Časopis Svet motocyklov december 2023

Na stánky dorazilo posledné tohtoročné vydanie časopisu a čo v ňom nájdete?

Časopis Svet motocyklov december 2023

EDITORIAL

AKTUALITY

TEST: HARLEY-DAVIDSON ROAD GLIDE CVO

Road Glide odjakživa evokuje loď. Krížnik, ktorý síce nebrázdi moria, ale cesty. Z diaľky je nápadná extra výrazná prova, ktorá kontrastuje s nízkou a podobne širokou kormou s dvojicou pevných kufrov vo farbe zvyšku stroja. Zvlášť v prípade tejto najnovšej generácie Road Glide, ktorá práve prichádza na trh, netreba ani príliš veľa fantázie na to, aby niekto pri tejto lodi použil aj prívlastok vesmírna...

1213.jpg

PREDSTAVENIE: DUCATI HYPERMOTARD 698 MONO

Nie je to tak dávno, čo bol pre Ducati charakteristický L-kový dvojvalec. To, že prišli štvorvalce, sa dalo pochopiť – predsa len viac výkonu sa na športových motorkách určite hodí. Nezostalo ani pri tých superšportových strojoch, dorazili cestovné endurá, cruisery... Len pred pár dňami značka oznámila útok na svet motokrosu a potom z čista jasna vyrukovali aj s jednovalcom určeným na cesty. Kto sa v tých Talianoch má vyznať?

1819.jpg

TEST: HUSQVARNA 701 ENDURO VERSUS NORDEN 901 EXPEDITION

Porovnávať dvojvalcový Norden s jednovalcovou 701-kou Enduro od Husqvarny je ako snažiť sa porovnávať jablká s jablkovým džúsom. Ale presne o toto mi dnes ide. Povedať vám, pre koho je vhodnejší lahodnejší jablkový džús a pre koho je vhodné zahryznúť sa radšej do poriadneho skutočného chrumkavého jabĺčka.

2021.jpg

NOVINKY 2024

TEST: CAN-AM MAVERICK R

Maverick je pojem. Ultimatívny side ba side od Can-Am má jediný cieľ. Zvládnuť akýkoľvek terén intergalaktickým tempom. Každá koncepcia má svoje limity a Maverick narazil na tie svoje. Kráľ zomrel, nech žije kráľ.

3839.jpg

TEST:YAMAHA WOLVERINE X4

Side by side vozidla, alebo tiež UTV-čka sú všelijaké. Menšie aj väčšie, úzke, široké a ešte širšie, krátke aj dlhé... Viacero výrobcov, veľa modelov a doslova nespočet verzií. No jedine Yamaha prišla s kompromisom, ktorý mnohým sadne doslova ako uliaty. Tento kompromis je veľmi šikovne navrhnutý a niečo podobné vo výrobnom programe ostatných výrobcov nenájdete. V čom spočíva čaro modelu Wolverine s prívlastkom X4?

4243.jpg

PREDSTAVENIE: CFMOTO 450MT

Pomyselný rybník kategórie enduro má veľmi pestrú osádku. Obdiv a rešpekt vzbudzujú majestátne sumce, ktoré lenivo polihujú na dne. Kolujú o nich legendy a majú veľa fanúšikov. Oslovujú predovšetkým takých, ktorí jazdia hlavne po cestách a terén ich veľmi neláka. Na druhej strane sú tu štíhle a mrštné šťuky, ktoré sa práve v teréne cítia ako ryba vo vode...

4647.jpg

TEST: HONDA CB750 HORNET VERZUS SUZUKI GSX-8S

Stredná trieda naked bikov zažíva v posledných rokoch poriadny rozmach. Je zaujímavé, že spoločným znakom väčšiny nových modelov je použitie radových dvojvalcov, navyše s identickým posunutím ojničných čapov o 270°. Platí to aj pre naše dva testované naháče. Zatiaľ čo v Suzuki sa vzdali charizmatického véčka, ani Honda už neponúka 750-ku Hornet s radovým štvorvalcom. Pri ich vývoji si však konštruktéri dali rovnaký cieľ - postaviť rýchly, agilný a zábavný motocykel za prijateľnú cenu. Ako sa im to podarilo?

4849.jpg

PREDSTAVENIE: MOTO GUZZI STELVIO

Passo dello Stelvio je známy horský prechod v Taliansku. A Stelvio bola aj jedna neohrabaná Moto Guzzi, ktorá sa vyrábala pred pár rokmi a tvárila sa ako cestovné enduro. Ale nové Stelvio – to je úplne iná liga. S radosťou a nadšením privítajte na svete úplne nové, moderné, dynamické a jednoznačne krásne cestovné enduro od Moto Guzzi.

5455.jpg

TEST: DUCATI MULTISTRADA V4 RALLY

Fúzatý, strapatý a bezpochyby najväčší génius modernej fyziky, Albert Einstein, prišiel na to, že čas nie je univerzálne merateľná veličina. Jeho teóriu sa podarilo dokázať. Dnes vieme, že čas je relatívny. Plynie pomalšie tomu, kto sa pohybuje rýchlejšie. Závisí aj od priestoru. Plynie pomalšie tam, kde je väčšia gravitácia. Tieto dve veličiny sú od seba závislé. Bol teda definovaný časopriestor. Ten je všade okolo nás rôzne zakrivený a zdeformovaný.

5657.jpg

CUSTOM TRIUMPH THRUXTON 900

Tak pekný café racer od anglickej značky Triumph sme tu dávno nemali – tentokrát z dielne španielskeho úpravcu Tamarit. Ako základ prestavby poslúžil starší, ešte karburátorový Thruxton 900.

6061.jpg

TEST: KAWASAKI NINJA 1000SX

Športovo-turistický model Z 1000SX vďaka svojmu všestrannému využitiu vždy patril medzi najpredávanejšie motocykle vo svojej triede. Na jeho úspechy nadväzuje štvrtá generácia s novým názvom Ninja 1000SX, ktorá ponúka perfektne namiešaný kokteil športového vzhľadu, pohodlnej jazdnej pozície, výkonnej pohonnej jednotky a precízne vyladeného podvozku.

6263.jpg

PREDSTAVENIE: ROYAL ENFIELD HIMALAYAN

Už je to osem rokov, čo sa Himaláje zatriasli a šerpovia prišli o prácu, pretože ich nahradil benzínový šerpa menom Himalayan. Neúnavný sluha však v roku 2024 prichádza v úplne novej vylepšenej forme. S kvapalinou chladeným motorom, kvalitnejším podvozkom a s lepšou elektronickou výbavou. Toto je nový Himalayan 450.

6667.jpg

TEST: SUPER SOCO TC WANDERER

Správna motorka by mala byť silná, rýchla, hlučná a dizajnovo by sa vám mala páčiť. Super Soco TC Wanderer z týchto požiadaviek spĺňa jedinú a napriek tomu ho považujem za super motorečku. Pretože svojou praktickou stránkou a jednoduchou ovládateľnosťou strčí do vrecka hromadu benzínových motoriek či skútrov.

6869.jpg

DAKARSKÝ OŠIAĽ ZAČÍNA

V decembri je tradične „ticho pred búrkou"... Technika na Dakar 2024 už odplávala z barcelonského prístavu do Saudskej Arábie jazdci a ich tímy majú pár dní na posledné prípravy a krátky oddych pred štartom tejto prestížnej rally. Súčasťou tohto ošiaľu bude opäť aj dvojica slovenských jazdcov...

SVITKOV PÄTNÁSTY DAKAR

Najúspešnejší slovenský motocyklový jazdec, trojnásobný majster Európy, ktorý sa tento rok po 25. krát stal majstrom Slovenska v enduro a cross country, Štefan Svitko sa vo farbách Slovnaft Rally Teamu opäť postaví na štart súťaže menom Dakar 2024. Bude to už jeho pätnásty štart na prestížnej rely. Právom teda nesie titul Dakarská legenda.

7273.jpg

NEZABUDNITE, TERAZ K CELOROČNÉMU PREDPLATNÉMU ZÍSKATE TRIČKO!
OBJEDNAŤ SI HO MôŽETE: TU

Buďte s nami v kontakte

Komentáre