Slovenský motocyklový talent Mário Zajac

Mário Zajac je 19 ročný slovenský motocyklový jazdec, ktorý pochádza z obce Rohožník v okrese Malacky. Stal sa motocyklovým fanúšikom a neskôr si chcel sám vyskúšať aké je to obliecť si motocyklovú kombinézu. To sa mu podarilo vo veku 7 rokov a úspešne sa mu darí obliekať si ju dodnes.

Slovenský motocyklový talent Mário Zajac

Mário je úspešný športovec, ktorý reprezentuje Slovensko na rôznych domácich, ale aj zahraničných podujatiach. Aktuálne jazdí na stroji Ohvale GP2 190 a svojou tvrdou prácou a láskou k motocyklovému športu sa dostal až ku pretekeniu v Taliansku, ktoré je známou motocyklovou krajinou plnou športových talentov. Práve na pretekoch v Taliansku sa väčšina jazdcov snaží rozvíjať svoj talent a výnimkou nebol ani Mário. Keď sa so svojim tímom Paca Racing Team v sezóne 2022 rozhodli stať sa súčasťou talianskeho šampionátu CIV Junior, bolo ich zámerom jazdiť s jazdcami tej najvyššej úrovne a budovať tak ich talent. To, že aj Slovensko má jazdcov, ktorí dokážu konkurovať pretekárom z veľkých motocyklových krajín dokázal Mário hneď v jeho prvej sezóne spomínaného šampionátu. V celkovom hodnotení sa mu nakoniec podarilo umiestniť na 4. mieste a zamiešať kartami aj medzi jazdcami, ktorí sa zúčastňujú majstrovstiev sveta.

foto-ottobiano-2.jpg

V sezóne 2023 sa aj so svojim tímovým kolegom Jakubom Adamikom z Paca Racing Teamu rozhodli, že idú zabojovať o vysoké umiestnenia v šampionáte, ktorý je založený na princípe pretekov vo WSBK. To znamená, že počas soboty jazdci odjazdia kvalifikáciu a šprintové preteky a v nedeľu dva hlavné preteky. Tesne pred poslednými pretekmi šampionátu CNV sa Mário nachádza na priebežnej 2. pozícii s dvanásť bodovou stratou na vedúceho jazdca. Na celkovú druhú pozíciu sa mu podarilo dostať po veľmi úspešnom víkende na dráhe v Ottobiane, kde bol už od prvého tréningu najrýchlejší spomedzi všetkých jazdcov. Žiadnemu z jazdcov sa nepodarilo Mária počas víkendu predbehnúť, a tak sa domov na Slovensko vracal s výhrou v kvalifikácii a troma víťazstvami z pretekov.

podium-po-vyhre-v-ottobiane.jpeg

Vrcholom sezóny budú preteky v talianskej Cremone, kde sa bude rozhodovať o majstroch šampionátu CNV. Ak sa Máriovi podarí tento šampionát vyhrať, stane sa prvým československým jazdcom, ktorému sa takýto úspech podaril.

Stať sa úspešným motocyklovým jazdcom vyžaduje veľa námahy a rovnako aj veľa finančných prostriedkov, ktoré má Mário aj kvôli sponzorom a patrí im veľká vďaka za prejavenú dôveru.

Zdroj: PR článok

team.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre