Martin Vaculík v Prahe vstúpil do klubu hviezd

Speedway Grand Prix pokračovala štvrtým podujatím seriálu 2024 v hlavnom meste ČR v Prahe, na svetoznámom štadióne Markéta.

Martin Vaculík v Prahe vstúpil do klubu hviezd

Aj napriek nepriaznivým predpovediam počasia, mierili do českej metropoly stovky slovenských fanúšikov, aby podporili Martina Vaculík v obhajobe jeho minuloročného víťazstva. Martin to dokázal!

Dážď poriadne potrápil organizátorov, ale aj fanúšikov v Prahe. No stálo to za to. Dráha bola ušetrená návalov dažďových kvapiek vďaka jej prekrytiu nepriepustnými plachtami. Ukázalo sa to ako kľúčové. Nič potom už nestálo mierne zrýchlenému začiatku pretekov v ceste.

Martin Vaculík už od úvodu ukazoval, že sa na pražskej dráhe cíti ako doma. V prvej jazde síce prehral pekný súboj s obhajcom svetového titulu Bartoszom Zmarzlikom, no treba povedať, že v tom čase ešte dráha neposkytovala veľa možností k predbiehaniu. Potom to už ale bol koncert nášho pretekára. Väčšinu jázd vyhrával systémom štart-cieľ. Z výjazdu prvej zákruty si zvyčajne poradil so súpermi, prípadne v nájazde do druhej zákruty odrazil atak niektorého z nich a potom si v pohode v ideálnej stope dojazdil do cieľa po víťazstvo, mnohokrát aj s náskokom. Fanúšikovia na štadióne doslova šaleli. Veď okrem stoviek Slovákov, fandili Martinovi aj Česi. Ich domáci zástupcovia totiž zaostali za očakávaniami.

Martin sa nenechal vyviesť z víťazného konceptu ani v nadstavbovej časti pretekov, keď ovládol semifinále a pre finále si mohol vyberať dráhu ako prvý. Z modrej dráhy doslova vyletel dopredu a keď sa jeho súperi zasekli do súboja medzi sebou, nemal prakticky problém za obrovského jasotu celého štadióna, zvíťaziť. To všetko mohli vidieť aj fanúšikovia na Slovensku vďaka priamemu prenosu RTVS.

Martin Vaculík svojim tretím víťazstvom v rade na pražskej Markéte vstúpil do klubu elitných jazdcov, všetko majstrov sveta. Od roku 1995, kedy sa začal jazdiť seriál Grand Prix dokázali trikrát za sebou vyhrať tú istú GP iba Jason Crump a Tai Woffinden a to akurát tiež v Prahe. Rekordérom je zatiaľ Tomasz Gollob, ktorý vládol v GP Bydgoszcze štyrikrát za sebou bez prerušenia (celkovo s prestávkami ju vyhral sedemkrát). Jediné čo chýba Martinovi v zbierke oproti spomínaným jazdcom je titul majstra sveta.

vaculik7823large.jpg

Martin Vaculík (fimspeedway.com): „Aký to pocit? Verte mi, je to úžasné. Teraz naozaj neviem, čo povedať. Mám toľko pozitívnych emócií. Pamätám si, keď som bol junior. Na tejto trati v Prahe som s viacerými kamarátmi z Čiech. V mojich spomienkach zostali všetky SGP, ktoré som tu ako mladý videl. Každoročne som tu s otcom bolRaz a bolo to pre mňa ‚Wow!' Boli tu všetky moje idoly a bolo to úžasné. Teraz som tu a som súčasťou Speedway GP. Veľmi ma to teší. Veľmi ma to baví a som veľmi rád, že som v pozícii, v akej som. Som za to naozaj vďačný."

44448218019026465935277602279832485269016399n.jpg
vaculikcelebrates5390large.jpg

V priebežnom poradí sa náš reprezentant dostal naspäť do prvej šestky, je piaty a opäť má na dosah boj o medaily. Naopak Bartosz Zmarzlik mierne zvýšil svoj náskok vo vedení a mieri tak za svojim piatym titulom majstra sveta. Cesta je však ešte ďaleká. Na jazdcov totiž čaká ešte sedem podujatí Speedway Grand Prix a stať sa môže hocičo. Pozitívom je, že už pred Prahou sa Martin vyjadroval, že teraz prichádzajú dráhy, ktoré mu sedia. Okrem tej vo Vojense, no aj tam sa chce slovenský pretekár popasovať o čo najlepšie umiestnenie.

Najbližšie pokračuje Speedway Grand Prix 15. júna vo švédskej Mallile, kde bude Martin obhajovať minuloročné striebro.

vaculik3631large.jpg

Zdroj: speedwayclub.sk/ fimspeedway.com
Foto: FB/ fimspeedway.com

Buďte s nami v kontakte

Komentáre