MotoGP 2016 VC Austrálie

Napriek čiernym vyhliadkam zajazdil Rossi jeden zo svojich životných pretekov, Marc Marquez padol z prvého miesta a Cal Crutchlow bral zlato.

MotoGP 2016 VC Austrálie

V tréningoch a kvalifikácii bola najväčším prepadákom Yamaha, keď jej továrenskí piloti nedokázali konkurovať zvyšku poľa. Obaja – Lorenzo aj Rossi tak museli bojovať o postup do druhej kvalifikácie. Medzi rýchlejšiu polovicu jazdcov sa preškrabal iba Lorenzo, ale tam už nedokázal zrýchliť a po kvalifikácii dostal na štarte až dvanáste miesto. Horšie na tom bol Rossi, tomu sa ušiel na štarte nedeľného preteku pätnásty flek. V prvej rade patrila pole position Marquezovi, druhý bol Cal Crtuchlow a tretí najrýchlejší Pol Espargáro.

Do nedeľného preteku vyplával najlepšie Pol Espargáro idúc na prvú pozíciu, ktorú mu po pár zákrutách uchmatol Marc Marquez a zatrúbil na svoju spanilú jazdu za zlatom. Počas prvého kola preteku dokázal Lorenzo poskočiť na deviate miesto a Rossi na jedenáste. V preteku sa objavil aj Nicky Hayden. Zaskočil za Daniho Pedrosu, jazdil v prvej desiatke a potom ľahol.

gp9829galleryfulltopfullscreen.jpg

V čele preteku sa stále neochvejne držal Marc Marquez sledovaný Alexom Espargárom a Crutchlowom. Nasledovali Alexov brat Pol, Dovizioso potom Rossi s Lorenzom už hodeným za chrbát. Cal Crutchlow poslal svoju Hondu na druhé a pustil sa do stíhania prvého Marqueza.
gp7713galleryfulltoplg.jpg

Päť kôl po začiatku preteku bol Valentino už piaty v riadku a jeho časy napovedali, že ide rýchlejšie ako vedúci Marquez. Zaujímavé bolo, že z Rossiho M1 po kvalifikáciách zhodili krídelká z kapotáží a zrejme „kápli" aj na správne nastavenie stroja. Dovizioso bol Yamahou preskočený ako nič a na rade bol vtedy tretí Pol Espargáro, ktorý „padol" za obeť M1tky o kolo neskôr.

Nečakaný bol pád Marca Marqueza z prvej pozície bez kontaktu s niekým iným. Pri nájazde do pravotočivej zákruty prebrzdil predok a poslal svoju Hondu do kotrmelcov. Škoda. Cal Crutchlow by ho pravdepodobne bol býval dobehol, z čoho by možno vznikli zaujímavé súboje. Takto sa Cal posunul na prvú pozíciu so stále sa zvyšujúcim náskokom na druhého Rossiho.
04andreadoviziosoita46valentinorossiitagp8059galleryfulltoplg.jpg

Prvé dve pozície boli viac menej rozdelené a zabetónované už v polovici preteku, o to zaujímavejšie súboje sa diali pri bitkách o tretie miesto, kde sa hlušili Alex Espargáro s Viňalesom a Doviziosom. V úvode príbehu o treťom mieste sa šticovali Dovi s Alexom zatiaľ čo Viňales túto pasovačku sledoval z úzadia. Ako asi správne hádate, Alex nakladal Dovimu v zákrutách a ten ho potom zas spálil so svojou Ducati na rovinkách.

Karty sa zamiešali šesť kôl pred koncom preteku. Viňales cmukol Doviho a slinky sa mu zbiehali aj na Espargara. Ten mu cestu uľahčil, keď sa odpratal do štrku päť kôl pred koncom preteku. Šachovnicovú zástavu napokon podľa očakávaní z polovice preteku videl prvý Cal Crutchlow, druhý Valentino Rossi, ktorý pripomeňme, štartoval z pätnástej pozície. Tretím ocenením mužom bol Maveric Viňales so Suzuki. Jorge Lorenzo prešiel cieľom šiesty, v celkovom poradí stráca po dnešku na druhého Valentina 24 bodov.

Buďte s nami v kontakte

Prečítajte si aj...

MotoGP 2016 - VC Malajzie

MotoGP 2016 - VC Malajzie

30.10.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 - VC Japonska

MotoGP 2016 - VC Japonska

16.10.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 - VC Aragon

MotoGP 2016 - VC Aragon

26.9.2016
Autor: Beal
MotoGP 2016 - VC San Marína

MotoGP 2016 - VC San Marína

12.9.2016
Autor: Beal

Komentáre