SEA-DOO WAKE PRO 230 & Zuzana Vráblová

Prvých päť slov, ktoré ma napadne pri predstave dokonalého dňa? Teplo, slnko, voda, dovolenka a ako piate jednoznačne vodný skúter. Dnes som zažil takýto dokonalý deň a dokonca aj vo výbornej spoločnosti. Spolu so šesťnásobnou majsterkou sveta vo „wejkskejtingu" som si vyskúšal top model od Sea-Doo, ktorý je stvorený v prvom rade na vodné športy – Wake Pro 230.

SEA-DOO WAKE PRO 230 & Zuzana Vráblová

Zuzana, Zuzana

Zuzana Vráblová patrí jednoznačne medzi moje najobľúbenejšie slovenské športovkyne. Po prvé preto, že veľa športov nesledujem. A keď už niečo sledujem, musí to byť aspoň trošku outdoorové a hlavne adrenalínové. A šport zvaný wakeskate je presne taký! Okrem toho je to dokonalý letný vodný šport, takže takéto zábavky u mňa vyhrávajú na plnej čiare. A keď sa k tomu pridá fakt, že je Zuzana 6 násobnou majsterkou sveta vo „wejkskejte", tak už to môže tromfnúť asi len ďalší fakt, že sa znovu po troch rokoch stretávame pri testovaní vodného skútra Sea-Doo na jej domácej piešťanskej Sĺňave. Známa piešťanská vodná nádrž na Váhu prevádzkuje okrem vodného vleku aj ťahanie vodných športovcov na motorových lodiach, takže je to ideálne miesto na vrčanie na vode (pozor, len pre členov klubu!) a rozprávanie o Zuzaninych projektoch, ktoré sú spojené nielen s jej wakeskate športom. Aj keď na 99 percent vlastne hlavne s vodou.

1a0a5381-copy.jpg

ZUZANA JE JEDNÝM Z MÁLA PROFESIONÁLNYCH ŠPORTOVCOV NA SLOVENSKU, KTORÍ PATRIA DO OFICIÁLNEHO TÍMU RED BULL ŠPORTOVCOV, ČO UŽ JE CELKOM PEKNÝ ÚSPECH A PRESTÍŽ ZÁROVEŇ. „SPOLU S RED BULL-OM PRIPRAVUJEME TENTO ROK JEDEN VEĽMI ZAUJÍMAVÝ WAKESKATE PROJEKT." MY VIEME, ČO TO BUDE, ALE JE TO EXTRA TAJNÉ, TAKŽE NEMÔŽEME POVEDAŤ. KAŽDOPÁDNE JE SA NA ČO TEŠIŤ!

1a0a5366-copy.jpg

Wakeskate

Hneď na začiatok malá wikipédia športu wakeskate. Vodné lyže si vie predstaviť každý a mnohí z vás určite videli aj wakeboarding, čo je kĺzanie po hladine na doske, ktorú má športovec upevnenú napevno – nohy sú zasunuté v neoprénových papučiach a tie sú pripevnené priamo na doske alebo pomocou viazania. Pri disciplíne wakeskate na doske stojíte podobne ako na skateboarde - len tak na voľno, takže je náročnejší na učenie. Naboso ... alebo v špeciálnych teniskách – no vďaka tomu dokážete robiť oveľa zábavnejšie veci, náročnejšie triky a je to skutočný adrenalínový šport – ako mi postupne vysvetľuje Zuzana. „Na ťahanie sa u nás tradične používa hlavne vlek. Ťahanie za vodným skútrom som objavila až počas mojich tréningov na Floride v USA. Je to iný druh ťahania aj v porovnaní s ťahaním za člnom, vznikajú iné vlny, dajú sa robiť iné triky, je to wakeskate na americký spôsob, čo sa mi hneď zapáčilo. A tak som po návrate hľadala spôsob, ako takéto niečo realizovať aj u nás."

1a0a5288-copy.jpg
1a0a5296-copy.jpg

S podporou BRP Slovensko

„Mala som šťastie, pretože som natrafila na Petra Kvasňovského z BRP Slovensko, s ktorým sme si perfektne sadli a začali v tomto smere zaujímavú spoluprácu. A v nej teraz pokračujeme vďaka tomuto modelu Sea-Doo Wake Pro 230, ktorý môžem využívať počas svojich tréningov na Slovensku celú sezónu." A ja sa z tejto spolupráce teším úplne rovnako, pretože si tento krásny májový deň môžem na vlastnej koži vyskúšať vodný skúter s výkonom 230 koní! Kanadská značka Sea-Doo má vo svojom programe jednoznačne bezkonkurenčnú ponuku vodných skútrov nielen čo sa týka rôznorodosti. Novinkou v roku 2023 je napríklad úplne nový segment – expedičný skúter Expedition, s ktorým sa Zuzana na začiatku júna plaví takmer po celej dĺžke Dunaja. Ale o tom až nabudúce. Teraz je dôležité to, že má Sea-Doo špeciálne skútre na vodné športy – Wake 170 a Wake Pro 230.

1a0a5285-copy.jpg
1a0a5305-copy.jpg

Wake Pro 230

Wake Pro má vo výbave špeciálne vychytávky určené na vodné športy, ako je napríklad zadná vysúvateľná hrazda na upevnenie lana, platforma na upevnenie dosky, či špeciálny tempomat, ktorý dovoľuje rovnomerné ťahanie lyžiara / wakeboardera / wakeskatera. No inak je to vo svojej podstate zároveň celkom slušne vybavený rodinný skúter s trojsedadlom, veľkou zadnou platformou, vysúvateľným schodíkom na ľahké nastupovanie z vody a hromadou elektroniky ako je napríklad moderné vode odolné Bluetooth audio (otestované, vážne veľmi hlasné). Novinkou posledných rokov je v Sea-Doo aj plne farebná digitálna prístrojovka u top modelov vrátane Wake Pro – samozrejme s konektivitou. Aj keď mne vždy robí radosť hlavne jazdná elektronika, ktorej je tu tiež dosť. Sea-Doo má jednu parádnu vychytávku, ktorou je systém iBR - inteligentná vodná brzda a spiatočka, ktorá funguje po stlačení páčky veľmi intuitívne podobne ako brzda na motocykli. A od sezóny 2021 používajú top modely Sea-Doo aj ďalší super systém s označením iDF, ktorý pomôže ľahučko prepláchnuť upchatú nasávaciu komoru od vodných rias, čo býva pri jazde na jazerách celkom tradičný problém. Systém na mieste po stlačení tlačidla iDF na 12 sekúnd prepne otáčanie vodnej trysky na spätný chod a silný prúd vody odstráni riasy či iné predmety z nasávacej mriežky. Výborné!

1a0a5388-copy.jpg

230 koní adrenalínu

Vodné skútre Sea-Doo vo väčšine prípadov používajú štvortaktný radový trojvalec Rotax 1630 ACE s objemom 1.630 ccm a výkonom od 130 do 300 koní v závislosti od modelu a výpomoci kompresoru. Model Wake má napríklad 170 koní bez kompresoru a testovaný Wake Pro 230 koní vďaka systému „supercharger". Výhoda kompresoru oproti turbu je tá, že je výkon okamžitý a 230 koní na vode je už veľmi slušná dávka nielen na ťahanie vodného športovca, ale aj na poriadne adrenalínovú rýchlu jazdu. Vďaka systému VTS si nastavíte ponorenie zadnej časti pri jazde, čo hlavne ovplyvňuje odľahčenie prednej časti, takže viac responzívnosti pri zatáčaní alebo nadvihnutý predok pre rýchlejšiu a komfortnejšiu priamu jazdu. A k tomu tri jazdné režimy (Sport, Eco, Slow) a dodatočný jazdný Ski mode, ktorý funguje vlastne ako tempomat, aby ste športovca za sebou mohli ťahať rovnomernou rýchlosťou bez väčších výkyvov. „Ja využívam na ťahanie najčastejšie kamoša Matúša, ktorý sa profesionálne venuje ťahaniu vodných lyžiarov a wakeboarderov s motorovým člnom tu na Sĺňave," hovorí Zuzana, ktorá bola počas mojej návštevy v procese zotavovania po operácii, takže som si ťahanie wakeskejtu nemohol naživo pozrieť.

seamy23wakepross230-kopie.jpg

Slnko svieti, vodný skúter láka

Wake Pro 230 je okrem stabilného ťahania vodných športovcov aj jedna neskutočná adrenalínová letná hračka. Výkon, náklony, adrenalínové zrýchlenie aj spomalenie, hromada praktickej elektroniky, super hudba a dostatok priestoru pre celú rodinu. Vďaka patrí firme Imidjex / BRP Slovensko za super príležitosť na zvezenie a rovnako veľká vďaka Zuzke za príjemne strávený čas pri nadšenom rozprávaní, aj pri jazdení na vode. Takto má vyzerať dokonalý letný deň!

rotax1630engine300hp.jpg

TEXT: MASSIMO, FOTO: AUTOR

Článok bol zverejnený v časopise Svet motocyklov 072023

Buďte s nami v kontakte

Komentáre