Svet motocyklov apríl 2024

V stánkoch a na čerpacích staniciach nájdete už aprílové vydanie časopisu Svet motocyklov, tak ho nepremeškajte... A čo sa v ňom dočítate?

Svet motocyklov apríl 2024

AKTUALITY

PRVÝ TEST BMW F900GS

Blato v spreji naozaj existuje. Slogan „Dirt without hurt" dokonale vystihuje cielenie tohto produktu. Je to posledná vec, ktorú nutne potrebujete! Samozrejme, už máte výplety, nastaviteľný podvozok, všetky existujúce rámy, extra vysoké plexi, ochranu ochrany vyrovnávacej nádržky brzdovej kvapaliny zadnej brzdy a hlavne cestné pneumatiky. Najlepšie nejaké športové. Veď nech to drží!

1011.jpg

PREDSTAVENIE SUR-RON LIGHT BEE

Značka Sur-Ron má v sortimente viacero modelov elektrických motocyklov a nechýba ani zaujímavý hybrid. Nie, nejde o hybrid s kombináciou rôznych druhov pohonu, ako napríklad spaľovacieho motora a elektromotora. V prípade stroja Light Bee ide o hybrid medzi motocyklom a bicyklom. To ponúka niekoľko výhod.

TEST KTM 390 DUKE

KTM má v roku 2024 úplne novú generáciu všetkých svojich modelov Duke. Od najväčšej 1390-ky, cez 990-ku až po najmenšie modely 390 a 125 Duke. A keďže je na začiatku sezóny človek ešte málo rozjazdený, nezačnem od modelu Super Duke. A jednoznačne som urobil dobre, pretože 390-ka je ideálna motorka nielen na štart do novej sezóny, ale aj perfektná motorka na jazdecký štart nového motorkára.

1819.jpg

REPORTÁŽ - MOTOCYKEL 2024

Bratislavská Incheba sa začiatkom marca opäť stala cieľom všetkých fanúšikov motoriek a životného štýlu s nimi spojeného. Na výstave Motocykel si mohli zblízka prezrieť komplexnú ponuku modelov takmer štyridsiatich značiek s množstvom najočakávanejších noviniek. Nechýbali ani exkluzívne stroje, ktoré bežne na cestách nestretnete.

2223.jpg

EXKLUZÍVNY TEST HONDA CBR1000RR-R FIREBLADE SP & CBR600RR

Honda zasa raz pripravila interesantné zoznámenie, tentokrát na legendárnom portugalskom okruhu v Portimao. V Algarve Race Resort nás čakal dvadsaťtri násobný šampión Isle of Man TT John McGuinness a trojnásobný víťaz 24 h Le Mans Freddy Foray. K návratu legiend Fireblade a šesťstovky RR asi nebolo možné vybrať lepšie osobnosti. Na tomto okruhu som bol prvýkrát a nebudem klamať, zimná prestávka bola dlhá a ja som sa na trať i motocykle veľmi tešil. Nečakal som však, že dostanem tak veľa emócií...

2425.jpg

CUSTOM SUZUKI GIXXER

Icon Motorsports je americká značka motocyklového oblečenia, ktorá tvorí nekonvenčné a povedal by som aj poradne odvážne kúsky odevu. A rovnako odvážne sú aj jej stavby, ktoré občas značka Icon stvorí. Krásnym príkladom je aj jej najnovší počin s veselým menom Gixxer Johnny.

POROVNÁVACÍ TEST: HONDA XL750 TRANSALP vs. SUZUKI V STROM 800 DE vs. YAMAHA TÉNÉRÉ

Cestovné endurá sa tešia veľkej popularite naprieč celým objemovým spektrom. Od juniorských maloobjemových strojov až po majestátne krížniky s objemom bezmála „liter a pol". Obľúbená je však hlavne stredná objemová trieda, ktorá je pomyselnou „zlatou strednou cestou". Poskytuje dostatočné pohodlie na dlhých cestách a zároveň si zachováva štíhlosť a obratnosť. V neposlednom rade v prospech týchto strojov hovorí aj priaznivá cena. Postavili sme proti sebe trojicu japonských zástupcov – dvojicu minuloročných noviniek Honda a Suzuki doplnila stálica z produkcie značky Yamaha.

3233.jpg

POROVNÁVACÍ TEST: HARLEY-DAVIDSON LOW RIDER S vs. INDIAN SPORT CHIEF

Veľké cruisery z produkcie dvoch ikonických amerických značiek sú známe svojim zmyslom pre nostalgiu a slobodu, ktorú je veľmi ťažké napodobiť. Dnešný zákazník totiž nehľadá len technicky vyspelý produkt, pre mnohých majú motocykle nesúce historický odkaz nezameniteľné čaro. V našom porovnávacom teste sa stretla dvojica poriadnych old-school modelov, s impozantnými tvarmi v kalifornskom štýle, ktoré stoja na pomyselnom vrchole ponuky športovo ladených power cruiserov.

4243.jpg

MOTOTURISTIKA: BALKÁNSKA PÚŤ

V našich európskych končinách vraj majú ísť bajkeri na začiatku sezóny na juh a v lete skúšať vysokohorské trasy v Alpách, či Dolomitoch. Držali sme sa toho a vydali sa na okruh balkánskym polostrovom. Bolo to ťažké, ale krásne.

TEST: HONDA CRF1100L AFRICA TWIN

Bude to už desať rokov, čo Honda vypočula hlas ľudu a rozhodla sa vrátiť do hry legendárne meno Africa Twin. Tá stará bola etalónom triedy cestovných endúr, ktoré boli doslova zrodené v teréne a pre terén, keď základom bol stroj z rally Dakar. Tá novodobá Africa Twin už bola „civilnejšia", v duchu doby väčšia a luxusnejšia, ale stále prekvapivo schopná aj v teréne!

5253.jpg

PREDSTAVENIE: VMOTO SUPER SOCO STASH

Elektromobilita je už celkom bežnou súčasťou našich ciest, no v podvedomí to stále vnímame ako niečo „z budúcnosti". Napomáha tomu aj futuristický dizajn, po akom výrobcovia často siahajú. Výnimkou nie je ani najnovší prírastok v ponuke značky Vmoto, ktorý mal slovenskú premiéru na výstave Motocykel.

TEST: QJMOTOR SRV 550

Na slovenský trh vstupuje nová značka QJMotor, ktorá chce osloviť zákazníkov nielen osvedčenou technikou, ale hlavne atraktívnou cenou. Z pestrej ponuky modelov sme ako prvý vyskúšali naháč strednej triedy SRV 550, ktorý na prvý pohľad zaujme elegantným dizajnom v štýle neo retro.

6061.jpg

TEST: HUSQVARNA VITPILEN 401

Netajím sa tým, že som Husqvarnofil. A Pileny patria jednoznačne k mojim obľúbeným mašinám. Skremblerovský Svartpilen som mal doteraz oveľa radšej, ale po zvezení na najnovšej generácii modelu Vitpilen 401 som si celkom upravil svoj názor. Biely šíp je teraz rovnako dobrý ako ten čierny! Poriadny progres vo všetkých smeroch!

6465.jpg

ROZHOVOR: JURAJ VARGA

Donedávna sa účinkovanie slovenských jazdcov na Dakare sústredilo na kategóriu motocyklov. Medzi štvorkolkármi sme mali premiérové zastúpenie až vlani a v cieli z toho bolo štvrté miesto. To vôbec nebolo zlé. No Juraj Varga nezaspal na vavrínoch, zabojoval a na Dakare 2024 už stál „na bedni", na bronzovej priečke. Zašli sme za ním do Nitry, nahliadli sme do zákulisia Varga Motosport Teamu a s Jurajom prehodili pár slov...

6869.jpg

TEST: SYM ADX 125i

V ponuke značky SYM dominujú skútre a treba uznať, že je z čoho vyberať. Výrobca nás zásobuje množstvom modelov a odvaha mu nechýba. Menšie športové stroje, ale aj retro modely, samozrejme aj väčšie kúsky, väčšie kolesá, väčšie objemy... Ponuka je pestrá a k najčerstvejším prírastkom patrí novinka ADX. Ako inak, takisto trochu svojrázna, sebavedomá a odvážna. Malý svalnáč s techno vzhľadom si ide svojou cestou...

7071.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre