MotoGP 2016 - VC Talianska

Žltý kúdol dymovníc prehlušil biely z M1tky a bolo po talianskej paráde. Prvé miesto tesne utieklo Marquezovi až pod vlajkou.

MotoGP 2016 - VC Talianska

Preteky v Taliansku pochopiteľne patria najmä domácim fanúšikom či už Ducati alebo Valentina Rossiho. Tých žltých bolo o niekoľko tisíc viac, čo sa ukázalo aj počas zahrievacieho kola, keď tribúny aj trať na niektorých miestach zahalil žltý kúdol z dymovníc.

Valentino zastavil pri prvej čiare druhé miesto na štartovacom rošte zobral po kvalifikácii Viňales a tretie domáci Iannone. Marc Marquez bral až druhú radu a vedľa neho zostal priestor pre Lorenza, ktorého špeciálne v Taliansku nemá mnoho ľudí v láske. Prišlo na štart o opäť sa potvrdilo, že umiestnenie na rošte nemusí hneď znamenať úspech či neúspech, Rossi odpálil na výbornú, no skvelo potiahol aj Lorenzo a už v prvej zákrute viedol pretek, kým pôvodne tretí Iannone padol padol na trináste miesto vo vláčiku.

Počas prvého kola sa poradie utriaslo na prvého Lorenza tesne sledovaného Rossim a s malým odstupom dianie v čele sledoval tretí Alex Espargaro so sedla svojej Suzuki. Štvrtý jazdil Marc potom Pedrosa. Tribúny ožili šťastným jasotom, keď po preletený cieľovky zaradil svoju M1 Rossi pred Lorenza, ale zďaleka nebolo vyhraté keďže na tomto mieste treba stroj skrotiť z rýchlosti 350km/h do prvej ostrej pravej. To sa Rossimu nepodarilo, bol dlhý a Lorenzo išiel späť do vedenia. Rovnaký alebo prinajmenšom podobný scenár sa opakoval aj v ďalších kolách.

46valentinorossiitagp9915galleryfulltopfullscreen.jpg

Kým sme sledovali Rossiho útoky na Lorenza, Marquez zhltol Espargara a poslal Suzuki mimo bedňu. Jorge stále ťahal za plyn a Rossi bol tak blízko, že cez koncovky mohol sledovať zážihy v Lorenzovom motore. Tempo prirýchle aj na Marqueza, ktorý jazdil tretí s odstupom s 0,7 sekundy a nijakovsky sa mu nedarilo modrú dvojicu dobehnúť. Nebolo pochýb o tom, že Rossi pošle Lorenza za svoj chrbát, otázkou bolo len kedy? Napätie väčšie než pri najlepších častiach MacGyvera ochablo rýchlejšie sťa úd Rosenberga, keď trať zahalil biely dym hlásajúci koniec služby motora pod kapotou Yamahy. Stovky žltých fanúšikov sa v mdlobách zviezli na zem a aj páter v Tavulii isto ešte teraz prosí Boha o odpustenie za prvú vetu po týchto obrázkoch.
mugell.jpg

Čas nevrátiš, favorit odpadol a pre Talianov pretek skončil. My ostatní sme sledovali, či sa niečo dokáže zmeniť na aktuálnom poradí Lorenzo, Marquez, Dovizisoso, Iannone a Pedrosa. Isté bolo, že Iannone si nenechá doma brnkať po nose a ak to bude ako tak možné, zaútočí nech sa deje čokoľvek. Potom sme zvyknutí, že sa odrazu niekde po polke preteku začne v záberoch objavovať aj Pedrosa a že Marc pôjde po Lorenzovi bola tutovka. Stalo sa.

Dve Ducati sa zbeli na jednu kôpku s Hondou Daniho, ktorý víťazil z bitiek Iannoneho s Dovim, ktorý to po cieľovke prepískol, bol dlhý a Pedrosa sa bez námahy dostal na štvrté miesto, čo mu nestačilo, hravo si poradil s Iannonem a uchmatol pre seba tretie miesto. Na pár metrov, kým nezaúradoval Iannone a aspoň ako tak nezmiernil žiaľ v Taliansku. Zaujímavé bolo sledovať aj súboj v čele, kde si chlapci poradie niekoľkokrát vymenili a na cieľovú rovinku vyšiel prvý záprah koní Hondy s dostatočným náskokom pred Lorenzom, no jeho M1 zabrala tuhšie a po cieľovú čiaru stihol Marcovi nadeliť takmer celú motorku, čo bolo v tejto sezóne najtesnejšie víťazstvo.
13227181101544796682707691577856421314731746n.jpg

V celkovom poradí vedie naďalej Lorenzo, druhý je Marquez a tretí po dnešnom smolnom vystúpení Rossi so stratou už 37 bodov.
foto: motogp.com




Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

Komentáre