Časopis Svet motocyklov - júl 2023

V stánkoch a na čerpacích staniciach je už v predaji ďalšie číslo časopisu Svet motocyklov a čo v ňom nájdete?

Časopis Svet motocyklov - júl 2023

AKTUALITY

PREMIÉRA YAMAHY BOOSTER

Trend vo svete elektrickej mobility je jasný. Yamaha ako inšpiratívna japonská značka, ktorá už posledný rok vstúpila aj na tento trh, nezaostáva a ukazuje ďalšiu cestu, ktorou poteší najmä ľudí dochádzajúcich do miest z okrajových častí, či voľnočasových cyklistov, ktorí hľadajú moderný spôsob ako prekonávať niekoľko desiatok kilometrov. V hlavnom meste Holandska sme na svetovej premiére vyskúšali Yamahu Booster.

1213.jpg

TEST: KAWASAKI Z900SE

Modelový rad „Z" má vo výrobnom programe Kawasaki významné miesto, o čom svedčí pestrá ponuka modelov, od ľahkonohej 125-ky, po najvýkonnejšiu ZH2 SE s preplňovaným motorom. Športový naháč Z900 vo verzii SE, so špičkovými komponentmi podvozku, je podľa mňa tým najčistokrvnejším zástupcom celej rozvetvenej rodiny „Zed".

1819.jpg

REPORTÁŽ: 100 ROKOV BMW MOTORRAD

BMW Motorrad v tomto roku oslavuje 100 rokov od postavenia svojho prvého motocykla v roku 1923. Spolu s ďalšími pozvanými VIP zákazníkmi sme túto špeciálnu príležitosť oslávili v múzeu Danubiana Meulensteen Art Museum na vodnom diele v Čunove. A nechýbalo ani úplne prvé BMW R32.

2223.jpg

TEST SUZUKI V-STROM 1050DE

Značka Suzuki nie je z tých, ktoré by každý rok ohurovali záplavou noviniek. Nesnažia sa ani o príliš častú modernizáciu svojich strojov. Tých, ktorí za každú cenu hľadajú to najnovšie a najmodernejšie pravdepodobne neosloví, no je tu veľká skupina zákazníkov, ktorí ocenia starú-dobrú klasiku. Jedným z príkladov je legendárny V-Strom. Drobnými inováciami ho výrobca stále drží v kurze, k dispozícii je viacero verzií a hurá, konečne tu máme aj veľké predné koleso!

2425.jpg

PREDSTAVENIE: HARLEY-DAVIDSON CVO STREET GLIDE A CVO ROAD GLIDE

Na oslavách 120. výročia Harley-Davidson boli k videniu najrôznejšie motocykle tejto ikonickej značky. Hlavnými hviezdami bombastickej show však boli dve novinky CVO Street Glide a CVO Road Glide, ktoré mali v Budapešti svoju svetovú premiéru. Tieto motocykle predznamenávajú ďalšie smerovanie značky v najprestížnejšej kategórii Grand American Touring.

2829.jpg

V ČOM JAZDÍME GAERNE SG12

Kvalitný výstroj nie je výsadou len profi jazdcov a tých, ktorí sa naháňajú za sekundami a bodmi. Aj pri hobby jazde „okolo komína" treba myslieť na vlastnú bezpečnosť. Samozrejme, ochrana sa neobmedzuje len na prilbu, ale dobre sa obliecť treba doslova od hlavy po päty...

TEST: HONDA GL 1800 GOLD WING TOUR DCT

Medzi motorkármi nie je snáď nikto, kto by nepoznal legendárny Gold Wing. Niet divu, veď motocykel s týmto názvom je tu s nami takmer pol storočia. Vlajková loď značky Honda si získala veľký okruh priaznivcov nielen maximálnym komfortom a výbornými jazdnými vlastnosťami, ale hlavne famóznym záťahom plochého šesťvalca.

3233.jpg

120. VÝROČIE HARLEY-DAVIDSON

Úžasných 120 rokov s motocyklami Harley-Davidson je rozhodne dôvod na oslavy. Je zaujímavé, že najskôr prepukli v Európe vo forme obrovského festivalu v centre Budapešti, v areáli futbalového štadióna Puskás Aréna od 22. do 25. júna. Vďaka pozvaniu Harley-Davidson EMEA sme si užili štyri dni plné ikonických motoriek, hudby a pestrej ponuky rôznych atrakcií.

3637.jpg

ŠIKOVNÁ ZÁSOBÁREŇ ENERGIE

Pri dlhších dovolenkových cestách príde vhod zásoba elektrickej energie. Powerbanka poslúži nielen na núdzové nabitie smartfónu, či tabletu. Shark Jump Starter je síce o niečo väčší ako klasická „vrecková" powerbanka, no zároveň toho dokáže oveľa viac, ako jedno nabitie mobilu.

YAMAHA MT TOUR 2023

Yamaha si ctí svoje tradície a svojich zákazníkov. A tak si ich aj tento rok už tradične uctila - tentokrát v Dlhej pri Trnave, kde v motokárovom areáli usporiadala krásny víkendový testovací event s názvom Yamaha MT Tour. S kamiónom plným motoriek od MT-125 až po MT-10.

TEST DUCATI DESERT X

K imidžu značky Ducati terén veľmi nepatrí. Teda aspoň donedávna. Multistrada sa síce radí do kategórie cestovných endúr, ale s dôrazom na slovo „cesta". Aj v prípade verzie s označením Enduro to s terénom nebolo myslené až tak vážne. Model DesertX je však o niečom inom...

4243.jpg

CUSTOM HUSQVARNA 400 CROSS

Pri hľadaní inšpirácie do rubriky Custom väčšinou za posledný mesiac narazím na 60% stavieb BMW, kopec Triumph-ov, samé customy Yamaha a občas nejaká Ducati či Indian. Ale projekt na základe motorky Husqvarna – tak takých sa vo svete customu tvorí minimálne. Dnes je však výnimočný deň!

4647.jpg

TEST SUPER SOCO TS STREET HUNTER

Svet sa mení, veci sa menia a aj ľudia sa menia. A zmenil som sa myslím aj ja, pretože už na elektrické motocykle nepozerám cez prsty ako v minulosti, ale vidím ich dôležitú úlohu. Nielen pre svet ako taký, ale hlavne pre človeka samotného. Vyskúšal som nový model TS Street Hunter a bol som celkom nadšený, čo všetko vám motorka za 4 tisícky môže poskytnúť.

4849.jpg

TEST VOGE 125 R

V pätnástich dostanete svoj prvý občiansky. A tí šťastnejší aj prvý vodičák... Bicykel môžu vymeniť len za malý skútrik, prípadne za poldecovú motorku, ich výber je však minimálny. No ak máte trpezlivosť a rok počkáte, niečo pošetríte a investujete do „väčšieho" vodičáku, otvoria sa vám takmer neobmedzené možnosti. Samozrejme, obmedzené sú kubatúrou do 125 a výkonom do 15 koní, no ponuka je v tejto triede neporovnateľne pestrejšia. Relatívne nedávno k nej prispela aj značka Voge so svojim eR-kom.

5051.jpg

MOTOPÚŤ PO CESTE CYRILA A METODA

Prvú motopúť po Európskej kultúrnej ceste sv. Cyrila a Metoda absolvovali Slováci. Partia motorkárov od Nitry sa rozhodla, že prejde na motorkách do Solúnu po novej Európskej kultúrnej ceste sv. Cyrila a Metoda, ktorá bola certifikovaná už v roku 2021, no zatiaľ stále len vzniká a rozrastá sa o nových členov. Porozprávali sme sa s Andrejkou Bakošovou, ktorá túto motopúť zorganizovala a na vlastnej koži aj vyskúšala.

TEST SYM MAXSYM 400

Svet skútrov už počíta nespočetne veľa modelov a takmer rovnako veľa kategórií. Každý kúsok je vlastne samostatnou kapitolou. Vyskúšali sme SYM Maxsym 400 a keby sme ho chceli zaškatuľkovať, môžeme povedať, že je to síce veľký maxiskúter, ale patrí k tým kompaktnejším.

5859.jpg

LEGENDY MOTOŠPORTU: DAIJIRO KATO

Japonský jazdec Daijiro Kato patril v motocyklových pretekoch Grand Prix medzi najväčšie nádeje krajiny vychádzajúceho slnka. Jeho skvelo rozbehnutú kariéru však náhle zastavila vážna nehoda z roku 2003. Poďte s nami zaspomínať na tohto skvelého pilota, ktorý sa bezpochyby radil medzi jazdecké super-talenty nového tisícročia.

TEST CFMOTO CL-X 700 ADVENTURE

Niektoré veci beriem ako úplne samozrejmé. Nie sú výrazné, prevratné, ťažiskové, ale aj tak si bez nich neviem predstaviť fungovanie. Napríklad taká žuvačka. Dám si ju po obede a moje ústa sa cítia lepšie. Je to skvelá vec. Jej deriváty žuli už starí Gréci, ale aj Mayovia. Prvú komerčnú žuvačku vyrobil Američan John B. Curtis v roku 1848. Po viac ako dvadsiatich rokoch napadlo chlapíkovi, ktorý sa volal Adams, pridať do žuvačky sladkú drevinu. Tak vznikla prvá ochutená žuvačka. Nazval ju Black Jack. Ďalším inovátorom bol Mr. Wrigley ktorý ochutené žuvačky plátkového tvaru v balení po päť začal masovo predávať a stal sa pojmom. Zatiaľ posledný veľký zlom nastal so žuvačkami bez cukru v 50-tych rokoch minulého storočia.

6465.jpg

PREDSTAVENIE: TEAM ENDURO RACING SK

Každý z nás jazdí, súťaží a má chuť víťaziť pre iný dôvod. Dnes vám predstavíme veľmi zaujímavý tím súťažiaci v kategóriách enduro a countrycross na Medzinárodných majstrovstvách Slovenska. Enduro-racing.sk sa skladá zo štyroch jazdcov rôznych úrovní, ktorí sa po čase vrátili k pretekaniu z jednoduchého dôvodu - motorka je ich životnou cestou.

TEST KTM 690 SMC R

V dnešnom svete vám už nikto nedá záruku na nič. Čo ešte včera platilo, dnes už vôbec nemusí. Pár vecí je však istých vždy a to že slnko vyjde ráno každý deň. A po druhé to, že zábavnejšiu vec ako jednovalcové supermoto ešte nikto nikdy nevymyslel a asi už ani nevymyslí. Pre mňa osobne je jednovalec KTM LC4 vždy zárukou perfektnej zábavy.

7071.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre