníkov čaká trať o celkovej dĺžke dvetisícdvestoštyridsať kilometrov. Na trati budú na všetkých čakať rôzne podklady, od tvrdej skaly, cez štrk, až po jemný piesok a pieskové duny. Čo sa týka meraných úsekov, tých ako sme už spomínali bude päť a jeden prológ, pričom ich súhrnná dĺžka bude tisícštyristosedemdesiat kilometrov. Štart súťaže bude v meste Agadir a cieľ v meste Merzouga. Ako sa darí Jurajovi Vargovi na Rallye du Maroc 2023, o tom vás budeme v priebehu súťaže informovať.

Oficiálna web stránka Rallye du Maroc: https://rallyemaroc.com/en/

Text: Miro Majláth
Foto: MM photography ; Rallye du Maroc web

Zdroj:SMF

Buďte s nami v kontakte

Komentáre