Časopis Svet motocyklov - jún 2023

Nové číslo časopisu Svet motocyklov je tu! Číslo plné testov,reportáži a ďalších článkov zo sveta motocyklov.

Časopis Svet motocyklov - jún 2023

AKTUALITY

PREDSTAVENIE E-SHOP PETRO A SPOL.

Spoločnosť Petro a spol. už asi dobre poznáte. Veď na našom trhu pôsobí už viac ako tri desaťročia. Najskôr ako predajca autodielov, no krátko na to pribudli aj motocykle. Dnes už je predajca Petro a spol. dobre známy nielen v „domácom" Prešove a v regióne východného Slovenska. Aktivity a pole pôsobenia neustále rozširujú a bez e-shopu by to v dnešnej dobe nešlo...

EXKLUZÍVNY TEST: KTM 890 SMT

Po desaťročnej odmlke KTM opäť vdýchla život názvu SMT - Supermoto Touring. Ako jediný novinár zo Slovenska som si mohol s úplne novým modelom 890 SMT užiť veľkú porciu adrenalínovej zábavy na úžasných cestách Sardínie. Nie je žiadnym tajomstvom, že rakúski vývojári radi robia veci trocha inak a tak aj všestranný športovo-turistický motocykel v ich podaní bude vždy „Ready to Race".

1011.jpg

TEST: HONDA CMX1100T REBEL

Bobber CMX1100 Rebel bol uvedený na trh v roku 2021 ako silnejší brat veľmi úspešného CMX500. Vzhľad rebela, ktorý sa nezľakne žiadnej pouličnej šarvátky, si zachováva aj tohtoročná novinka. Dostupná je výlučne v čiernej farbe, čo zvýrazňuje jej minimalistický dizajn. S malou kapotážou a bočnými kuframi si v sedle verzie CMX1100T môžete užiť ešte viac slobody a zábavy.

YAMAHA TRACER 9 GT+

V 90-tych rokoch boli japonské motorky výkladnou skriňou technológií. Tá mala v podstate jediný cieľ – výkon. Vďaka tomu sa zrodili legendy ako ZZR 1100, Superblackbird, alebo Hayabusa. Postupom času technológie začali cieliť na bezpečnosť. ABS, trakčná a ďalšie fičurky boli nutnosťou na to, aby sa na tak výkonných motorkách vôbec dalo jazdiť. Potom prevzala opraty Európa. KTM prišla s MSC, ktorý využíval inerciálnu meraciu jednotku. BMW predbehlo Ducati s adaptívnym tempomatom o jeden deň. Japonci technológiami takisto disponujú, ale bojové rukavice v zápase o prvenstvo nenasadzujú. Alebo že by sa niečo zmenilo?

2021.jpg

PREDSTAVENIE: BMW R 18 ROCTANE

Pri príležitosti otvorenia novej expozície „100 years of BMW Motorrad" múzea v Mníchove bol predstavený v poradí už piaty člen rodiny cruiserov R 18 s názvom Roctane. Horúca novinka kombinuje komfort Tourera s dizajnom Hot Rodu.

S HVIEZDAMI VO VESMÍRE KTM: LEGENDY DAKARU

Rakúska značka KTM si tento rok pripomína sedemdesiate výročie od založenia. Pozvali novinárov z viacerých krajín Európy do stredu svojho vesmíru v obci Mattighofen, aby prezentovali čo všetko sa im za tie roky podarilo. Miestom činu bolo novootvorené múzeum Motohall a pôvodne som si myslel, že to bude len taká zdvorilostná návšteva s oslavnými rečami, ale všetko bolo inak. Bola z toho úchvatná jazda.

2829.jpg

PREDSTAVENIE: TRILOBITE DOWNTOWN

Rifle, či džínsy kedysi dávno vznikli ako odolné pracovné nohavice pre kovbojov. Takéto „montérky" sa však stali doslova módnym hitom a nosia sa po celom svete, po celý rok, doslova všade... Obľúbené sa stali aj medzi motorkármi.

BRIXTON CROMWELL 1200

Brixton je mladučká značka motocyklov, na konte má len zopár rokov fungovania. Korene siahajú do neďalekého Rakúska, no motorky schádzajú z výrobných pásov v ďalekej Číne. Nič neobvyklé, taká klasika. Napriek mladému veku sa výrobca doslova špecializuje na „starý" dizajn. Retro modely dnes hýbu svetom, dizajn s nádychom časov minulých je príťažlivý. Ťaží z toho aj Brixton. Opäť nič neobvyklé, opäť klasika. Čo je však trochu nezvyčajné, je poriadny skok v kubatúre...

3435.jpg

SEA-DOO WAKE PRO 230 & ZUZANA VRÁBLOVÁ

Prvých päť slov, ktoré ma napadne pri predstave dokonalého leta? Teplo, slnko, voda, dovolenka a ako piate jednoznačne vodný skúter. Dnes som zažil takýto dokonalý letný deň a dokonca aj vo výbornej spoločnosti. Spolu so šesťnásobnou majsterkou sveta vo „wejkskejtingu" som si vyskúšal top model od Sea-Doo, ktorý je stvorený v prvom rade na vodné športy – Wake Pro 230.

3839.jpg

DUCATI DAY 2023

Ducati day je každý rok sviatkom rýchlosti konajúcim sa na jedinom slovenskom pretekárskom okruhu. Priaznivci tejto asi najšportovejšej značky jazdia, večer grilujú, pivkujú. Je tu skoro až rodinná atmosféra. Samozrejme, top téma debát sú motorky. Ročník 2023 bol výnimočný. Importérovi sa podarilo na okruh dostať desať kúskov modelu Panigale. Polovica bola V4 a polovica V2. Tentokrát som využil na okruhový minitest práve dvojvalcovú verziu.

ČITATEĽSKÝ TEST: BMW R 18, R 18 CLASSIC, R 18 B A R 18 TRANSCONTINENTAL

Po dlhšej prestávke spôsobenej pandémiou sme v spolupráci s BMW Motorrad Slovensko opäť zorganizovali čitateľský test, kde si vybraní účastníci mohli vyskúšať všetky aktuálne verzie majestátnych cruiserov R 18. Pre bavorskú značku je to ideálna forma prezentácie, lebo dostane priamu odozvu od nezainteresovaných motorkárov, ktorí môžu byť neskôr jej potencionálnymi zákazníkmi.

4849.jpg

CUSTOM: SUZUKI GD 110

Pri výbere dnešnej stavby v rubrike custom som sa po dlhšej dobe nechal uniesť svojim srdcom a vybral znova niečo maximálne jednoduché, čisté a napriek tomu tak dokonale výrazné. Malá Suzuki GD 110, ktorá sa predáva ako dostupný motocykel v Ázii, prešla takou prerábkou, pri ktorej si človek jednoznačne musí povedať WOW!

5657.jpg

TEST: TRIUMPH SPEED TWIN 900

Triumph Speed Twin síce v preklade znamená rýchly dvojvalec, no v skutočnosti s výkonom 64 koní vlastne nie je až takým rýchlym, ako si hovorí. Rýchlosť je však relatívny pojem a Speed Twin nie je ani náhodou pomalý. Vyskúšal som slabšiu verziu modelu Speed Twin s objemom 900 ccm a vychutnal si svižnú jazdu s klasickým Angličákom ako sa patrí.

HARLEY – DAVIDSON BREAKOUT 117

Harley v roku 2023 vrátil do ponuky svoj jedinečnýmodel Breakout. A keďže v Amerike musí byť vždy všetko lepšie a väčšie, tak aj s novým extra veľkým motorom Milwaukee-Eight 117. A aby toho náhodou nebolo málo, tak náš český spriatelený motocyklový novinár Jan Altner dostal jedinečnú príležitosť vyskúšať si nový Breakout ako jeden z prvých na vlastnej koži. A ak sa vám stále zdá málo, tak si ho Honza zaletel vyskúšať až do slnečnej Kalifornie!

6263.jpg

120 ROKOV HUSQVARNA MOTORCYCLES

Husqvarna oslavuje v tomto roku 120 rokov od stvorenia svojho prvého motocykla. Stodvadsať rokov – to už je poriadne stará vykopávka. Našťastie však Husqvarna zažíva v posledných rokoch svoje najlepšie časy a my sme si s radosťou vyskúšali jej aktuálnu paletu cestných strojov vrátane najnovšieho prírastku Norden 901 Expedition.

6667.jpg

GASGAS ES 700 RADE GARAGE

Ani s príchodom nových, relatívne kompaktných dvojvalcových agregátov nepovedali jednovalcové motory ani v strednej triede cestovných endúr svoje posledné slovo. Rakúšania veľkým jednovalcom stále veria, nezanedbali vývoj a dodnes sa zo života tešia mohutné jednovalce LC4. Uplatnenie našli v endurách aj supermoto modeloch značiek KTM, Husqvarna aj GASGAS. Vďaka autorizovanému dílerovi GASGAS Púchov sa nám do rúk dostala špecialitka, ktorá vychádza zo sériového ES 700, no s poriadne zmeneným charakterom.

7071.jpg

Buďte s nami v kontakte

Komentáre