Časopis Svet motocyklov - máj 2023

Čas neskutočne beží a my tu už máme májové číslo časopisu Svet motocyklov a čo si v ňom môžete prečítať?

Časopis Svet motocyklov - máj 2023

AKTUALITY

HARLEY-DAVIDSON PRIPRAVUJE VEĽKÚ PREMIÉRU

Značka Harley-Davidson tento rok oslavuje okrúhle 120. výročie. Nemôže chýbať špeciálna limitovaná edícia viacerých modelov vo výročných farbách. No tým predstavovanie noviniek zďaleka nekončí. Fabrika pripravuje úplne novú generáciu veľkých turistických modelov a ponúkla nám prvú ochutnávku – rovno vo vyšperkovanej edícii CVO.

TEST: HONDA CL500

Tento rok doplnil štvoricu motocyklov Honda postavených na základe dvojvalca s objemom 471 ccm nový model, nesúci hrdé meno CL500. Výsledkom kombinácie hravej ovládateľnosti, živého motora a výraznej individuality je štýlový scrambler, ktorý má všetky predpoklady aby sa stal súčasťou životného štýlu mladej generácie.

1213.jpg

TEST YAMAHA NIKEN GT

I pushed hardt but then... túto, už v podstate okrídlenú vetu, použilo veľa pretekárov MotoGP. Veta ďalej pokračuje slovami: „I lost the front". Voľne preložené: „Tlačil som na pílu, ale odišlo mi to na predku." Prečo ma po prvom bloku jazdenia s novou Yamahou Niken 2023 na Sardínii napadlo práve toto?

2223.jpg

CESTY ÚSPEŠNE OTVORENÉ

Je peknou tradíciou, že sezónu symbolicky začíname spoločnými výjazdmi. Nielen na dvoch kolesách, svoje akcie majú aj štvorkolkári a výnimkou nie sú ani tí, ktorí jazdia na trojkolesových strojoch...

TEST: BMW R 1250 R

Keď sa medzi motorkármi hovorí o motocykloch BMW s motorom boxer, obvykle sa okruh zúži na jediný model R 1250 GS. Bavorská značka má však v ponuke celý modelový rad R 1250. Podľa mńa najzábavnejší motocykel s valcami vystrčenými do strán je roadster R 1250 R, ktorý často na našich cestách nestretávame. Kto mal možnosť ho vyskúšať určite mi potvrdí, že je to výborná voľba pre duchom mladých jazdcov.

2829.jpg

CUSTOM: NOSTALGIA DEVÄŤDESIATYCH

Pred pár rokmi sme už mali všetci plné zuby plastového dizajnu superšportov, takže sme sa nadchli na retro módu scramblerov a kafáčov. Teraz, keď je všade plno heritage customov, oči sa mi najviac rozžiaria pri pohľade na pekný customový superšport. Napríklad takúto Suzuki GSX-R1000 s dokonalým nostalgickým nádychom 90-tych rokov.

3435.jpg

TEST HUSQVARNA NORDEN 901EXPEDITION

Husqvarna postavila tento rok jednu fakt krásnu motorku. A pritom nebolo treba veľa. Z tak trošku fádneho čierneho Nordenu vznikol nádherný modrý Norden Expedition. S poriadnym offroad podvozkom, trošku lepšou elektronickou výbavou a hlavne s množstvom turistických doplnkov. Sezóna ešte len začala a ja už som našiel svoju najobľúbenejšiu motorku roku 2023.

3637.jpg

HARLEY-DAVIDSON OSLAVUJE VO VEĽKOM

Legendárna značka Harley-Davidson sa dožíva okrúhleho 120. výročia. Zaujímalo nás, ako to pocítia priaznivci značky v našich končinách. Na otázky nám odpovedal Michael Carney, ktorý reprezentuje značku Harley-Davidson ako marketingový manažér pre región východnej Európy.

SYM JOYRIDE 300

Svet skútrov je poriadne pestrý a každý si v ňom nájde to svoje. Chcete športovejší dizajn a jazdné vlastnosti, alebo skôr klasiku? Väčší objem a viac výkonu, alebo skôr cenovo dostupné približovadlo do ulíc mesta? Väčšie rozmery a viac komfortu, alebo menší skútrik, menej komfortu a lepšiu obratnosť? Takto by sa dalo pokračovať donekonečna.

4243.jpg

SVITKO DOMINUJE AJ VYUČUJE

Countrycrossová sezóna pokračovala druhým podujatím na sklonku apríla v Skýcove. Motokrosový areál Skýcov- Košariská je dobre známa lokalita, ktorá každú sezónu privíta množstvo pretekárov a inak tomu nebolo ani tento rok. Na štart sa postavilo viac ako 270 pretekárov.

EXKLUZÍVNY TEST: INDIAN SPORT CHIEF

Rodina indiánskych náčelníkov so slávnym rodokmeňom sa rozrástla o ďalšieho člena. Zatiaľ čo základ v podobe oceľového rámu a vzduchom chladeného V-Twinu zostal zachovaný, u nového prírastku sa okrem originálneho štýlu kládol veľký dôraz na ovládateľnosť a účinnosť brzdového systému. So športovo ladeným power cruiserom Sport Chief, vybaveným kvalitnými komponentmi, sme si užili veľa zábavy na kľukatých cestách severného Španielska.

4849.jpg

GOES XWOLF 700

Značka Goes sa donedávna sústredila na menšie zdihové objemy. Ponuka začína na maličkej dvestovke, ktorá však nie je len detskou hračkou, ale plnohodnotným pomocníkom schváleným aj do cestnej premávky. Silné zastúpenie mali aj štyristovky a päťstovky, no tam to končilo. Nedávno si však kompetntní povedali, že by to chcelo pritvrdiť a modelový rad pracovných štvorkoliek posilniť. Výsledkom je novinka menom Xwolf.

5657.jpg

MOTOTURISTIKA PAMÍR 2. ČASŤ

V prvej časti turistického cestopisu sa Matej na BMW R 1250 GS a Tomáš na KTM 1190 Adventure R vydali na veľký dobrodružný trip smer Pamír. V dnešnom pokračovaní sa im plány trošku skomplikujú, no ich cesta bude mať aj tak šťastný koniec. Jedine že by nie …

6061.jpg

TEST KTM 1290 SUPER ADVENTURE R

Poznáte to staré známe porekadlo o tom, že menej je niekedy viac. Z čoho by vyplývalo, že viac je zase menej. V tomto prípade to neplatí ani náhodou, pretože viac je v prípade KTM 1290 Super Adventure R zaručene viac. Viac výkonu a viac elektroniky sa jednoznačne rovná viac adrenalínu a viac zábavy. A keď chcete menej, tak choďte rovno inde, pretože tu je všetkého neskutočne veľa!

6465.jpg

LEGENDY MOTOŠPORTU ALEX CRIVILLE

Alex Criville je v motocyklovom športe uznávaným pretekárom. V porovnaní s dnešnou hojnou účasťou jazdcov z pyrenejského polostrova je možno ťažké uveriť, že to bol práve on, ktorý ako vôbec prvý Španiel vyhral preteky kráľovskej kubatúry a zároveň je prvým jazdcom, ktorý pre svoju krajinu vybojoval historický titul majstra sveta.

6869.jpg

CAN-AM SPYDER F3 LIMITED SPECIAL SERIES

Ef-trojka zohráva v tíme trojkolesových Can-Am Spyder úlohu športovejšie ladeného člena. Nižšia silueta a agresívnejší dizajn sú neprehliadnuteľné. Dynamicky ladený je aj posed, ktorý je nízky, s nohami natiahnutými ďaleko dopredu... Keď sa však k tomu pridá slovíčko Limited, máme tu exkluzívnejšie vybavený kúsok, ktorý posádke poskytne viac komfortu a slušnú dávku luxusu.

7071.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre